biodiversitet
Læsetid: 5 min.

Ny rapport: Danmark er europæisk bundskraber i naturbeskyttelse

Biodiversiteten i Danmark er under pres, og Danmark er milevidt fra at leve op til den fælleseuropæiske målsætning om 30 procent beskyttet natur i 2030. Kun 2,3 procent af Danmarks areal kan med sikkerhed betegnes som beskyttet, lyder det i ny rapport fra Biodiversitetsrådet. Det kan spænde ben for klimamål
Udland
30. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

For et halvt århundrede siden var kirkeuglen den mest almindelige ugleart i Jylland. Men i dag er virkeligheden en anden for den lille visdomsfugl. 

I 2021 var der ni registrerede ynglepar tilbage i Danmark, og kirkeuglen er i dag kategoriseret som kritisk truet og i risiko for at uddø. Årsagen er, at brugen af sprøjtegifte i landbruget slår mange af insekterne, som kirkeuglen lever af, ihjel. Og derudover udgør landbruget i Danmark 61 procent af landarealet, og vores arealanvendelse har stjålet de sidste rester af naturtyper, hvor fuglen kan yngle, spise og leve. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Er der snart nogetsomhelst godt tilbage, hvor Danmark kan rose sig af at være i toppen?

På alle parametre er Danmark raslet ned af skalaen, når vi sammenligner os med andre lande; uligheden, uligelønnen og manglende diversitet i repræsentationen er bare steget og steget, det samme er fattigdommen og inhumanismen, for slet ikke at tale om forureningen, og altså også beskyttede områder og biodiversiteten.

Dybbøl mølle er braset fuldstændig sammen!

Achim K. Holzmüller, Kim Houmøller, erik jensen, Morten Jensen, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Jes Thomsen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Freddie Vindberg, Lone Hansen, Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Inger Pedersen, erik pedersen, Anders Reinholdt, Michael Borregaard og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Man kunne omformulere / tilpasse ordlyden på en liste så Danmark kan få førerhuen : listen over lande der skraber bunden

Mogens Holme, Mette Johansson, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Freddie Vindberg og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Jeg mangler private initiativer hvor foreninger som eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening samle penge ind og selv opkøber landbrugsjord og så selv omgør det til naturområder.

Vi kan ikke kun vente på at staten tager sig sammen og uanset vil dette gå for langsomt, nej lad os alle frivilligt kunne spytte i kassen og så være med til at opkøbe landbrugsjord og så lave den til uberørtskov, eng, mose osv.

Jeg mangler en forening der laver sin egen plan og efter den opkøber jord og gerne efter en større plan om en sammenhængende natur på tværs af landet og gerne uafhængigt af statens initiativer og planer, det kan kun bliver en win win!

William Kern, Arne Albatros Olsen, Anders Bentsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Finn Holmager

Til Peter Hansen: god ide, og COOP gør det faktisk allerede. De er ved at rejse skovarealer.

William Kern, Peter Hansen, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Peter Hansen
30. november, 2022 - 09:48

Du har fuldstændig ret her.

Vi kan ikke vente eller forvente, at staten/regeringen nok skal sørge for den grønne omstilling i det tempo, som der helt faktisk er behov for.

Folkelige bevægelser, foreninger og private enten hver for sig eller i sammen, kan gøre den store forskel ved deres engagement og tage førertrøjen på og vise vejen frem.

Det gik bal. rigtig op for mig , da jeg hørte et et vindmøllelaug fra Bornholm , som har planlagt en større vindmøllepark i vandet udenfor Bornholm.

Man kan kun håbe på at staten lempe bureaukratiet for at hjælpe dette initiativ og andre ,som vil komme på vej.

Det kunne være spændende at høre om alle de folkelige initiativer, som faktisk foregår lige nu.

En helt oplagt opgave for nærværende dagblad.

Den Danske Naturfond er også aktiv

Kim Houmøller, Mogens Holme, Gitte Loeyche og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Ikke mange kirkeugler; til gengæld flere ulve.

Alan Frederiksen

Danmark har i rigtig mange år sakket bagud i forhold til andre europæiske lande mht. naturbeskyttelse og etablering af vild natur. I denne artikel i Information under overskriften "Vild natur vælter frem i Europa mens Danmark sakker agterud" fra 2016:

"Mens forladt landbrugsjord ude i Europa i disse år bliver omdannet til slette og skov og forøger de vilde naturarealer med hundredetusinder af hektarer, står Danmark helt uden for tendensen med mere vild natur. Faktisk viser den seneste opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) en lille tilbagegang for den vilde natur i Danmark på knap én procent, siden Naturbeskyttelsesloven trådte i kraft i 1992."

"Det største problem er dog ifølge biologerne naturens kvalitet i Danmark."

"Heller ikke de forholdsvis nyudpegede nationalparker er udtryk for en politisk opprioritering af den sammenhængende natur: »De danske nationalparker er en hån mod nationalparkbegrebet. Der følger ingen forpligtelser med i forhold til f.eks. at opgive skovbrug eller andre aktiviteter i parkerne. Desuden er områderne ikke nødvendigvis placeret, hvor det giver bedst mening i forhold til beskyttelse af enestående natur, fordi politikerne ingen ambitioner har på naturens vegne,« siger han (Rasmus Ejrnæs - forsker fra institut for Bioscience) og peger på Skjoldungernes Land ved Lejre som et »meningsløst« valg."

Min kommentar: Jeg ved dog ikke med sikkerhed om ovenstående udsagn om Nationalparker er 100% dækkende for situationen i dag. Men andet ville overraske mig meget.

"Også Hans Henrik Bruun, lektor og biolog ved Københavns Universitet, efterlyser politisk mod: »I Danmark har vi ingen tradition for at ekspropriere jord til naturområder. Ingen politiker tør ekspropriere til noget så fluffy som sammenhængende natur,« siger han."

I øvrigt tvivler jeg meget på Danmarks Naturfredningsforening er interesseret i at opkøbe jord i stor stil som Peter Hansen meget sympatisk foreslår.

https://www.information.dk/indland/2016/01/vild-natur-vaelter-frem-europ...

erik jensen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Altså - danskere er som folk ikke særligt naturelskende (selv om vi siger vi er) og derfor er det som det er. Se på alt det round-up der sælges i havecentre og byggemarkeder om foråret - det er jo fuldstændigt grotesk. Ikke at de private haveejeres forbrug nødvendigvis er en stor synder ift. landbrug mv, men det siger noget om indstillingen til hvordan en have/natur skal se ud.
Og politisk - hvis ikke der kan kapitaliseres på natur bliver det ikke til noget og står naturen i vejen for noget - fx. en kattegatbro så jævnes den med jorden .....

Mogens Holme, erik jensen, erik pedersen, Carsten Bjerre, Alan Frederiksen, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vores ord og sprog mangler en extra dimension, en styrke som kan få alvoren
" banket ind ", både i de begavede og ikke begavede hjerner - dyrene forstår når alvoren melder sig - men må tavst se til , at vores enfoldige og ligegyldige betragtninger af livets alvor (når det gælder andre end vores egen art) - er ved at sejre.

Achim K. Holzmüller

Alle mål, de ansvarlige politikere har sat op, der indenfor de planlagte tidsforløb har med tiltag i sammenhæng med klimaændringen, med begrænsningen af tab i biodiversiteten og naturbeskyttelse at gøre, er den rene fatamorgana.
Intet kan indfries, og samme politikere indbilder befolkningen samt verden, Danmark er på disse områder en forgænger, en retningsgivende deltager.
Sikke noget humbug og løgnehistorier!
Og vi, befolkningen, kan intet gøre, fordi politikerne af alle kulør er sig enige i de der svindelnumre!

Achim K. Holzmüller

Alle mål, de ansvarlige politikere har sat op, der indenfor de planlagte tidsforløb har med tiltag i sammenhæng med klimaændringen, med begrænsningen af tab i biodiversiteten og naturbeskyttelse at gøre, er den rene fatamorgana.
Intet kan indfries, og samme politikere indbilder befolkningen samt verden, Danmark er på disse områder en forgænger, en retningsgivende deltager.
Sikke noget humbug og løgnehistorier!
Og vi, befolkningen, kan intet gøre, fordi politikerne af alle kulør er sig enige i de der svindelnumre!