Portræt
Læsetid: 8 min.

Klimaaktivisten Chibeze Ezekiel har med sin græsrodsbevægelse gjort Ghana til et grønt foregangsland

Med en fireårig græsrodskampagne har klimaaktivisten Chibeze Ezekiel skabt en grøn mobilisering af befolkningen i Ghana og styret landets energifremtid væk fra kul. Nu kæmper han for at skabe mere klimaretfærdighed globalt

»Vi er hårdt ramt af effekterne af temperaturstigninger, og klimatilpasning er mere nødvendigt end nogensinde,« siger den ghanesiske klimaaktivist Chibeze Ezekiel.

Frederik Danielsen

Udland
19. oktober 2022

Langs kysten i Totope vugger bølgerne frem og tilbage og skyller ind over sandet. Med sig bringer bølgerne skrald fra alle verdenshjørner – og i den lille fiskerby i det sydlige Ghana ligger der skrald, så langt øjet rækker.

Længere oppe på stranden ligger små huse eller det, der er tilbage af dem. Totope er nemlig ved at forsvinde. De seneste 30 år har det lille landsbysamfund mærket tragiske effekter af klimaforandringer og vandstigninger. Familier har mistet deres hjem og byens fiskere deres arbejde og levebrød.

I 2013 stod ghanesiske Chibeze Ezekiel på stranden og fik en åbenbaring.

»Stort set alle familiernes liv og hjem var blevet smadret på grund af vandstigninger. Jeg talte med dem og så, hvor knuste de var. De havde ingen steder at tage hen. Det var et wakeupcall, der gav mig en enorm lyst til at kæmpe for en bedre håndtering af klimaforandringerne og for retfærdighed,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tænk at en ghanesisk regering faktisk lytter til fornuft. Må de være forbillede for vores og øvrige vestlige regeringer.

Margit Sørensen, Morten Schunck, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, fin egenfeldt, David Zennaro, Alan Frederiksen, Martin Christensen, Karsten Birk og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar