Analyse
Læsetid: 4 min.

Irans fodboldnederlag giver præstestyret et pusterum

I Iran tyder meget på, at ayatollah Ali Khamenei og hans horde af hårdhændede hardlinere forsøger at balancere mellem nedkæmpelse af protesterne og et overordnet hensyn til at puste nyt liv i forhandlinger om en ny atomaftale
Den store Satan, USA’s, fodboldsejr over det iranske landshold, Team Melli, synes at komme præstestyret politisk tilpas. Her staver iranske fodboldtilskuere under kampen til Masha Amini, navnet på den 22-årige kvinde, der blev banket ihjel af moralpolitiet.

Den store Satan, USA’s, fodboldsejr over det iranske landshold, Team Melli, synes at komme præstestyret politisk tilpas. Her staver iranske fodboldtilskuere under kampen til Masha Amini, navnet på den 22-årige kvinde, der blev banket ihjel af moralpolitiet.

Christian Charisius

Udland
1. december 2022

Med Team Melli, det iranske landshold, ude af VM-slutrunden efter det smalle 0-1-nederlag til USA tirsdag aften, synes presset på det iranske regime lettet en smule. Faktisk synes fodboldsejren til ’Den store Satan’ at komme præstestyret politisk tilpas.

Få timer før den afgørende kamp om avancement fra grundspillet løslod de juridiske myndigheder flere hundrede dissidenter i, hvad der tolkes som en forsonlig gestus, der skulle tage højde for manifestationer i tilfælde af iransk sejr. Således var den tidligere landsholdsspiller 35-årige Voria Ghafouri blandt de løsladte efter at være fængslet for ’bagvaskelse af landsholdet og spredning af propaganda mod staten’, da han på Twitter støttede landsholdets protest ved kampen mod England, da spillerne ikke sang med på nationalhymnen.

Nu er landsholdets rolle imidlertid udspillet som afsæt til de protester, der på tredje måned foregår spontant i såvel Teheran som i 80 provinsbyer, og typisk for den officielle misnøje med sympatien for det nationale holds protest blev nederlaget til England noteret med sølle syv linjer på IRNA, det nationale nyhedsbureau.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her