PROTESTERNE I IRAN
Læsetid: 4 min.

Irans kvinder fortsætter presset på præstestyret

Protestbølgen mod præstestyret tager til i styrke trods sikkerhedsapparatets brutalitet. For første gang i årtier snakker iranerne åbent om en ny samfundsmodel. »Den ideologisk bankerotte Islamiske Republik kan muligvis få ti år mere ved magten, hvis man erstatter islamismen med nationalismen«, siger førende Iran-forsker.
Det iranske regime har de seneste dage gjort alt for at forringe internethastigheden, men alligevel har iranerne ved brug af kreative finesser navigeret sig uden om statens blokeringsmekanismer. På billedet ses demonstranter i Tehran.

Det iranske regime har de seneste dage gjort alt for at forringe internethastigheden, men alligevel har iranerne ved brug af kreative finesser navigeret sig uden om statens blokeringsmekanismer. På billedet ses demonstranter i Tehran.

Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Udland
11. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

ISTANBUL – Irans kvinder er tilsyneladende ustoppelige. De vil ikke hjem. Og det samme kan man sige om iranske mænd. De ekstraordinære protester mod præstestyret i Iran er taget til i styrke over weekenden. Tabuer bliver nedbrudt. Gamle mænds idealer pilles fra hinanden. Og frygtens regime lider hele tiden det ene knæk efter det andet.

»Jeg troede aldrig, at ganske almindelige iranere ville sidde i en bus i Irans helligste by Qom og kalde ayatollahen for slap pik,« siger Hussein Yazdi – en 65-årig tekstilsælger fra Irans hellige by Qom til Information over WhatsApp.

»Jeg har lige været i bycentrummet nær den store moské. Folk skider jo på ayatollaherne. Det bliver dæleme svært for præsteskabet at indgyde frygt eller respekt efter den igangværende omgang.«

Det iranske regime har de seneste dage gjort alt for at forringe internethastigheden, men alligevel har iranerne ved brug af vpn-tjenester og andre kreative finesser navigeret sig uden om statens blokeringsmekanismer.

Og de videoer, der strømmer ud fra protesterne, viser mildest talt spektakulære scener:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mel.: Ode an der Freude.

Håb for alle gode kræfter
håb for alle folk på jord
fred og frihed følger efter
håbet spirer frem og gror.

Vi er stærke, vi er mange
jordens folk forener sig
Fred på jorden magt til folket
håb for alle folkeslag.

Undertrykkerne må vige
diktatorerne må bøje sig
folket kræver alle lige,
folket det er dig og mig.

Vi er stærke, vi er mange
jordens folk forener sig
Fred på jorden magt til folket
håb for alle folkeslag.

Kilde: Fredsmarch i Nordjylland den 4. april 1982

Ole Bach, Rolf Andersen, Flemming Berger, Josephine Kaldan, Ulla Vilsgaard, uffe hellum og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

De er imponerende, de iranske kvinder.
Løber man panden mod et tørklæde, er det ikke sikkert tørklædet - eller præstestyret - som holder. Ikke i længden...
Det er bare så flot. Det giver håb...

Skal vi så lige sætte kikkerten for det øje der kan se!

Er der ikke noget om, at præstestyret, er et udtryk for religiøs retslige form for regel og magtstyre, som kvindernes egne mænd vil have i samfundet?

Hvis det er rigtigt, så hører opgøret med præstestyret til i de små hjem, hvor kvinderne skal tage opgøret med deres mænd - om hvilken frihed de kræver som menneske og helt på linje med mændenes egen frihed i dagligdagen.

Willy Johannsen

Du er ,altså en spasmager, Esben Bøgh...
Alle tiders opskrift, den vil helt sikkert fungere...:)
Det skal den måske heller ikke...

Willy Johannsen, 11. oktober, 2022 - 13:40

Jeg syntes ikke der er meget at være spasmager med, for den triste sandhed er vel, at det er mændene den vil have disse mullaher tilbage som øverste politiske myndighed som ledere af landet i den sande og gode Islamiske ånd.

Mvh

EsPen Bøgh

Willy Johannsen

Espen Bøgh - enig - men hvorfor så det -undskyld -tåbelige forslag, som jeg tillod mig at gøre nar af.