Interview
Læsetid: 8 min.

Jeppe Kofod anklages for varm luft: »Værdibaseret udenrigspolitik er ikke tom symbolpolitik«

Regeringen har lagt en ny, hård linje over for Kina og arbejder målrettet på at fremme demokrati og arbejdstagerrettigheder i hele verden, siger Jeppe Kofod. Han afviser kritikken af, at projektet om en ’værdibaseret udenrigspolitik’ skulle være varm luft
»Jeg har for eksempel haft samtaler med den kinesiske udenrigsminister, både fysisk i Kina og flere gange over telefonen. Hver gang rejser jeg spørgsmålet om menneskerettigheder. Det er også en måde at føre værdibaseret udenrigspolitik på,« forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

»Jeg har for eksempel haft samtaler med den kinesiske udenrigsminister, både fysisk i Kina og flere gange over telefonen. Hver gang rejser jeg spørgsmålet om menneskerettigheder. Det er også en måde at føre værdibaseret udenrigspolitik på,« forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

MADS CLAUS RASMUSSEN

Udland
24. oktober 2022

Fra det øjeblik han satte sig i stolen på Asiatisk Plads som ny udenrigsminister, proklamerede Jeppe Kofod (S), at han stod for en ny og mere moralsk linje i dansk udenrigspolitik.

Først hed det, at regeringen ville føre en ’socialdemokratisk udenrigspolitik’, siden blev det til en »udenrigspolitik for middelklassen«, og da regeringen endelig fremlagde en udenrigspolitisk strategi i januar 2022, var man landet på den bredere formulering om ’værdibaseret udenrigspolitik’.

Uanset den konkrete formulering har det ikke stået lysende klart, hvordan de højstemte erklæringer om en udenrigspolitik baseret på demokrati, menneskerettigheder og social retfærdighed er blevet omsat til konkret politik. Det mener i hvert fald eksperter fra Københavns Universitet og Dansk Institut for Menneskerettigheder samt de tidligere udenrigsministre Per Stig Møller (K) og Martin Lidegaard (K), der i dagens Information anklager Kofod for varm luft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kurt Wissendorf Møller

Gad vide, om man kan skelne skarpt mellem interesser og værdier. Det vil selv en købmand have svært ved.
Under alle omstændigheder bør Kofoed få Rwanda problematikken til at hænge sammen med de værdier, som han hævder er grundlaget for sin værdipolitik.

Gitte Loeyche, Inger Pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Som vores utroværdige udenrigsminister svarer på spørgsmålet om Israel og vaccine-samarbejdet:
"»Når det gælder sundhedskrisen og pandemien, er Israel en vigtig, vigtig partner for Danmark og Europa i forhold til for eksempel at producere vacciner. "

Israel producerer såvidt vides ikke vacciner, i hvert fald ikke i stor kommerciel målestok. Og har aldrig gjort det. Men bl.a. EU/Tyskland/Danmark (Bavarian Nordic) producerer vacciner.

Forøvrigt udviser Danmark i disse år en usædvanlig og skammelig lille interesse for Israels fortsatte ekstreme og voldelige undertrykkelse af palæstinerne på vestbredden og i Gaza. Her gælder det stort set total radiotavshed fra den danske udenrigsministers og regerings side.

Hans postulat om værdibaseret dansk udenrigspolitik med menneskerettigheder i centrum er meget langt fra sandheden (Rwanda, Kina, Indien, Israel m.m.). Politikerspin når det er værst. Kofoed burde permanent tilkobles en løgnedetektor.

Alexander Bak, Steen Obel, uffe hellum, Flemming Berger, Anders Graae, John Andersen, Inger Pedersen, John Damm Sørensen, erik jensen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Holger Nielsen, Torben Skov, Erik Nielsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Dansk udenrigspolitik er bestemt af vasalherren i vest. Derudover af danske kapitalinteresser, og til sidst pynter man med noget snak om værdier, når det kan gøres uden at forstyrre den vest-imperialistiske hovedlinje.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, Per Dørup, uffe hellum, Anders Graae, John Andersen, Inger Pedersen, Flemming Sørensen, Lars Løfgren, erik jensen, jens christian jacobsen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Nu har man hørt en loppe gø.

Det lyder fælt.

Men ikke skræmmende.