Ytringsfrihed
Læsetid: 4 min.

Ytringsfriheden skal hverken forvaltes af techfirmaer eller af Elon Musk

Med vanlig demonstrativ mangel på beskedenhed har Elon Musk sat sig for at redde demokratiet ved at sikre det frie ord på platformen Twitter. Ytringsfriheden må ikke forvaltes af vilkårlige techfirmaer, har han korrekt erklæret. Men den skal naturligvis heller ikke forvaltes af ham
Elon Musk har ntop købt det sociale medie Twitter. Han kalder sig selv »ytringsfrihedsabsolutist« og vil – det har han i hvert fald erklæret – lade alle ytringer, der ikke er ulovlige, stå.

Elon Musk har ntop købt det sociale medie Twitter. Han kalder sig selv »ytringsfrihedsabsolutist« og vil – det har han i hvert fald erklæret – lade alle ytringer, der ikke er ulovlige, stå.

Brian Snyder

Udland
29. oktober 2022

En af tidens store fortællinger er heltekvadet om iværksætteren. Det store innovative geni, der frygtløs går forrest, løser fælles problemer og driver samfundet frem med virkelyst og nytænkning. Det er en fortælling, man ofte hører om techverdenen, og ingen passer bedre i skabelonen end verdens rigeste mand, Elon Musk.

Han var med til opfinde betalingstjenesten PayPal, udvikle genanvendelige raketter, satellitdrevet internet og en elbil, folk gider køre i. Eller han var i hvert fald med til at facilitere, at nogle opfandt og udviklede de ting. Ingen omfavner i øvrigt fortællingen om iværksættergeniet mere inderligt end Elon Musk selv. I modsætning til andre milliardærer som Bill Gates og Mark Zuckerberg, donerer Musk stort set intet til velgørenhed. Alle hans firmaer er i sig selv filantropi, mener han. Alt hvad Musk gør, gør han angiveligt »ud af kærlighed til menneskeheden«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Ytringsfriheden bliver vel først "forvaltet" i det øjeblik, man begynder at pille ved det, man må, og ikke må sige på platformen. Hvilket jo var det, de gamle ejere og CEOs gjorde(eller som CIA bad dem om at gøre).

"The Bird is free", som Elon, Chief Twit, Musk skriver.

Jesper Johannsen

Musk begynder at balance på stregen, hvor han føler han bliver Gud og skal dirigere Verden. Det er ikke sundt.

Lars Knudsen, Alvin Jensen, Fie Ankjer Nielsen, Torben Arendal, Espen Bøgh, Torben Bruhn Andersen, Niki Dan Berthelsen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Det er interessant at dem som ender med magten i verden ofte er eller bliver lidt for egenrådige.

Ligesom ringbæreren i Ringenes Herre.

Og dem der bedst kan tåle det der er så nogle utroligt hyggelige hobbitter.

Måske det var svaret på hvad man skulle 'sætte på toppen af kransekagerne' fremover?

Vi skal ikke have stærke ledere, vi skal have hyggelige ledere. En 'hyggekrat' istedetfor en autokrat.

Lettere omskrevet: Elsk og sig hvad du vil,

Det er nok det bedste råd i enhver form for debat, hvor alt er tilladt, men ikke alt er hensigtsmæssigt.

Vågn op og lugt kaffen.

Men ved I hvad?
Det rammer helt uden for skiven at diskutere Musk eller ikke Musk.
Problemet er netgiganterne og deres algoritmer, der fremmer de grove udsagn på bekostning af de kloge udsagn. Måske er det digitaliseringen som sådan, der er problemet, men det kan jeg ikke overskue. Men netgiganternes totale magt over prioriteringerne er en ting, som vi må bekæmpe, hvis vi vildtet god samfund med de ordentlige diskussion.

Alvin Jensen, Fie Ankjer Nielsen, Morten Hjerl-Hansen, Torben Arendal og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Min afslutning:..hvis vi vil det gode samfund med de ordentlige diskussioner.

Jesper Johannsen

På BBC iplayer er der lige nu en dokumentar om Elon Musk i tre afsnit. Den kører hele vejen fra PayPal til SpaceX og Tesla.

Elon Musk har sagt han har Aspergers Syndrom. En personlighedsforstyrrelse som også Greta Thunberg lider under. Aspergers Syndrom er karakteriseret ved tre kerneområder, hvis symptomer er nedsat social funktion/interesse, tvangs præg og svært ved forandringer, samt særlige ensidige interesser, som man også kalder for "særinteresser". Nogle er højt begavede/genier, som fokuserer hele deres energi på en særlig interesse, som opsluger dem helt og aldeles. Andre mennesker kan have svært ved at følge med og have svært ved at gennemskue, hvad der foregår. Det hele sker på et helt andet plan end hos mere "normale" mennesker. De fleste fungere dog i et normalt liv.

Men så er der Elon og Greta, som har gjort "sær interesse" til noget helt ud over det sædvanlige.

Kendte med Aspergers Syndrom: https://aspergerforeningen.dk/personligefort/352/kendte-personer-med-asp...

Jesper Johannsen

Den eneste i verden som bare skal skrive "Hey" på twitter og tjene 2.000.000.000 kr. på det ;-)

Finn Jakobsen, 29. oktober, 2022

"Måske er det digitaliseringen som sådan, der er problemet, men det kan jeg ikke overskue", - det kommer lidt an på hvad der menes med dit udsagn, for tanken er da en begyndelse.

Jeg vil mene digitaliseringen er et spørgsmål om hvad mennesket lægger ind og benytter den digitale mulighed til, for den digitale del er kun redskabet - på linje med en hammer, altså et værktøj, - det er mennesket det forgifter det digitale område med deres brug af værktøjet med sine algoritmer.

Torben K L Jensen

Han er jo et rent nul i forhold til Rupert Murdoch der ejer det meste af den vestlige presse - bla. The Times,de fleste tabloid-aviser i Storbritannien - Financiel Times ,Fox TV i USA med Fox News for slet ikke at tale om alle medier i Australien hvor han kommer fra. Han er også den den drivende kraft bag de fleste negative historier om Kina (feks. der fleste af de artikler der bruges af Information) Den mand er farlig - Musk er bare en døgnflue.

Torben Siersbæk

Foreløbig har mr. Misk Mask fyret topledelsen og proklameret at halvdelen af medarbejderne skal ud.
Spændende at se, hvad der IKKE skal udvikles og hvad der IKKE skal kontrolleres....