COP27
Læsetid: 6 min.

Kaldes både historisk og utilstrækkelig. Her er det vigtigste i aftalen fra klimatopmødet i Egypten

Tidligt søndag morgen blev landene på FNs klimatopmøde i Egypten enige om en aftale. Den indeholder en historisk beslutning om økonomisk hjælp til udsatte lande, men aftalen kaldes utilstrækkelig på det mest centrale område
Klimaaktivisterne protesterede udenfor topmødecenteret i Sharm el-Sheikh i forbindelse med dette års COP27. Lørdag nat blev parterne enige om en aftale.

Klimaaktivisterne protesterede udenfor topmødecenteret i Sharm el-Sheikh i forbindelse med dette års COP27. Lørdag nat blev parterne enige om en aftale.

MOHAMMED ABED

Udland
20. november 2022

Omkring klokken fire i nat blev en endelig aftale fremlagt.

Kort derefter kunne formanden for FNs klimatopmøde i Egypten, Sameh Shoukry, åbne den afsluttende plenar og bringe aftalen til afstemning hos medlemslandene.

Det er en historisk aftale for de mest udsatte lande, som siden oprettelsen af FNs klimakonvention for 30 år siden har ønsket økonomisk støtte til genopbygning efter klimakatastrofer, men på det helt grundlæggende område, som handler om at reducere udledningerne af CO2, blev det et møde uden fremgang.

Information har samlet de vigtigste punkter fra aftalen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selv hvis vi satte alle pengepresser til at køre i døgndrift, og trykte en fantasilliard pengesedler kunne vi stadig ikke købe os til en planet der på sigt vil kunne brødføde den globale befolkning. Mange af de problemer vi står overfor kan man ikke løse med penge.

Et eksempel er fosfor, som vi bruger til at gøde marker Verden over. Uden fosfor ingen fødevarer, og vi kommer seriøst til at mangle fosfor allerede i dette århundrede. Når udbuddet falder, mens efterspørgslen stiger, så stiger prisen. Så er det dem med flest penge som kan få noget at spise, men penge som sådan løser ikke problemet for alle de andre. Når der ikke er mere forsfor tilbage, så kan man have alle de penge man vil. Der er stadig ikke mere fosfor.

Vi lever i et gigantisk pyramidespil, og "løsningen" man har vedtaget på COP27 er blot med til at understrege dette. Hvem er det nu som i det lange løb taber et pyramidespil?

Rasmus Kristiansen og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar