Forstå den på fem minutter: Derfor er Kinas partikongres vigtig for dig

Søndag startede Kinas Kommunistiske Partis femårlige kongres. Det er en af verdens største politiske begivenheder, som sætter dagsordenen for Kinas forhold til omverdenen. Informations asienkorrespondent, Lasse Karner, har dækket to kongresser i Beijing og giver her det hurtige overblik
Unge kvinder serverer the for de delegerede inden partikongressen.

Unge kvinder serverer the for de delegerede inden partikongressen.

Thomas Peter

Udland
17. oktober 2022

Hvad er der på spil?

Kommunistpartiets kongres afgør, hvem der skal lede Kina i de næste fem til ti år og muligvis endnu længere. Det er kulminationen på intense magtkampe blandt eliten i kinesisk politik. Opmærksomheden vil først og fremmest være rettet mod generalsekretær Xi Jinping, der burde være på vej på pension, men som tydeligvis har andre planer. Intet tyder på, at Xi trækker sig. Han forventes at stå endnu stærkere ved kongressens afslutning. Men fordi beslutningsprocesserne i partitoppen er omgærdet af hemmelighedskræmmeri, ved vi ikke med sikkerhed, hvor egenrådig han er. Det vil kongressen være med til at give et svar på, når det bliver annonceret, hvem der er blevet forfremmet, og hvem der ikke er. Det kan godt være, at den gammelkommunistiske indpakning går ud over underholdningsværdien, men tag ikke fejl: Der er meget på spil for Kina og resten af verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Gad vide om det er grøn te?

Snak om handskedukker.

Lasse Karner oplyser at Kinas kommunistiske parti har lidt under 100 mio. medlemmer, og da der er ca. 1.400 mio. kinesre (1,4 mia.) vil det jo sige at ca. en ud af hver 14 kinesre har stemmeret. De 13 uden stemmeret har enten ikke søgt det, eller de har ikke opnået anerkendelse i Kinas kommunistiske parti.
Hos os har alle 14 stemmeret.
Men hvor mange af samtlige 14 ønsker stemmeret, og hvor mange har rimelig indsigt i det, de stemmer om?
Set på den måde er Kinas elitære holdning til politisk indflydelse måske alligevel ikke helt så afskyelig - set med danske øjne - som ved første øjekast.
Dertil kommer, at Kina har tøjlet privatkapitalismen bl.a. v.h.a statskapitalisme, som jo er forbudt i Danmark. Er det forbud rimeligt?
At Kina har udryddet fattigdommen skal de vel ikke klandres for.
Jeg vil ikke være med til at nedvurdere Kina, blot fordi de er anderledes end os, men en upartisk og fordomsfri grundig orientering ser jeg et stort behov for.
Og der er jo meget muligt ting i Kina reelt at kritisere.

Man får slet ikke lov at komme ind i partiet hvis ens holdninger afviger fra partitoppen. Derudover er det en stor fordel , for en karriere inden for partiet, at have familie medlemmer som er noget ved musikken inden for partiet. Man taler om det røde aristokrati. I ved lidt ligesom grisene i Kamerat Napoleon.
Derudover har de menige partimedlemmer stort set ingen indflydelse. Drejebogen er skrevet op forhånd og de kan bare klappe. På kongressen talte Xi i 2 timer , de andre klappede i takt.
Hvis kineserne ønsker det så værsågod .
Jeg forslår vi holder afmålt afstand og frigør os fra dem, herunder inden for sjældne jordarter - kommer til tage mange år