Analyse
Læsetid: 4 min.

Lulas sejr er en lettelse

Det brasilianske præsidentvalg mellem den siddende præsident Jair Bolsonaro og udfordreren Lula da Silva blev tæt, men Lula endte med at vinde valget med 50,9 procent af stemmerne. Det er godt for Brasilien og resten af verden, men Jair Bolsonaro har endnu ikke anerkendt sit nederlag
Lulas sejr vækker jubel – også internationalt, fordi Brasilien nu kan blive en aktiv spiller i kampen mod klimaforandringerne.

Lulas sejr vækker jubel – også internationalt, fordi Brasilien nu kan blive en aktiv spiller i kampen mod klimaforandringerne.

Amanda Perobelli/Reuters

Udland
1. november 2022

Efter måneders tæt politisk kamp og to valgrunder er resultatet af søndagens præsidentvalg i Brasilien, at Lula da Silva vinder valget med mindre end to procentpoint over den siddende præsident, Jair Bolsonaro.

Således fik Lula da Silva 50,9 procent af stemmerne, mens Jair Bolsonaro fik 49,1 procent.

Men det er et forandret land, brasilianerne er stået op til mandag morgen, og første store opgave for Lula da Silva, når han indsættes som præsident den 1. januar 2023, bliver at sikre forsoning mellem landets politiske fløje.

At det ikke bliver en nem opgave for ham, står klart efter en valgkamp, der har været langt mere hadsk og voldelig end normalt under et valg i Brasilien.

På de sociale medier har der de seneste dage op til valget været adskillige eksempler på intimidering af politiske modstandere, og der har været voldelige sammenstød, hvor det i overvældende grad har været Jair Bolsonaros tilhængere, der har været de voldsomme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bolsonaro har endnu ikke givet sit nederlag til kende. Bare han ikke laver en Trump. Det bliver ragnarok

Gitte Loeyche, Danny Hedegaard, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar