Reportage
Læsetid: 10 min.

Natligt drama, trusler om exit og en tiårig piges bøn: Sådan blev klimaaftalen i Egypten født

Verdens lande blev enige om et historisk fremskridt med en fond til at kompensere de fattige og sårbare lande for tab og skader som følge af klimaforandringerne. Til gengæld var teksten et tilbageskridt for selve reduktionerne af drivhusgasser. Information tager dig gennem de afgørende timer i konferencecenteret i Sharm el-Sheikh
Den 10-årige Nakeeyat Dramani Sam fra Ghana taler til konferencen med en bevægende appel.

Den 10-årige Nakeeyat Dramani Sam fra Ghana taler til konferencen med en bevægende appel.

Mohamed Abd El Ghany

Udland
21. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Søndag morgen sluttede FN’s årlige klimatopmøde.

Efter to uger med forhandlinger og forsinkelser, organisatoriske problemer og politiske uenigheder, og mere end 24 timer efter den planlagte deadline fredag, blev den såkaldte sluttekst, Sharm el-Sheikh Implementation, underskrevet af landene i FN.

Det er blevet kaldt den »dårligst organiserede COP i 30 år«, men også en historisk COP for de mest udsatte lande, og så var det en COP, hvor man ikke kom videre på det vigtigste område, at nedbringe udledningerne af CO₂.

Information fulgte forhandlingerne i de sidste, afgørende døgn og timer i Sharm el-Sheikh, og her er, hvordan aftalen blev til.

Torsdag 03.30

En dag til afslutningen af klimakonferencen.

Om morgenen er et udkast til slutteksten blevet offentliggjort, et 20 sider langt dokument, som samler det vigtigste fra de mange tekster, som er blevet forhandlet under topmødet. I løbet af de årlige klimatopmøder offentliggør formandskabet løbende nye tekster dagligt; de første skitser bliver til udkast, og udkast bliver revideret for til sidst at ende som færdige aftaler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er nok ikke nogen som skriver bedre om COP-farcen end George Monbiot

"The rich world’s governments arrived at the conference in Egypt saying “it’s now or never”. They left saying “how about never?”. We sail through every target and objective, red line and promised restraint towards a future in which the possibility of anyone’s existence starts to dwindle towards zero. Every life is a madly improbable gift. For how much longer will we sit and watch while our governments throw it all away?"

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/nov/18/leaders-climate-br...

Jesper Johannsen

Svært at få øje på det nødvendige fællesprojekt. Det omhandler mere om egne særinteresser end det nødvendige fællesprojekt. Sådan har det været for ofte gennem nu 27 COP møder. Og det alt afgørende med at bremse CO2 udledningen er der, nærmest sædvanen tro, ikke kommet noget resultat om. Ingen tvivl om intentionen er der. Men i realiteten sker der langt fra nok. Og tiden er knap, samtidig med konsekvenserne vokser dag for dag. Både for de tiltag som er nødvendige for at nå målet, samt de skader manglende handling medfører.

Men hva. Vi kan kun takke os selv for det.