Analyse
Læsetid: 8 min.

Før EU-topmøde: Trods styrtdyk i gasprisen splitter prisloftet stadig EU-landene

Gasprisen er faldet drastisk de seneste uger, og en truende mangelsituation synes afblæst. Derfor er de europæiske politikeres hovedpine til EU-topmødet torsdag og fredag nu i højere grad af socialpolitisk og omfordelingspolitisk karakter
De europæiske gaslagre er blevet fyldt hurtigere end forventet, og derfor ligger der netop nu dusinvis af tankskibe med flydende LNG-gas ud for de spanske kyster. Den sydspanske havneby Cartagena er en af de europæiske knudepunkter for modtagelse af den flydende gas.

De europæiske gaslagre er blevet fyldt hurtigere end forventet, og derfor ligger der netop nu dusinvis af tankskibe med flydende LNG-gas ud for de spanske kyster. Den sydspanske havneby Cartagena er en af de europæiske knudepunkter for modtagelse af den flydende gas.

Javier Carrión

Udland
20. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvor paradoksal situationen er på Europas omtumlede og ekstremt følsomme gas- og energimarked, kan i disse dage ses ud for Spaniens kyster.

I den aktuelle energikrig med Rusland har Europa i månedsvis været skrækslagent over at skulle komme til at mangle gas i løbet af vinteren. Hver for sig har en lang række europæiske lande derfor søgt med lys og lygte efter alternativer til den russiske gas, mens de globale gaspriser er tordnet i vejret, fordi europæerne har købt rub og stub for at fylde lagrene op før vinteren.

Men netop nu ligger der dusinvis af tankskibe med superkølet og flydende LNG-gas ud for de spanske kyster, hvor de venter på at få adgang til et af Spaniens modtageanlæg for LNG-gas. Der er bare et par afgørende problemer:

Kapaciteten til at modtage den flydende gas og omdanne den til en form, som kan bruges i gasnettet, er for lille. Det europæiske gasnet er ikke tilstrækkeligt udbygget til at fordele gassen. Og endelig venter enkelte af de enorme fragtskibe med de karakteristiske bobletanke måske på højere markedspriser, så de kan afsætte deres produkt endnu dyrere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@EU - en hønsegård med ulven som nabo

Jeg er selv varm tilhænger af EU, men jeg kan efterhånden desværre se, at organisationen ikke magter sin opgave. Det var en handelsorganisation men nu skal vi tage stilling til deltagelse i forsvaret og krigen mod Rusland. EU er for tiden overbebyrdet med udfordringer som ligger langt ud over handelsorganisationens normale forpligtelser og opgaver.

Russerne gnider sig i hænderne - De venter blot på at det demokratiske korthus i Europa styrter sammen drevet af deres økonomiske krigsførelse og drevet af deres hensynsløse og brutale overfald på Ukraine.

Med Adolf Hitlers ord: Bare spark hoveddøren ind så styrter hele huset sammen. Den nye russiske udmattelsesstrategi overfor de europæiske demokratier.

Vi skal gøre som Bibi og Israel. Vi skal lære at slås og slå fra os. Den europæiske skolegård er ikke fyldt med konventioner og fine akademiske moppevagter men med bøller som har forstået at våbnenes magt det er det som tæller.

Israel har levet med terrortruslen i årtier og levet med det iranske terrorregimes konstante forsøg på at ødelægge ethvert fremskridt i Mellemøsten og lade dette erstatte af terror og atter terror med det definitive mål at ødelægge den demokratiske jødiske stat Israel.

De israelerne ved hvordan en grusom nabo håndteres og det er det vi skal til at lære fra bunden af.

at slå fra os og lære at slås.

ellers så vinder vi heller ikke vores allieredes respekt Den frie Verdens Repræsentant USA, den nation som reelt beskytter os mod russisk invasion og undertrykkelse. Vi skal op på de 2% af BNP langt før år 2033 helst omgående og helst en højere % end 2%, som skal bruges til at udbygge forsvaret.

Iran har nu udviklet de hersens droner: De flyvende Græsslå maskiner, som dratter ned over den ukrainske civilbefolkning og eksploderer på må og få.

EU svar kan vi ikke pålægge et par iranske embedsmænd økonomiske restriktioner.

Min bare røv- hvem tror at Præstestyret lader sig påvirke af et par små pip om sanktioner ?. Det gør Den Røde Hær heller ikke: Det er våbenmagten og kun våbenmagten som tæller i den nye europæiske skolegård, hvor Bøllerne nu har overtaget fra gårdvagterne.

Det der hjælper er at bombe militære mål Iran og at gå efter alle de personer, som er involveret i fremstillingen af de her terrordroner. De har selv valgt deres profession terrorisme og de må selv leve med risiko for at vi kommer efter dem punktum.

Det er muligt at nogen synes at våbnene er komiske og minder dem om V1 bomben fra den 2. Verdenskrig. Men for den stakkels ukrainske civil befolkning er der ingen komik men frygt og rædsel for de her flyvende monstrum, som kan styres ned i et hvert stationært mål med en GPS styring.

Vesten bør overveje om de her droner ikke er fremtidens erstatning for terrorister, der rejser og planlægger terror i den frie Verden. En drone kan formentlig placeres på et skib og over mange hundrede kilometer styres mod et ønsket terrormål. Væk er alt besværet med at skulle indsmugle sprængstof og vælge selvmords kandidater til at køre biler fyldt med sprængstof ind i et mål.

Derfor skal vi gøre alt for at få de her droner helt tilintetgjort og ligeså skal deres bagmænd ende 5 meter nede i Jorden døde punktum.

Vi har også været med på den vanvittige og uansvarlige galej med at forære A-kraft til Terrorregimet i Iran ved at forhandle med Præstestyret. Hvis det styrer får A våben så kommer den 3. Verdenskrig til at bryde ud i Mellemøsten og så hører vores plads 100% bagved støtten til den jødiske stat og til det eneste demokrati i Mellemøsten Israel punktum.

Som Bibi og Israel siger det.

Vi skal lære at slås

ellers ender EU som en hønsegård hvor alle hønsene forskræmte løber i hver sin retning medens den russiske ulv slikker sig om munden i døråbningen og venter på tiden til at slå ned på det næste europæiske land med demokrati og frihed - endnu.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@Netanyahu: Greatest Danger Of Ukraine Conflict Is It Could Unravel Into Global Conflict

Bibi om Iran og Krigen i Ukraine.

https://www.youtube.com/watch?v=-5gBa78McrY

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@Benjamin Netanyahu: We can't guarantee that forces over darkness won't overcome forces of good

https://www.youtube.com/watch?v=ChbNyag_V8k

Bibi om anvendelse af Soft Power og Hard Power

Vi skal lære at slås lære at slås fra bunden af

og handle med fasthed og forsigtighed.

VH
KFK

Jesper Johannsen

Hvis gasprisen falder burde el prisen jo falde tilsvarende. Det er noget med el prisen inden for EU er styret af den pris, som er den dyreste metode at producere el på. Og det er gas. Koster det f.eks. 5 kr. pr. kwh at producere el med strøm er prisen på el 5 kwh. Selv om 5 kwh el produceret på en vindmølle f.eks. koster 0,25 kr. pr. kwh.

Så el burde nu blive billigere. Det gør den så ikke hvis du har pulje el, som fik sin pris fordoblet her pr. 01-10-2022. Pulje el beregnes ud fra elprisen de foregående 3 måneder. Og da el prisen i august bragede gennem lydmuren er de vilde priser indgraveret i oktober puljen. Og vil være det frem til 01-01-2023.

Gad vist hvem der skummer fløden på det milliard kr. overskud på oktober puljen?

Lene Basballe, Torben Arendal, Finn Jakobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Koster det f.eks. 5 kr. pr. kwh at producere el med GAS - Ikke strøm :-)

Eva Schwanenflügel

@ Jesper Johansen

Det er helt rigtigt.

Og i denne artikel kan du (og andre) læse, hvem der først introducerede modellen.

