Brasilien
Læsetid: 6 min.

Greenpeace og WWF: Vinder Lula valget, er der håb for Amazonas

Valget mellem venstrefløjens Lula da Silva og højrefløjens Jair Bolsonaro er især et valg om klimapolitik. Søndag bliver det afgjort, om Brasilien drejer i en grøn eller sort retning
Lula da Silva vil ikke garantere et stop for skovfældning i Amazonas - blot at der vil være balance mellem mængden af træer, der fældes og træer, der plantes.

Lula da Silva vil ikke garantere et stop for skovfældning i Amazonas - blot at der vil være balance mellem mængden af træer, der fældes og træer, der plantes.

Mauro Pimentel

Udland
29. oktober 2022

Søndag skal brasilianerne igen til valgurnerne, når det brasilianske præsidentvalg skal afgøres i anden og sidste valgrunde.

Det er et valg mellem det politiske spektrums to ekstremer med venstrefløjen og arbejderpartiets (PT) kandidat, Lula da Silva, der tidligere har været præsident i to perioder fra 2002 til 2012, over for højrefløjens kandidat, den nuværende præsident Jair Bolsonaro, der af kritikere kaldes tropernes svar på Donald Trump.

Især er det et valg om brasiliansk klimapolitik og fremtiden for den enorme Amazonas-regnskov, der er et af verdens største lagre af CO₂.

Og selv om stort set alle meningsmålinger peger på, at det bliver Lula da Silva, der vinder valget, er opløbet stadig så tæt, at intet på forhånd er afgjort.

Ifølge den seneste meningsmåling fra det anerkendte analyseinstitut Datafolha står Lula til at få 48 procent af stemmerne, mens Jair Bolsonaro skønnes at få 42 procent af stemmerne. Seks procent vil ifølge målingen stemme blankt, mens fem procent endnu ikke har besluttet sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lad os alle bede .. for Amazonas og for Danmark

Jesper Johannsen

5 tipping point med irreversible forandringer er nu ikke længere kun mulige, men sandsynlige.

1. Nedsmeltning af indlandsisen på Grønland, som vil udløse en havstigning på op til 7 meter.

2. Kollaps af Golfstrømmen med sin hovedpumpe syd for Grønland, grundet den massive ferskvandstilførelse fra den nedsmeltede indlandsis.

3. Forstyrrelse af regnvejr, som milliarder af mennesker er afhængige af.

4. Optøning af permafrosten i nord for polarcirklen med massiv metan/kulstof udslip til følge.

5. Tab af Amazonas regnskoven. Ikke kun grundet skovrydning. Men gennem en destabilisering af regnskoven grundet stigende temperature, som fører til kollaps af regnskoven. Skaden vil være irreversibel. 75% af Amazonas regnskoven menes allerede at være berørt af en destabil situation har satellit overvågning vist.

Og hvad de 5 tipping point vil udløse af yderligere forandringer og hvor hurtigt det vil gå ved ingen. Men en ustoppelig lavine af begivenheder kan være sat i gang, hvor forandringerne kommer som væltende dominobrikker.

Allerede ved en gennemsnitlig temperaturstigning på bare 1 grad celsius kan Jorden have forladt en ”sikker” klimatilstand i balance. Det såkaldte grundklima, som har vekselvirket mellem istid og ikke istid i millioner af år. Måske den sande katastrofe for livet på Jorden. Det siges at Mars engang har haft en atmosfære og vand som begge er fordampet ud i rummet. Forskellen på en Jord med og en Jord uden liv er marginal og afhængig af en række detaljer i samspil, hvor ingen brikker kan undværes. Klimaet og livet på Jorden kan til syvende og sidst vise sig at være langt mere skrøbelig ind vi går og tror.

Lige nu bevæger Jorden sig mod en gennemsnitlig temperaturstigning på 2 til 3 grader celsius, hvis ikke der gribes konsekvent ind. Konsekvenserne er uoverskuelige.

-

Pga. situationens alvor stiller The Guardian en række artikler om klimaforandring til gratis rådighed for at fremme lighed til adgang af informationer. Et par artikler kan du finde her:

https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/08/world-on-brink-five-...

https://www.theguardian.com/environment/2022/mar/07/climate-crisis-amazo...

Desværre er der fortsat personer, som uforsvarligt forsøger at bagatellisere situationen. Og kommercielle interesser har fået lov til at bremse eller ligefrem stoppe en opbremsning af drivhusgas udledning i år tier drevet frem af en konservativ kapitalistisk politik, som har ladet sig betale for at fremme denne interesse og dermed har gjort sig direkte skyldige i situationen. Og som blå bloks hovedargument viser åbent lyst, hvorfor handling ikke er muligt og bliver blokkeret: Hvis vi stopper i Danmark flytter problemet bare videre til udlandet.

Nej. Problemet flytter ingen steder hen. Det forbliver på Jorden, hvor det kan fortsætte sine ødelæggelser.

At stemme på blå blok vil gøre Danmark sort. Sort som aldrig før.

Lula vandt !
Lad os håbe det sender skovrydning til fortiden .