Luftforurening
Læsetid: 5 min.

»Jeg har efterladt venner, familie og min 90-årige far i smoggen«

Den indiske forfatter og miljøaktivist Jyoti Pande Lavakare er blevet klimaflygtning i sit eget land. Selv om 12 af verdens 15 mest luftforurenede byer ligger i Indien, har landets politikere mere travlt med at skyde skylden på deres rivaler end på at finde løsninger, fortæller hun
Et smogramt Delhi er ikke undtagelsen, men en tilbagevendende begivenhed, der hvert år kulminerer i en kombination af efterårsvejr og markafbrændinger.

Et smogramt Delhi er ikke undtagelsen, men en tilbagevendende begivenhed, der hvert år kulminerer i en kombination af efterårsvejr og markafbrændinger.

Adnan Abidi

Udland
22. november 2022

Et tæt, kvælende lag af smog har lagt sig over det nordlige Indien. I New Delhi har det medført skolelukninger og begrænsninger på trafikken. Med andre ord er alt, som det plejer. På nogenlunde samme tid hvert år sker det, at den i forvejen dårlige luft bliver forværret, når bønderne i regionen brænder deres marker af, efter høsten er i hus. Denne gang blev det for meget for journalist og miljøaktivist Jyoti Pande Lavakare.

»Hvert eneste år får jeg vejrtrækningsproblemer, og i år var det så slemt, at jeg var nødt til at forlade Delhi. Så jeg er en klima- og forureningsflygtning i mit eget land. Jeg er i Goa nu, hvor luften er bedre, men det tog mig ti dage at få en normal vejrtrækning tilbage,« fortæller hun over en internetforbindelse fra det sydlige Indien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inderne kunne med fordel også lade være med at smide plastaffald i deres floder og dermed vores allesammens have.

Det kunne måske være et modkrav mod en - fornuftig - aftale om klimasikring og stop af brug af fossilbrændsel.

John S. Hansen, Nicolai Halken Skytte, Jacob Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Per Christensen

De færreste kan forestille sig hvor slemt forureningen er i Indien, med mindre de har været der. At se forureningsindex er 10x eller mere end i Europa, giver ikke en et billede man kan relatere til.

At trække vejret gør ondt i halsen, om vinteren i New Delhi, når luftforureningen er en daglig plage.

Vandet i Yamuna-floden ligner det slim, som resulterer efter man har anvendt malingsfjerner.

Jeg har boet og arbejdet i Indien, og er bare træt af indere, som beskylder hinanden (og allerhelst briterne) for alle deres problemer.

Fakta fornuft og samarbejde er en mangelvare der... Jeg har svært ved at se at de få rettet op på det.

erik jensen, Rolf Andersen, David Zennaro og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Flere af de lande, som står for den største plastikudledning er U-lande. Forskere peger på, at især organiseret affaldshåndtering er vigtig i disse lande. Men da U-landene står med mange andre udfordringer, så som mangel på rent drikkevand og kloaksystemer, er affaldshåndtering af plast ikke øverst på to-do listen her.

Forskerne peger på, at udvidet produktansvar for dem, der producerer plast, kan være med til at begrænse plastforureningen. Da de fleste producenter findes i I-landene, har disse lande derfor et stort ansvar for at finde løsninger på plastikforureningen."
https://projekter.au.dk/havet/forloeb/forloebsoversigt/plastik-paa-tvaer...

Hvordan er det nu med den hånd som stritter en pegende finger på andre, men 3 fingre som peger tilbage på håndens ejermand..?

erik jensen, Rolf Andersen, Nova Lone Jespersen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Indien er et selvstændigt demokratisk land og har været det i mange år. At placere ansvaret for forureningen i Indiske byer andre steder ind hos Inderne selv er en umyndiggørelse af Inderne. De må træffe deres egne beslutninger, det er jo ikke børn og der heldigvis nogle Indere der agerer på problemerne.

det er en komplet u m u l i g opgave at løfte ! – for selvom der i årevis har været talt mange ord på Hindi og Urdu for smog dårlig luft miljø forurening affald osv. bliver det værre og værre – i 1978 rejste jeg rundt på en stinkende eksotisk møgbunke hvor alt forbrug for hinduer var halaal og alt affald varjit – for muslimer var alt forbrug halal og alt affald haram – stort set ingen forskel på Indien Pakistan Bangladesh og de fleste mennesker var uforstående og de fattigste kasteløse på begge sider samlede op og recirkulerede hvad de kunne for et par rupees om dagen – det meste og det giftige blev liggende overalt hvor man slap det – og Vesten eksporterer for profit skrald plastik elektronik og skibsvrag til ophug på Malabar– og Coromandelkystens før så smukke strande
politikere og religioner kan intet stille op og taler kun om karma kage i himlen eller flere ture i karrusellen .)

