Den fungerende danske klimaminister Dan Jørgensen (S) kan se frem til et par intense dage ved FN’s klimatopmøde i Sharm el-Sheikh. Han er nemlig blevet udpeget af det egyptiske formandskab til sammen med en ministerkollega at stå i spidsen for at samle verdens lande indenfor de næste dage om arbejdsprogrammet for reduktioner af drivhusgasser.
Det er en nøglesten i FN’s klimaindsats, og det er her, at de kommende års indsats for at sænke udslippet af drivhusgasser samles, herunder hvordan reduktionerne skal ske det kommende årti.
Reduktionsspørgsmålet er den del af forhandlingsteksten på topmødet, som har flest kantede parenteser – hvilket betyder, at landene hidtil har haft meget svært ved at blive enige. Dan Jørgensen havde ligeledes ansvaret for reduktioner på klimatopmødet COP26 i Glasgow, hvorfor han i forvejen har kendskab til området og har en række kontakter blandt de andre ministre.
På FN’s klimatopmøde i Egypten har embedsmænd fra verdens lande den sidste halvanden uge forhandlet på en række forskellige områder, og tirsdag blev en del af forhandlingerne overdraget fra embedsmænd til ministre, som skal forsøge at forhandle aftalerne på plads i de kommende dage.
»Det Dan Jørgensen skal gøre nu, det er, at han skal forsøge at få parterne til at nå hinanden, og i den sammenhæng skal de have en dialog med de forskellige landegrupper og finde ud af, hvordan de ser sig selv i det, og hvor deres røde linjer er. På baggrund af det skal de finde ud af, hvor kompromiset kan ligge,« forklarer Jens Mathias Clausen fra den grønne tænketank CONCITO.
Ekstremt vigtigt
Han peger på, at arbejdsprogrammet er et vigtigt værktøj, fordi det er her, at man skal konkretisere de politiske ambitioner om at reducere udslippene af drivhusgasser til atmosfæren – og det også er herfra, at nye ambitioner de kommende år skal komme fra.
»Arbejdsprogrammet er ekstremt vigtigt, fordi det er noget, man satte i søen sidste år med specifikt fokus på, hvordan man kunne accelerere omstillingen frem mod 2030 i det her afgørende årti, hvor vi jo ved, at vi skal reducere med 45 procent globalt i 2030 og p.t. ikke engang har nået toppen af udledningerne. Så det er et meget vigtigt arbejdsprogram i forhold til, hvordan man får det til at give mening i praksis‚« forklarer Jens Mathias Clausen.
På en række af områderne på topmødet er der endnu uenighed. De vigtigste udeståender er på forhandlinger om støtte til klimatilpasning, forhandlinger om kompensation for klimaskader og altså forhandlinger om reduktion af udledningerne.
Område med mange uenigheder
Ifølge en gennemgang af teksterne foretaget af forskernetværket Carbon Brief er der fortsat uenighed 243 steder i teksten om reduktioner, som dermed er det område med størst uenighed.
»Det er en svær opgave. Det er det også, fordi man godt kan argumentere for, at det egyptiske formandskab er lidt sent ude af starthullerne i forhold til at få hevet det her op på det politiske niveau. Det ser man ofte, at man begynder at gøre i starten af den sidste uge. Nu kan han reelt set først komme i gang med sit arbejde onsdag, hvor der kun er et par dage tilbage,« forklarer Jens Mathias Clausen.
Han peger dog på, at dagens forhandlinger har luget noget ud i teksten om reduktioner, således at opgaven måske ser lidt mindre uoverstigelig ud end tidligere på klimakonferencen. Dan Jørgensen får i første omgang tildelt ansvaret for forhandlingerne på det tekniske niveau. Hertil kommer spørgsmålet om den såkaldte cover decision, som er den politiske erklæring, som kommer fra FN’s klimakonferencer.
»Det er den politiske erklæring, hvor man jo netop afventer, om man vil referere til de beslutninger, man tog sidste år i Glasgow i forhold til 1,5 grader og den kløft, der i dag er dertil. Og hvor man forhåbentlig beder parterne om at hæve deres ambitionsmål. Så spørgsmålet er, om han også skal blandes ind i det eller skal fokusere mere snævert på det arbejdsprogram,« siger Jens Mathias Clausen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dan Jørgensen på grund af den uafklarede politiske situation i Danmark, hvor der endnu ikke er dannet en regering. Han er derfor i Egypten som fungerende minister, men får altså en nøglerolle i selve forhandlingerne, som efter planen skal afsluttes fredag i denne uge.
Så er sagen jo i gode hænder. Der kommer en god løsning i morgen, når vi har fundet hockeystaven.
Danmark sørger for det gode humør ved at sende klimaklovnen til at muntre mødet op.
Giv ham nu en chance!
Jamen han får jo netop en chance. Endnu én.
https://politiken.dk/incoming/img9081864.k4kxfn/ORIGINALS/original_1500/...
Det virker noget rodet - først stiller Danmark ikke op med en minister pga , der ikke er en rigtig regering i Danmark i øjeblikket og så bliver fungerende klima og energiminister alligevel sendt afsted og nu bliv han udpeget til en af "hovedrollerne".