Valg i Israel
Læsetid: 4 min.

Højreskred sikrer Netanyahu ny periode som Israels leder

Med en overvældende valgsejr til det ekstremistiske parti Religiøs Zionisme har Benjamin Netanyahu sikret sig et comeback som Israels premierminister
Efter halvandet år ude i kulden er Netanyahu tilbage som leder af en regering, der med højreekstremistisk deltagelse spås uset stor stabilitet.

Efter halvandet år ude i kulden er Netanyahu tilbage som leder af en regering, der med højreekstremistisk deltagelse spås uset stor stabilitet.

Abir Sultan

Udland
3. november 2022

Efter halvandet år i den politiske kulde er Benjamin Netanyahu, leder af Israels konservative Likud-parti, med tirsdagens parlamentsvalg tilbage på den politiske top. Med 32 af de 120 sæder i Knesset, det israelske parlament, er Likud fremdeles Israels største parti og med 85 procent af stemmerne optalt kan den 73-årige Netanyahu regne med støtte fra de to religiøse partier, Shas og Forenet Jødedom, som til sammen fik 20 sæder samt det ekstremistiske bosætterparti, Religiøs Zionisme, der blev tredjestørste parti med 14 pladser, og altså siker Likud-blokken et flertal på 66 mandater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Jamen, det skal jo nok gå godt...

Israels fredsfløj er for svag til at have afgørende indflydelse, og den yderste højrefløj har nærmest overtaget magten i Israel. Israelerne er nærmest ligeglade med fordømmelse af dem fra store dele af verden. Det kan de såmænd også godt være. De er beskyttet af USA, der af indenrigspolitiske grunde freder statens Israels overgreb mod palæstinenserne.

Et udmærket eksempel på lignende beskyttelse af staten Israel er Jeremy Corbyns skæbne i Storbritannien. Man kan mene om hans politik, hvad man vil. Men han blev udsat for en hetz fra den israelske lobby i England fordi han engang for mange år siden havde deltaget i et møde, hvor palæstinenserne fremlagde deres sag.

Desuden var han stadig noget skeptisk over for Israels fremfærd, lidt på samme måde som Mogens Lykketoft er. Han blev også udsat for en kraftige misbilligelser fra den israelske lobby i Danmark.

erik jensen, Erik Nielsen, Torben Arendal, erik pedersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar