Et overraskende godt midtvejsvalg kan friste Biden til at genopstille i 2024

Joe Biden synes umiddelbart at have styrket sin politiske stilling efter tirsdagens kongresvalg, hvor et stort opbud af demokratiske vælgere hindrede en jordskredssejr for republikanerne. Men præsidenten skal være varsom med at overfortolke valgresultatet
Præsident Joe Biden under valgkampen op til midtvejsvalget i USA, der blev afholdt i tirsdags.

Præsident Joe Biden under valgkampen op til midtvejsvalget i USA, der blev afholdt i tirsdags.

Tom Brenner

Udland
10. november 2022

Joe Biden kunne natten til onsdag drage et lettelsens suk.

I modsætning til mange andre præsidenter i nyere amerikansk historie undgår han at blive trynet af vælgerne i et midtvejsvalg til Kongressen to år inde i den første præsidentperiode.

I henholdsvis 1982, 1994 og 2010 tabte forgængerne Ronald Reagan, Bill Clinton og Barack Obama mellem 50 og 60 mandater.

Hvis republikanerne vinder kontrol med Repræsentanternes Hus i år, bliver det efter alt at dømme kun med nogle få mandater. Og magtbalancen i Senatet vil ikke være kendt i flere dage frem og måske først i begyndelsen af december.

Så Biden vil formentlig skulle dele magten med republikanerne i de sidste år af sin embedsperiode. Men den svage republikanske præstation i en situation med stærk politisk modvind for demokraterne, vil utvivlsomt gøre det lettere for ham at forsvare demokraternes landvindinger fra sine første to år i Det Hvide Hus.

Og Biden står også i et bedre udgangspunkt, hvis han skulle vælge at genopstille.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Håber en dag USA bliver demokratisk. For så vinder Bernie Sanders bevægelsen. Over 60% af amerikanerne ønsker en ordentlig socialpolitik og mere social og økonomisk lighed. Men det er de afskåret fra grundet det udemokratiske amerikanske valgsystem og det ultra republikanske medie landskab. Samt en enorm indflydelse af lobbyister og den overdreven magt fulde økonomiske elite, som ser det som deres ytringsfrihed at købe politikere.

Jeg kan grundlæggende godt forstå mange amerikanere er utilfredse med deres land i frustrationer over den ulighed der hersker. Et land, hvor de rigeste lever af det arbejde almindelige mennesker udføre til en dårlig løn som om det var det mest selvfølgelige i verden. Helt uden samvittighed.

En samfundsmodel de mest højre orienterede som særligt Liberal Alliance og Nye Borgerlig vil have indført i Danmark. En ureguleret hæmningsløs kapitalisme.

I USA har den skabt selveste Gud. Elon Musk.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Anders Graae, Mogens Holme, Henrik Ilskov-Jensen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Jesper Sano Højdal og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ro på. Den mest venstreorienterede i USA er en mand som Sanders. Han er SFer i en dansk smamenhæng. Biden er en god, dansk konservativ og Trump-typer findes heldigvis ikke i danske valg - de vil for lænst være siet fra.
Så al den mediesnak i vestlige medier om 'demokratiets triumf' osv er helt ude i hampen. Kun omkring 40% af de amerikanske vælgere har stemt - på kun 2 mulige kandidater. Alle andre har ikke en chance i det amerikanske 'demokrati.'
Og så overvejer Joe 'where-am- 'I-Biden udhjælpemig at stille op igen i 2024.
God bless America.....

Anders Graae, Mogens Holme, Henrik Ilskov-Jensen, Torben Arendal og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Vestens fremtid er sgu dyster!

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Biden bliver 80 år på søndag, og viser allerede stærke tegn på fremskreden demens( jeg er Sosu hjælper, og arbejder med ældre demensramte til hverdag).
Hvis han bliver genvalg i 2024, vil han være 82 år og ved udgangen af hans præsidentskab 86. Jeg tænker ikke, at de kan holde hans sygdom skjult så længe, og en åben samtale derom, bliver nødvendig.
Det er faktisk ikke værdigt, at se på en gammel herre, fare vild på scenen gang på gang. Det er, hvad vi inden for ældreplejen kalder omsorgssvigt.

Rolf Andersen, jens christian jacobsen, Alan Frederiksen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

USA har brug et nyt parti, en tredje front, der som De Radikale, Moderaterne eller yderpartierne herhjemme kan atomisere de to fløjes ellers evindelige ligevæg - dog i USA med omvendt fortegn, da de amerikanske "third parties" har det med at lande deres stemmer hos den modsatte fløj og under et valgsystem hvor det i øvrigt er de røde der står for den blå politik og omvendt. Men, sådan er der jo så meget der er omvendt i USA, de spiller fx også football med hænderne. Are you listening Elon?

Torben Siersbæk

Hild da helt ferie, for et udemokratisk system, de har i USA!

De vælger søreme både en masse embedsmænd, statsminister og indenrigsminister (og andre ministre?) ved direkte folkevalg!

Det vil vi sandelig ikke have i demokratiets førende model, Danmark!

Torben Siersbæk

Tihi.... Hild da ferie... Skulle måske have været "Hold da...."...

jens christian jacobsen

Torben Sietsbæk: Just presis. Vi vil ikke have politisk udnævnte embedsmænd. Eller en politisk dommersrand. Det er kun lande som USA, Rusland, Kina og Tyrkiet, der indretter deres samfund på den måde. Og er så hovne at kalde deres nation for demokratisk.
Eller hvad mener du?

Alan Frederiksen

Med mit kendskab til Torben Siersbæk tror jeg ovennævnte er ironisk ment. Og jeg er helt enig med ham i ovenstående, hvis han ikke mener hvad han skriver. Det kan aldrig være udemokratisk med direkte valg til embeder.

Alan Frederiksen

Dommerne i USA´s Højesteret kan ikke afsættes igen. Derfor er det et problem at de er politisk udnævnt. At embedsværket bliver udskiftet, når der kommer en ny præsident af anden politisk observans er ikke et demokratisk problem. Det er lige før jeg tror politikerne herhjemme "i hemmelighed" er tilhænger af noget lignende. Så vidt jeg ved stemmer befolkningen i de enkelte stater om hvem, der skal sidde på de vigtigste juridiske poster.

Alan Frederiksen

Hvis flertallet af dommere i USA´s højesteret havde været demokrater havde vi i Danmark sikkert heller ikke synes det var et problem.

Torben Siersbæk og Jeppe Lyngsø Bundgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

oligarkiet vandt. Det er lige meget, hvem man stemmer på i USA. Den eneste forskel er, som Ralph Nader sagde:
"The only difference between the Republican and Democratic parties is the velocities with which their knees hit the floor when corporations knock on their door. That's the only difference".

Willy Johannsen

I betragtning af, hvad der historisk plejer at ske i USA, når landet bliver hårdt ramt af en inflation, er valget en indikation af, at tilstrækkelig mange amerikanere var parate til at prioritere, og se bort fra personlige økonomiske problemer til fordel for samfunds-mæssige interesser. Det synes jeg personligt er et styrketegn.

Og uanset Biden er gammel og mere eller mindre senil, så er han stadigvæk i stand til at udpege en politisk vej, som vælgerne kunne se er bedre, end hvad de andre forsøgte at vinde valget på.

Det er ikke særlig længe siden, at Biden og demokraterne var dømt som totalt udsigtsløse tabere.
Så alt i alt har både Biden, demokraterne - og vi andre - grund til at være ret godt tilfredse. Synes jeg.

Torben Siersbæk

@Alan Frederiksen - 10. november, 2022 - 16:25.

Kender vi hinanden.... ? ;-)

Jeg vil måske snarere sige sarkastisk.

Min pointe er, at demokrati kommer i mange udformninger - det er ikke en styreform vi har patent på.

Og det irriterer mig, at mange kommentatorer kommer med deres egne hjemmestrikkede forestillinger om "demokrati"!