erik jensen, Rolf Andersen, David Zennaro, Arne Albatros Olsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Vi må tage ansvar for vores eget affald og få det ind i et cyklisk forbrug. At eksportere sine miljøproblemer til andre lande der ikke kan magte det er uetisk og kortsigtet. Jeg har hørt, at vi modtager affald fra England til forbrænding på Amagerværket, der skulle være gode til håndteringen af den slags. Det er vel i orden? Indernes forurening er deres ansvar, vores ansvar er måske at udvikle en teknologi og forsøge at vise et eksempel, der gør det fordelagtigt at gøre det rigtige. Vores CO2 udledning skal de dog ikke efterligne.

erik jensen, Rolf Andersen og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar

Jeg mener også, at inderne selv må tage et ansvar her. Og der er masser af rige familier, som kunne finansiere mange af de ting, som er nødvendige.

Men det er klart, at vi i vesten også skal tage vores ansvar for ikke at eksportere farligt affald til lande som Indien.

erik jensen, Rolf Andersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Inderne" - de er lige så forskellige som vi er , og lever lige så forskelligt. Og der er 1,2 mia af dem.
Hvor henne i verdenshistorien ser I at de rigeste borgere i et samfund tager ansvar for affaldsindsamling og de fattiges mulighed for at slippe af med selvsamme?? Forestiller I jer bønderne og den fattigste bybefolkning uden rent vand og kloakering tage deres cykler (hvis de har en) og cykle hen til den affaldsplads som ligger 60 km væk for at slippe af med deres affald? Det er komplet urealistisk.
Man kan på de fleste rastepladser i Dk, i vejkanterne og i lavninger, i skove og på andre strækninger, som står uovervåget hen, finde masser af dumpet affald.. Det er fordi det er nemt. Og de fleste af os har rigelig mulighed for at slippe af med vores affald i modsætning til mange indere. 1,2 mia...

Inderne.. jatak, men hvad med os selv.

Kenn Hommelgaard, erik jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nåhja forresten, den fattigste del af inderne ved ikke en skid om plastik, CO2 og miljø. Skole- og læringsforholdene er på ingen måde imponerende.
https://verdensboern.dk/2017/08/27/skoleforholdene-uganda-indien/
At forestille sig at inderne generelt lige igangsætter affaldsindsamlinger ud fra deres viden om hvor affaldet og kemikalierne forsvinder hen, hvis de smider det i floden, er i bedste fald naivt. I værste fald katastrofalt.

de kasteløse recirkulerer genbruger opgraderer udnytter alt muligt til andre formål – problemerne er at der bliver flere og flere mennesker i den eksponentielt voksende middelklasse som forbruger mere energi flere ressourcer og producerer mere skrald til relativt færre der recirkulerer genbruger osv. – klimakatastrofer sætter det hele i relief
kastesystemet og klassekamp i Indien har altid være ekstrem privilegieblind arrogance hvor fed er velstand og de rige flyder altid ovenpå – læg mærke til de vildt populære Bollywood film hvor helte og rige skurke er rimelig buttede flødebolletyper – proletariatet med lavt BMI er bare dårlig karma .)

@Lise Lotte Rahbeck - Inderne vil jo ikke lytte til os, hvis vi kommer med råd eller vejledning? Hvorfor skulle de?
Først og fremmest vil de sige, at vi har langt større CO2-aftryk/udledning pr. indbygger end dem.
Dernæst er der én ting, som inderne slet ikke vil: belæres af den hvide mand. Sig til, hvis du vil have kilder på det, så graver jeg dem frem.

Men hvis vi kommer med penge til dem, så de selv kan løse det: ja tak, for Indien takker ikke nej til penge - bare der ikke er betingelser med. Og hvad bliver pengene så brugt til?

Men naturligvis skal vi ikke give dem penge: et land, som har adskillige atom-våben , et gigantisk forsvar samt sit eget rum-program og en fremskreden hindu-nationalisme, som er truende overfor minoriteter, lukker NGO'er ned i landet, opfører sig despotisk i Kashmir ,skal ikke modtage bistand.

Lise Lotte Rahbek

Martin Jensen
Det er hårde ord, men jeg kan ikke tro på, at du har været i forbindelse med inderne og tilbudt dem vejledning og rådgivning om, hvordan de skal styre et land med 1,2 mia mennesker. Og fået et afslag.

Lise Lotte Rahbek - det behøver jeg heller ikke.

Der er flere artikler omkring emnet og hvordan Indien opfører sig ved internationale forhandlinger.
Sig til, hvis du skal have dokumentation via links.

Indien og inderne var i øvrigt stolte over at få A-våben - jeg kan stadig huske de artikler, hvor jeg læste om indernes reaktion.
Lidt historie i øvrigt:
https://en.wikipedia.org/wiki/India_and_weapons_of_mass_destruction

Du kan selvfølgelig nemt modbevise mig - det er jo blot at finde artikler om internationale forhandlinger i nyere tid, hvor Indien har givet sig ved forhandlingsbordet, når andre lande har foreslået eller bedt dem om det.

Derudover praler de selv med, at de er verdens største demokrati.

Sørgeligt nyt fra sidste år:
https://fas.org/blogs/security/2021/12/indias-nuclear-arsenal-takes-a-bi...

Og uafhængigt fra sidelinjen:
https://www.tni.org/es/node/13175

Lise Lotte Rahbek

Martin Jensen
Jeg vil ikke forsøge at overbevise dig om noget.
Jeg vil kun opfordre til kritisk indstilling til
dagsordenen for artikler i medier,
om en regering kan repræsentere 1,2 mia mennesker (eller 5.6 mio for den sags skyld) og om mennesker er forskellige eller nogenlunde ens, alt efter hvor de bor henne på jordkloden

Lise Lotte
Jeg har ellers ikke noget imod at blive overbevist af videnskaben eller argumenter.

Jeg tror, at vi taler forbi hinanden - jeg taler om videnskabelige artikler, der afdækker, hvordan Indien konsekvent - på tværs af forskellige regeringer og perioder - hellere vil gå fra forhandlinger uden resultat end at skulle give sig. Ikke avisartikler.
De videnskabelige artikler er i øvrigt skrevet af indere.
Din artikel - er lavet af en interesseorganisation - og indleder med ordene "Set med danske øjne" - den skal have ros for fra start at indrømme sin bias. Den er interessant, men den ville jeg også forholde mig kritisk til - og hvis jeg var "woke", så ville den nok falde i kategorien "kulturimperialisme".

Hvis jeg skal tage stilling til, om en regering kan dække 1,2 mia. mennesker, så skal jeg jo have et udgangspunkt for, hvor mange mennesker en regering kan dække - og hvem definerer det?
Derefter skal jeg ud fra den definition fælde en dom over Indiens regering - og det må jeg jo ikke, da det ikke er "woke" og jeg dermed bliver "cancelled".

Før var jeg også af den overbevisning, at alle mennesker uanset nationalitet, køn, etc. grundlæggende set var ens som mennesker og havde de samme følelser og reaktioner.

Men der er jeg blevet belært om, at der er et racialiseret hierarki og at min tidligere overbevisning ikke er "woke", da jeg nu er lavest i hierarkiet grundet min hvide hudfarve.

Derfor har jeg kun nævnt en række fakta - og de understreger mit synspunkt: enhver demokratisk nation, der vælger at satse på A-våben først frem for at hjælpe sin fattige befolkning, har selv valgt sin egen prioritering og skal naturligvis ikke modtage u-landsbistand. Dette er naturligvis kun min holdning og jeg har ingen direkte indflydelse på dette forhold.
Jeg har indflydelse via min stemme ved demokratiske valg - hvis jeg stemmer - men også her har jeg kun indirekte indflydelse og kan ikke gøre noget ved f.eks. "banditter i habitter", der snyder statskassen (blot én af mange eksempler).

Lise Lotte Rahbek

Jeg er ikke i stand til at håndtere begrebet 'woke', Martin Jensen. Min bevidsthed melder fra, og fortæller mig det er en spøg.
Det er lige så svært for mig at fordømme et mangfoldigt lands ofte meget fattige indbyggere på grund af deres regering.

Godt, at du ikke fordømmer landet - det ville ikke være woke, hvis du var hvid.

Jeg konstaterer blot fakta: at et land med skiftende regeringer og partier over tid - i verdens største demokrati - har valgt at satse på A-våben frem for velfærdsforbedringer til de fattigste.

Dermed diskvalificerer de sig til u-landsbistand efter min mening - men hey, jeg bestemmer og beslutter jo ikke, hvilke lande, som DK skal give bistand til.

Hvad definerer i øvrigt et mangfoldigt land? At de stadig opretholder et kaste-system?Er det ikke dybt uretfærdigt og netop går ud over de fattigste - men alle kaster over får noget ud af netop ikke at være den laveste kaste...

Og hånden på hjertet - hvor meget bistand, der gives ud i verden, går reelt til de fattigste og de, som er mest i nød og ikke til erhversprojekter???...

Lise Lotte Rahbek

Mangfoldighed? Det defineres ved variation. Som modsætning til ensartethed.

Jeg forstår ikke helt, hvad det er for et ærinde du er ude i.
At afskaffe ulandsbistand, er det det? For min skyld ingen alarm. Man/du skal bare gøre dig mulige konsekvenser klart.
At udstille en befolkning med kæmpe problemer udi drikkevand, kloakering, mad og affald som moralsk mindreværdige og den vestlige verden (særligt Danmark) som meget bedre? Tjah, det er vel også et synspunkt.
Eller noget helt andet..
Det finder du bare selv ud af.