Nultolerance
Læsetid: 6 min.

Opsigtvækkende protester: Kineserne blev lovet mere frihed, men blev snydt

De seneste dages overraskende protester i Kinas storbyer viser, at opbakningen til Xi Jinpings strenge coronarestriktioner smuldrer. Kommunistpartiet vil efter alt at dømme gribe til hårdhændede metoder, som vi så det i Hongkong, vurderer ekspert
På flere kinesiske universiteter holdt studerende hvide stykker papir op uden tekst som protest mod deres manglende ytringsfrihed.

På flere kinesiske universiteter holdt studerende hvide stykker papir op uden tekst som protest mod deres manglende ytringsfrihed.

Thomas Peter

Udland
29. november 2022

For Kinas Kommunistiske Parti er der få ting, der kan vække større bekymring end ungdomsoprør og universitetsstuderende med knyttede næver og politiske kampråb. Minderne fra 1989 er aldrig blevet visket væk. Dengang endte partiet med at sætte hærens soldater ind mod deres landsmænd for at genvinde kontrollen over Beijings centrum.

Så dramatisk er situationen i Kina langtfra nu, men de protester, der disse dage har grebet landet, er umiddelbart de mest omfattende gadeprotester siden studenterbevægelsen i foråret 1989.

Hvad der begyndte som et desperat opråb blandt coronanedlukkede borgere i Kinas vestligste provins, har bredt sig med stor hast til resten af landet og især vundet frem på universiteterne.

Den endeløse række af COVID-19-nedlukninger og restriktioner har slået luften ud af Kinas økonomi og affødt en følelse af afmægtighed i store dele af befolkningen, forklarer den kinesiskfødte sociolog, Dongtao Qi, der til dagligt forsker ved East Asian Institute på National University of Singapore.

Han har stået bag flere store opinionsmålinger i Kina og er respekteret ekspert i at udlægge, hvordan kinesere ser på deres politiske ledelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Antoniette caldera

Kina burde naturligvis göre som resten af Verden: Köbe de vacciner fra vestlige firmaer, der virker, få vaccineret hele befolkningen, og derefter afskaffe enhver form for restriktioner og lade smitten löbe gennem befolkningen og braende sig selv ud. "Nultolerance" har hele tiden vaeret en sindsyg ide, som desvaerre naaede at faa alt for meget opbakning i resten af Verden, foer man i andre lande kom til fornuft.

Xi – kunne i den umulige realpolitiske situation hæve alle Coronabegrænsninger – virus vil brede sig med stor hast til alle hjørner af Riget i Midten – relativt kaos i relativ kort tid kan holdes i skak af massivt politi militær – de yngre vil arbejde – de fleste over 65 vil være væk ! – tabula rasa for KKP – der er ikke andet at gøre Feng Shui .)

Sendte i morges en venlig tanke til Xi da volvoen skulle tankes i morges. Sparede 150
Kr ift sidst.
Også tak til formanden for at opgive at overhale USA som verdens stærkeste økonomi, ved bl.a. at stække det private erhvervsliv , som har bragt milioner af kinesere ud af fattigdom. Dette enda til trods for en enorm ungdomsarbejdesløshed.

Torben K L Jensen

Solen står da op i øst så det lysner forude nu der er gået et lys op for de regionale ledere at det ikke var just sådan den nye store rorgænger Xi mente det.

Det er godt st være den store rorgænger. Går noget mindre godt kan man altid give skylden til nogen længere nede i systemet.