Analyse
Læsetid: 5 min.

EU forsøger at bringe højere klimaambitioner til Egypten i sidste øjeblik

For en gangs skyld har EU ikke den moralske serveret ved klimatopmødet COP27 i Egypten. Unionens ministre skal i sidste øjeblik tage stilling til en række forslag, som kan give mere klimapolitisk tyngde. Ellers risikerer klimachef Frans Timmermans at stå afklædt tilbage i Sharm el-Sheikh
EU’ klimachef, Frans Timmermans, og EU kan måske genvinde en smule af det politiske momentum i Sharm el-Sheikh, når unionens ministre tager stilling til en række tekniske, men også vigtige sager.

EU’ klimachef, Frans Timmermans, og EU kan måske genvinde en smule af det politiske momentum i Sharm el-Sheikh, når unionens ministre tager stilling til en række tekniske, men også vigtige sager.

Janine Schmitz/ Ritzau Scanpix

Udland
10. november 2022

Verdens lande fik ved COP26 i Skotland sidste år én hovedopgave: Hæv jeres klimamål, og se at komme i gang med at gennemføre dem, hvis ikke verdens temperatur skal stige uoverskueligt meget. Men det er bestemt ikke alle lande, som har leveret et passende svar. Faktisk har kun 24 ud af de over 190 lande før FN-topmødet leveret et nyt, mere ambitiøst mål, som det ellers blev aftalt i Glasgow. Blandt de nøgleaktører, som ikke er kommet med fornyede ambitioner, er EU, som ellers bryster sig af at være det mest ambitiøse kontinent i klimakampen.

EU har et mål om minimum 55 procent reduktion i 2030, og det mål er ikke blevet hævet siden COP26-topmødet i Skotland sidste år. EU kan bryste sig af rent faktisk at have et vedtaget, lovfæstet klimamål og en historik, som viser, at Europa har levet op til sine tidligere klimamål. Men selve målet – 55 procent reduktion i udledningerne i 2030 – er ikke nok. At EU ikke har hævet målet gør, at en lang række andre rige lande og vækstøkonomier kan gemme sig bag EU og selv undlade at melde nye ambitioner ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her