Ti år er gået, siden Xi Jinping overtog ledelsen af verdens folkerigeste nation. Kina og verden er i dag et andet sted. Men hvad fremhæver almindelige kinesere i forhold til de store forandringer, landet har gennemgået i den periode? Og hvordan påvirker det deres eget liv? Information har spurgt fem kinesere fra fem forskellige steder i landet.
– Ran Feng, ph.d.-studerende, Shanghai, 29 år
Det ville har været godt hvis interviewer omhandlede også om folk som ikke er en del af middelklassen. Men bedre end ingenting for så pludseligt er kineser ikke så forskellige end os.
De er alle han-kinesere - den herskende klasse i Kina og det siger det hele.
Torben, hvad er det præcist det siger? Det vil være fint med flere artikler om de forskellige minoritetsgrupper i Kina, men jeg syntes at artiklen giver et fint indblik i livet for middelklassen i forskellige kinesiske storbyer.
Søg på "Hankinsere" og du vil se at de udgør 91 % af befolkningen resten er minoriteter som feks. uighurerne i Xinjiang der er ca. 8 millioner af. (vokset fra 4,5 mio. fordi de var undtaget fra et-barnspolitiken)
Så man kan sige at Kina er et flertalsdiktatur.
Hvad vil did al det om Han-kinesere andet end at støtte modsætninger mellem de etniske befolkningsgrupper?
Vil du gøre det odiøst at være Han-kineser, eller hvad?
Mange lande har en befolkningssammensætning af et stort flertal og mange mindretal. Men hvorfor ture frem med automatiseret propaganda imodflertals-etniciteten? Det synes jeg er underligt.
Sympatiske mennesker . Sådan er det jo ofte når man kigger det enkelte menneske.
Bare synd det går den gale vej med friheden i det stat kapitalistiske diktatur.
Kinsere er asolut ikke europæere - tænker ikke som os efter mere end tusind år med kungfutsiansk familekultur,kalder europæer kulturløse barbarer og nu prøver vi at omvende dem til vores noget mere blodige system - de fleste kinesere griner af os - og det med god grund.
Fantastisk! Lige præcis sådanne artikler som jeg har efterlyst hos Informations journalister. Tusind tak. Og med mulighed for læser indlevelse og ny viden. På godt og ondt.
Mere af den slags. Og gerne med journalistisk bearbejdning, konklusioner og perspektiver.
@Torben, du har jo nok ret. Men alligevel er der faktisk (relativt) mange kinesere der gerne vil og bliver boende i Danmark, efter deres studie eller arbejde er forbi. For vi har et velfærdssamfund. I modsætning hertil kender jeg ingen danskere der foretrækker at blive gammel i Kina (Hong Kong stadig undtaget) medmindre det altså er kærligheden/familie der holder dem fra at flytte hjem til Europa.