Xi vil have ubegrænset magt og bruger nationalismen til at række ud efter den

Xi Jinping åbnede søndag kommunistpartiets kongres i Beijing med en tale, der uden de store overraskelser satte hårdt mod hårdt og kørte ham selv i stilling til at tage mindst fem år mere som Kinas leder
Xi Jinping åbnede søndag kommunistpartiets kongres, hvor hans talestrøm kun blev afbrudt af indlagte klapsalver fra salen, hvor partisekretæren kunne sippe en mundfuld te.

Xi Jinping åbnede søndag kommunistpartiets kongres, hvor hans talestrøm kun blev afbrudt af indlagte klapsalver fra salen, hvor partisekretæren kunne sippe en mundfuld te.

Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
17. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

For anden gang på ti år kunne Xi Jinping søndag foretage et dybt buk foran de fremmødte delegerede i Folkets Store Hal og indtage Kinas vigtigste talerpodium. Alt tyder på, at der også bliver en tredje og måske en fjerde og femte gang. Xi har koncentreret magten om sig selv og afvist den mere kollektive ledelsesform, der kom før ham. Derfor var det et øjeblik til historiebøgerne, da 69-årige Xi åbnede Kinas Kommunistiske Partis kongres i Beijing.

Partikongressen er Kinas vigtigste politiske begivenhed og finder kun sted hvert femte år. Traditionen tro ankom de omkring 2.300 delegerede fra morgenstunden. Den særligt udvalgte flok blandt partiets 96 millioner medlemmer har blandt andet til opgave at vælge den nye ledelse. Reelt er alle beslutninger af betydning klappet af på forhånd.

Som altid var første punkt på dagsordenen partisekretærens tale. Det er et traditionsrigt, nærmest rituelt, forløb. Det er her, han – det har aldrig været en hende – lader sig sole i de seneste fem års bedrifter og samtidig italesætter, hvilken retning partiet udstikker for den kinesiske nation. Ambitionerne er mange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Xi Jinping var ikke uforudsigelig - det bedste signal fra lederen af "landet i midten" og i dyb konrast til Putin´s vedvarende trusler mod verdensfreden. - "lev med det" - citat fra Mette frederiksen og det klogeste hun har sagt bare i en anden sammenhæng.

Han er begyndt at se gammel og træt ud. Det tærer at være diktator og korrumperet af magt

Michael Hullevad, Erik Karlsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

At bruge frygt som virkemiddel ses også herhjemme gennem Jyllands Peter og Berlingeren sammen med resten af den blå bande. Har Xi mon lært det herfra?

Men uanset hvad, så har Kina opnået meget på kort tid. Så meget, at Vesten begynder at slå hælene i. For det var jo ikke meningen med "globaliseringen" som skulle sikre rigdom til Vesten. Hvad var det nu lige Anders Fogh Rasmussen i "moderne" stil sagde på et rundt podiet med opsmøgede ærmer med en mikrofon for munden til det omkring siddende publikum og os andre hjemme i stuerne for snart 20 år siden?

Fremtidens Danmark skulle leve af viden. Så kunne produktionen lægges derhen, hvor de var bedst og billigst til den slags arbejde var var han sagde.

Og så gik kineserne ellers i gang. For de havde nemlig en plan. At de skulle ende med at være dygtigere end os havde Fogh nok ikke lige set komme. Selv om det var og er helt oplagt.

Der er lavet mange analyser gennem tiden. De fleste har fejlet fordi folk bag ved bare ikke er dygtige nok eller fordi de går imod vækst, markedet og kapitalismens økonomiske og politiske magt elite.

Ellers var vi jo ikke havnet hvor vi nu befinder os.

Willy Johannsen

Jeg har set, at Xi nævnte ordet "sikkerhed" ikke mindre end 40! gange i sin tale til kongressen.
Det er værd at lægge mærke til. Meget kan læses af det ord.

1. Det tyder for det første på, at han selv må have problemer med "sikkerhed".
2. Ingen truer Kina. Så i den sammenhæng er omtalen helt uforståelig.
3. Den sikkerhed, han taler om, er udelukkende hans egen sikkerhed og sikkerhed for at hans bundrådne, korrupte og regime kan fortsætte.

Et KOMMUNISTISK! regime, som har måttet anvende kapitalisme for at overleve.
Det er bare så komisk, at det ikke engang er værd at grine af det.
Selv om jeg gør det. :)

Grunden til at vi skal have en anden og bedre relation til Kina , en relation præget af afmålthed og grænsesætning , er ikke at Kina er dygtig, som en debattør konspiratorisk hævder. Det er derimod Kinas adfærd i det sydkinesiske hav, hvor naboer kanøfles og Kina er ligeglad med internationale afgørelser, truslen mod Taiwan , tyveri af intellektuelle rettigheder og overtrædelse af menneskerettigheder.

Michael Hullevad, Erik Karlsen, Danny Hedegaard, Peter Mikkelsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Willy - du mener vel "stats"kapitalisme hvor det er staten der investerer pengene og stryger fortjensten ?

Willy Johannsen

Du har selvfølgelig ret, TKLJ, men de kalder sig nu engang kommunister.
Ellers burde det jo været noget i retning af Kinas Fascistiske Parti eller hvad der nu passer bedst til den autoritære styreform, som holder kongres lige nu...

Michael Hullevad

Orwell ville nok kalde det stalinisme! Sandheden er nok en afart af kleptokrati udøvet af "de røde prinser" (efterkommerne af partiets stiftere som får 30% i "formidlings gebyr)" . Traditionerne fra det gamle kejserrige lever i bedste udførelse., magt korrumperer i Xis version totalt. Big Brother længe leve!