"Det er markedsfundamentalisme eller det, som de nyklassiske økonomer kalder marginalnytteteori.
Det var en del af Augusto Pinochets reformer af elektricitetssektoren, som han indførte i Chile under sit militærdiktatur fra 1973 til 1990.

Milton Friedman var Pinochets guru i forhold til disse reformer, og han blev bistået af sine Chicago Boys.

Princippet om, at elprisen skal baseres på “marginalprisen”, blev endda en del af Pinochets forfatning fra 1980 i Chile.
De chilenske reformer førte til en privatisering af landets elektricitetssektor, hvilket var målet med at indlede disse reformer.

Det var den chilenske model, som Margaret Thatcher kopierede i Storbritannien, som derefter blev kopieret af EU.

Storbritannien afviklede sit Central Electricity Generating Board (CEGB), som drev hele landets elinfrastruktur: produktion, transmission og distribution.

Dette tiltag hjalp også Storbritannien med at skifte væk fra indenlandsk kul til sine termiske kraftværker og knuste dermed den magtfulde kulminearbejderfagforening.

Det var også Enrons markeds-“reformer” i Californien, som førte til sommerens nedsmeltning af delstatens elnet i 2000-2001."

https://arbejderen.dk/udland/derfor-boer-vi-ikke-overlade-vores-elpriser...

Elektricitetsmarkedet er til for at hjælpe den private kapital, ej borgerne.

Torben Skov, Erik Nielsen, Torben Arendal, Carsten Sperling, Ole Olesen, Thomas Tanghus, Finn Jakobsen og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Stigende gaspris er selvforskyldt og bidrager til en inflation, som også er selvforskyldt, så naturligvis er det Putins skyld.

Jesper Johannsen

Eva Schwanenflügel
20. oktober, 2022 - 09:00

Det er forbløffende, hvor effektive den blå fløj i politik verden over er til at tage alle privilegier væk fra den arbejdende del af befolkningen og gøre dem til "moderne" slaver af den mest velhavende del af befolkningen.

Endnu mere forbløffende er det så, at folk ikke bare affinder sig med det. Nej, de stemmer ligefrem på det Eller rettere, de lader sig manipulere til at stemme på deres egen fremtidige økonomiske elendighed. Som det f.eks. er set i Danmark gennem de seneste 20 år. Og særligt Frøken Inger Støjbergs DanmarksDemokraterne viser at folk ikke er blevet klogere, men fortsætter med at stemme jorden væk under sig selv.

Meget forbløffende, at mennesker opfører sig på den måde. Men det gør de. Og har sikkert altid gjort det.

Trist at efterkrigsgenerationen af politikere stort set er væk nu. Dem vi har nu magter ikke andet end at se sig selv og styrte os alle sammen i afgrunden. Bare for deres egen magts skyld.

Torben Skov, Torben Arendal, Carsten Sperling, Per Kortegaard, Torben Kjeldsen, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Mener i øvrigt også det er i Chile man har privatiseret vandforsyningen med katastrofale konsekvenser for den almindelige befolkning, som nærmest ikke kan betale for drikkevand længere. Dertil kommer, at store meget rige plantageejere, som dyrker avocado, som er særdeles vandings krævende, har købt sig til forkøbsret ret, så små bønder må lukke deres landbrug fordi de ikke kan skaffe vand til driften. Og at mennesker i landområder er dybt afhængige af tankbiler der levere drikkevand til dem uge efter uge for at de kan overleve i deres landsbyer. Før privatiseringen var der vand nok til alle til rimmelige priser.

Nu har ringes avocado marker fortrin.

Det er værd at bemærke, at privatisering hele tiden har været vores hjemlige blå bloks mærkesag. For den almindelige borger i Danmark har det indtil ikke været andet en den ene katastrofe efter den anden. Det mest synlige resultat på skaderne på Danmark gennem privatisering er sygehusvæsenet. Før, det vil sige før Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i starten af 00'erne, var det offentlige sygehusvæsen effektive, dygtige og økonomiske. Det var meget sjældent vi hørte om problemer fra den kant. Og personale tilgang var der rigeligt med. I dag efter 20 år med systematiske økonomiske nedskæringer krævet af blå blok med den bagtanke at nedbrække det offentlige sygehusvæsen for at skabe plads til private sygehuse med vold og magt, hvor besparelserne på de offentlige sygehuse dels blev brugt på skattelettelser til især de mest velhavende, samt offentlige penge, som blev direkte overført til privathospitalernes drift ser vi i dag det målrettede resultat fra blå blok. Et offentligt sygehusvæsen, som ikke længere kan holde sig stående på sine egne ben. Ødelagt og destrueret af blå bloks årelange ødelæggelse. Dertil kommer så behandlingsgarantien, som har givet det offentlige sygehussystem noget nær dødsstødet. For personalet på de offentlige sygehuse flygter over til de private sygehuse, hvor partienter nu bliver henvist til under behandlingsgarantien. Det vil så igen gøre forholdene endnu mere utålelig på de offentlige sygehus. Resultat, endnu flere partienter flyttes grundet behandlingsgarantien til de private sygehuse og det dygtigste personale flyttes med.

En meget simpel og effektiv metode til at ødelægge det offentlige. Og befolkningen ser kun ødelæggelserne og ikke de metoder som har skabt dem. Og desuden er det nu kommet så vidt, at de offentlige sygehuse ikke længere kan reddes. Dertil er der ingen politisk vilje. Der snakkes kun om lapperier med lidt lønstigning. Men det redder intet. En stop for behandlingsgarantien med overflytning af patienter ville derimod gøre en stor forskel på sigt. Men det vil stort set ingen partier være med til.

Om få år vil vi have et sygehusvæsen i Danmark, hvor dem der har råd kan få den gode behandling på privathospitaler med de store lønninger for at skaffe sig det afgørende bedste personale. Resten må så håbe de kommer godt igennem det offentlige sygehusvæsen med manglende kompetencer med alle lemmer i behold.

God fornøjelse derude. I det mindste for fremtidens velhavende A hold. For fremtidens B hold ser det alt andet end godt ud. Men vi er selv skyld i det. Vi har langt stemmer til den vej i snart år.

Brian Andersen, Torben Arendal, Carsten Sperling, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Bøttzauw

@Jesper Johannsen,
Hvor bruge "pulje-el" når man kan få ren vindmøllestrøm, afregnet hver time ?
Lige nu (kl.11:17) er prisen 1,46 kr pr kWh. Kl. 04 i nat var den 0,67 kr og kl. 13 blir den 1,21 kr.
Så kan man jo vaske sit tøj eller lave en toast når det er til at betale.
Venlig hilsen
Morten B.

Antoniette caldera

Da Putin begyndte at lukke for gassen gennem Nordstream1 tilbage i august, gik markedet fuldstændig i panik, og jeg sagde allerede dengang, at vi formentlig havde set toppen i gasprisen. Måske stiger prisen i perioder igen lidt til vinter, men alt i alt er vi nok ved at være der, hvor tale om diverse former for "prisloft" og "inflationshjælp" nærmest er passe, og hvor det bedste, politikerne kunne gøre, var at lade markedet virke og finde en ny ligevægt.

Jeg beundrer de mennesker som kan se at der findes løsninger og at vi nok skal klare den.
Desværre er der lige nu flere som ser en fremtid med krig og ødelæggelse og som ligefrem gør en dyd ud af at væres krigeriske og uforskammet dumme.
Det er som om alvoren ikke har fundet frem til os, vi er truet af en total udslettelse ved atomkrig - lige nu i en højspændt situation har Nato valgt at gennemføre deres årlige øvelse hvor de øver sig i atomkrig mod Rusland...
Bombefly øver angreb tæt på Rusland.
Er de gået fra forstanden i Nato - en fejllæsning af situationen fra russisk side vil udløse et svar der vil udslette civilisationen.
Det er sindssygt at der ikke er mere fokus på dette i medierne - hvad betyder gasprisen hvis vi alle får varmen fra atombomber.