Interview
Læsetid: 4 min.

Klimaaktivist efter COP27: »Set fra Stillehavet løber de rige lande stadig fra ansvaret«

Lavetanalagi Seru – chefkoordinator for stillehavsøernes Climate Action Network – kalder COP27’s beslutning om en klimafond for sårbare lande et stærkt politisk signal – men også »en tom spand«, så længe de manglende penge udebliver
COP27 vedtog langt om længe at oprette en fond, der skal hjælpe de fattige lande, som bliver ramt af klimaforaningerne. Imens er Pakistan allerede ramt af konskvenserne af klimaforandringerne.

COP27 vedtog langt om længe at oprette en fond, der skal hjælpe de fattige lande, som bliver ramt af klimaforaningerne. Imens er Pakistan allerede ramt af konskvenserne af klimaforandringerne.

Akhtar Soomro

Udland
22. november 2022

SHARM EL-SHEIKH – Søndag sluttede COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten med et blandet resultat. Mange udtrykker glæde over de fremskridt, der blev opnået for de fattige lande, der er ramt af klimaforandringerne – herunder oprettelsen af ​​en finansiel fond til at yde kompensation for tab og skader. Men der lyder også skarp kritik af, at de deltagende lande ikke kunne enes om nye og stærkere forpligtelser, hvad angår tempoet i afviklingen af ​​fossile brændstoffer.

Til stede i Egypten var også Lavetanalagi Seru, der er regional koordinator for Stillehavsøerne i Climate Action Network, som repræsenterer civilsamfundsorganisationer, der arbejder med klimaændringer i stillehavsområdet. I et interview med Libération gør han status.

– Hvordan ser du på den aftale, COP27 er mundet ud i?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Med en COP27 Lost & Damage fond fyldt med milliarder af aflads dollars kan de fattige lande nu se frem til at få en betaling for deres ødelagte lande og livsomstændigheder. Og det er så heldig nok. For det får de brug for nu, hvor der er banet vej for en gennemsnitlig temperaturstigning på 2,8 grader celsius frem mod 2100.

Men så har de ikke noget at brokke sig over mere. Nu er de betalt. Det er jo det fantastiske ved penge og kapitalismen. Det fikser, ganske enkelt, alt.

Nu kan vi godt smække benene op på bordet.

De kommer da ikke til at blive enige om, hvem der skal indbetale...Kina og de olie-eksporterende lande vil ikke bidrage og så skrider USA (især hvis den orange tupë bliver præsident igen) og så ender det med en mini-fond fra EU alene.... :/

forstår godt skepsis overfor den besluttede fond og bliver betænksom, når nationer som Kina og oliestaterne, der producerer enorme mængder sort energi stadig regnes for Udviklingslande (!?!) og dermed ikke bidrager økonomisk, men bliver ved med at svine.

Dernæst er det fint at NGO i Stillehavsområdet taler om at folkets stemme bliver hørt, men når finanserne kanaliseres i klimafonden - til staten....., så bliver det interessant at følge hvordan det kommer befolkningerne til gode .
Det forekommer en smule i retning af, når Thunberg skælder ud, mens habitterne høfligt klapper og fortsætter med at svine og svindle.

Endelig er der spørgsmålet om, hvad de lokale befolkninger i også andre Udviklingslande, skal leve af, når turisterne ikke længere flyves ind på ferieresorts året rundt og krydstogtskibene med flere tusind turister ikke længere ligger for svaj flere gange om ugen.
Hvad siger NGO analyserne?

,