Analyse
Læsetid: 6 min.

G20 på Bali: Skrigende mangel på enighed uden vestligt patent på den globale dagsorden

Selv i Putins fravær vil de næste dages afgørende G20-møde på Bali udstille et virvar af fronter og en skrigende mangel på enighed i en gryende multipolar verden, hvor Vesten ikke længere har patent på at sætte den globale dagsorden
Der kommer næppe en afsluttende fælleserklæring på G20, hvor selv det fælles foto er i fare: Flere vestlige ledere vil angiveligt ikke stille op sammen med Sergej Lavrov, som Putin har sendt i sit sted.

Der kommer næppe en afsluttende fælleserklæring på G20, hvor selv det fælles foto er i fare: Flere vestlige ledere vil angiveligt ikke stille op sammen med Sergej Lavrov, som Putin har sendt i sit sted.

Ritzau Scanpix

Udland
15. november 2022

At Vesten – altså Europa og USA under Joe Biden – har stået overraskende tæt sammen mod Ruslands overfald på Ukraine, er efterhånden en etableret læsning af verdenssituation. Lige så selvindlysende er det, at Vesten i de seneste årtiers globalisering er skrumpet i forhold til resten af verden: befolkningsmæssigt, teknologisk og økonomisk.

Alligevel bedrager det globale perspektiv, når man ser verden fra Europa. Det vil de kommende dages usædvanligt vigtige G20-møde på Bali formentlig rykke lidt på plads – altså et møde i Indonesien, verdens tredjestørste demokrati og verdens fjerdestørste befolkning.

For modsat de ’gamle’, demokratiske industrinationer i G7 tæller G20, der blev grundlagt i kølvandet på 1990’ernes rasende globalisering, lande som Brasilien, Indien, Kina, Saudi-Arabien og Rusland. Altså økonomier, der fylder stadig mere i det globale bnp. Det har siden finanskrisen givet G20 større og større betydning som slags global krisekomité, både på det økonomiske, men efterhånden også på det storpolitiske område.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Henrik Wegener

Hvor meget kan man da stille "Vesten" overfor en anden modpol, som vel måtte være "resten" eller dog en stor del af denne? Disse lande der skulle udgøre en "anden pol" har dog vel ikke ret meget mere til fælles end at de hverken er Europa eller USA (skønt Rusland jo har en europæisk del som "kærne"). Og er der mellem Brasilien og resten af Syd og Mellemamerika på den ene side og Europa og Nordamerika på den anden side så meget "slægtskab" (for store befolkningslag bogstaveligt) med Europa at de ikke kun kan ses som "anderledes"?

Willy Johannsen

Det er lidt komisk at der bliver gået så meget op i, hvem der nu sætter dagsordenen eller ikke gør det.
Det er hverken Vesten eller "de andre" - det er virkeligheden og nødvendigheden, som gør det.
Når landet er blevet oversvømmet, og når en god del København bliver det - husk at lade være med at købe parcelhus eller lejlighed i stueetagen - så er det nu engang blevet den dagsorden, man må forholde sig til. Om man vil eller ej.

Ejnar Søndergaard

Det er dog en lettelse at Information nu har opdaget, at Vesten ikke mere er ensbetydende med VERDEN.
Vesten med USA i spidsen har nu i årtier siden Sovjets opløsning forsøgt og forsøger stadig, at opretholde en international verdensordenen fra efter 2. VK med bl.a. de store europæiske kolonimagter - til deres egen store fordel. Hertil hører at især USA kommer med den store krabask - militært, økonomisk osv. for at få andre lande til at makke ret. Som vi kan se kører det ikke glat længere.
Derfor har Vesten spildt en række årtier, hvor vi ud fra en stærk position kunne have bidraget aktiv til opbygget en ny multipolær verdensorden med institutioner, der afspejler situationen i dag med de mange nye lande efter kolonitidens ophør samt en række lande med en gevaldig udvikling og vækst. En multipolær verden hvor demokrati, økonomiske, sociale og politiske menneskerettigheder ville dominere.
I stedet for står vi nu i en usikre situation i bl.a. G20 -mødet, såfremt Mathias Sonnes beskrivelse/analyse holder stik.
Jeg ville sætte pris på at Information ikke blot forlader det vestlige snæversyn, hvor manglende beskrivelse af synspunkter og vikler fra landene udenfor ikke er inddraget, men især tager fat på hvorledes en ny multipolær verdensorden kan se ud.

Alvin Jensen, Karsten Nielsen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Konkurrere med Kina´s nye silkevej ? Med hensigtserklæringer og et økonomisk grundlag der er en tiendedel af Kinas. - Ord,ord uden handling har EU nok af - noget Verden ikke har er tid. Og Sonne - det nye økonomiske forum er BRICS-samarbejdet der har ca. 30 % af verdens BNP og 40 % af verdens befolkning og godt i gang med sætte dagsordenen i Verden ledet af Kina der har verdens næststørste økonomi.

Torben K L Jensen

Og når Saudi-arabien kommer med har BRICS-landene over halvdelen af fossile energikilder som magtfaktor.

Willy Johannsen

Jeg er ret sikker på at BRICS-samarbejdet enten vil redde verden.
Eller vise sig at være/blive et kastel -, fast plantet i blå og en masse varm luft.
Jeg vil undlade at sige, hvad jeg tror...:)
Men jeg er også bare en gammel kyniker, som mest lader mig lede af min fornuft og erfaring - især den sidste er efterhånden meget lang... :)

Torben K L Jensen

Willy - BRICS-samarbejdet blev cementeret på mødet i Samerkand,Usbekistan denne sommer hvor Argentina og Saudi-arabien var observatører med henblik på at blive faste medlemmer. Inertiens lov siger at der skal endog meget til for at bremse det tog hvor vesten blev efterladt på perronen.

Willy Johannsen

Hej Torben
Noget siger mig, at det nok bliver lidt sjovere for de mennesker, som opholder sig på perronen, end dem som kører med toget ud i en - for mig at se - tvivlsom fremtid.
Brics landene har vist ikke meget andet at byde hinanden på, end deres fælles animositet mod Vesten. Den slags har vi set før med de såkaldt alliancefri lande, Djakarta møder osv. osv
Snak er billigt. Resultater koster...:)

Torben K L Jensen

En anden ting var at BRICS-landene vil arbejde for en ny "guld"-standard hvor den digitale Yuan vil være reservevaluta i stedet for dollar og tænk på at BRICS samlet set sidder på en stor del af verdens råstoffer. Det forsvinder ikke "bare" i den blå luft

Willy Johannsen

Og når Kina og Indien og Brasilien og et par andre samfund bryder sammen, fordi de bliver for mange og kvæler sig selv. Hvad de er godt på vej til at gøre.
Så gætter jeg på, det forsat vil være de der grimme "green backs", de tyr til. Dem som forsøger at klare sig og overleve.
Jeg tror ikke, at vi går mod "guldne" tider..., men jeg vil ønske, jeg tager fejl.

Så vidt jeg kan læse mig til skal en reservevaluta være baseret på alle BRICS landenes valuta. Tænker det bliver en svær øvelse . Indtil videre er det på diskussions basis. Der kommer til at rende meget vand gennem åen , før det muligvis bliver til noget.