eksistensminimum
Læsetid: 9 min.

På kontanthjælp og gratis mad: Det sociale opgør i Tyskland ligner »politisk bedrag«

De tyske socialdemokrater varslede en af de største socialreformer i årtier. Nu beskyldes de for at have oversolgt projektet på det groveste. Millioner holdes fast på et eksistensminimum på den tyske kontanthjælp Hartz IV - og et gammelt traume nægter at dø
Annette Eschrich og hendes veninde Manja Vandreuke får te af en frivillig i den iskolde novembervind foran en madbank i den østberlinske forstad Köpenick.

Annette Eschrich og hendes veninde Manja Vandreuke får te af en frivillig i den iskolde novembervind foran en madbank i den østberlinske forstad Köpenick.

Hannes Jung

Udland
25. november 2022

»Uden den her gratis mad ville jeg være helt lost. Jeg ville have rigtig svært ved at overleve.«

Den 37-årige Annette Eschrich står med en håndfuld tomme indkøbsnet og skutter sig i den iskolde novembervind foran fodboldklubben FC Unions klubhus i den østberlinske forstad Köpenick.

Her deler frivillige hver tirsdag gratis mad ud til hundredvis af værdigt trængende fra lokalområdet. Og de er ikke alene. Det tyske forbund af disse såkaldte ’Tafeln’ har i dag lige knap tusind maduddelingssteder rundtom i Tyskland, og de oplever i disse måneder en stærk vækst i efterspørgslen. En tredjedel af uddelingsstederne har ligefrem oplevet en fordobling af efterspørgslen i løbet af det forgangne år – en stigning, som langtfra kun skyldes det stigende antal ukrainske flygtninge.

»For folk på kontanthjælp gør inflationen allerede ondt,« siger Carol Seele, der er med til at koordinere samarbejdet mellem lokale supermarkeder, fodboldklubben og kirkelige organisationer.

»Men vi venter først den helt store storm til foråret, når inflationen og energipriserne for alvor slår igennem.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Har de rige tyskere så dårlig samvittighed, når de går i en varm seng om aftenen? Nej da. De lever af de tyske fattige.

Fremtidens Danmark. Nu ført an af Socialdemokratiet.

Fattige har nok i et måltid om dagen og kan klare sig med en papkasse. Det er jo bevist i årtier.

Morten Schunck, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, erik jensen, erik pedersen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Bjørn Pedersen, Holger Nielsen, Vibeke Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fattigdom og social nedtur afholder resten af samfundet fra at få gode ideer om et friere liv. Tilbage i hamsterhjulet med dem.

Gad vide hvorfor liberalisme skaber frihed for de få, og ufrihed for de mange.. ej, glem det, det var et retorisk spørgsmål.

Morten Schunck, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, erik pedersen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Dan Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Vibeke Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Lise Lotte Rahbek
24. november, 2022 - 21:06

Dit indlæg fik mig til, at tænke på illusions tabet som en anden måske en anden lidt underkendt form for frihed.

Og så denne sang naturligvis:

https://www.youtube.com/watch?v=CdNzrCOsQC0

Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Arne Albatros
Ja. I frihedens navn har alle borgere i princippet lige ret til at sove under en bro, fryse og rode i affald efter mad.

Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

En fin, oplysende artikel af Sonne om den 'borgerløn', der sikkert træder i kraft i Tyskland 1.1.2023., hvor essensen som beskrevet er en minimal forhøjelse af de eksisterende sociale ydelser. Desuden indeholder forslaget ligesom i Hartz IV ret omfattende sanktioner, hvis modtagerene ikke aktivt søger alle ledige jobs. Gør de ikke det, kan bürgergeld-ydelserne nedsættes med ti procent om året første gang, modtagerne ikke anses for tilstrækkelig 'villige' og med 20 procent ved yderligere 'pligtforsømmelser' og så med 30 procent ved gentagne overtrædelser. Så kan der til gengæld heller ikke ske yderligere reduktion. Så 'fremskridtet' fra Hartz IV til Bürgergeld går på at det tidligere var muligt at reducere ydelser med op til 60 procent.
Vi afventer med gru, hvad Mette F. kan finde på sammen med de Blå.

Morten Schunck, Mette Johansson, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, erik pedersen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Dan Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Jørgen Mathiasen, Inger Pedersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Når temaet er samfundets dårligst stillede, dukker der altid en hær af mennesker op, som mener, at de ikke har det tilstrækkeligt dårligt. Interessant nok er debatten i politik og presse præget af omskrivninger som fx. "acceptans" og "motivation".

Det er en (er)kendt sag i den tyske offentlighed, at den såkaldte misundelsesdebat spiller en central rolle for overførselsindkomsterne. Den føres på værtshuse og begynder hos dem med lavlønsjobs, hvor fremmedfjendtlighed også spiller en rolle. Bagefter udnyttes den af de borgerlige medlemmer af Forbundsdagen og dens presse til sidste dråbe. Disse mennesker er på det rene med, at de faktiske regler og satser ingen rolle spiller for meningsdannelsen; man kan påstå, hvad man har lyst til.

Bjarne Andersen, Inge Lehmann, erik pedersen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Ditlev Palm, Ebbe Overbye, jens christian jacobsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jørgen Mathiasen
God observation.
Ja, det handler om at de ringest stillede skal have det skidt. De skal straffes. Deres forbrydelse, som de skal straffes for, er der ikke rigtig nogen, som kan pege på udover formodet 'dovenskab'.
Dovenskab kan åbenbart helbredes/straffes væk ved sult, kulde og social udstødelse.

Morten Schunck, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

generalisering med 3/4 baglæns skrue – Tyskland altså tyskere som flest – er måske de mest autoritære konforme traditionalister i Europa – (der er undtagelser)

hårdtarbejdende professionelle uden overenskomst (der ikke findes) der ikke stiller spørgsmål eller tænker mulighed at sælge arbejde eller forhandle løn inden for de sidste 5 år – på trods af omkostninger prisudvikling inflation – de forstår ikke begrebet realløn og taler om das Schicksal som uafvendelig kadaver–karma og taknemmelighed for friheden til das Arbeit !
og uden das Arbeit er det Harzt4 – hvis du altså kan arbejde dvs. erwerbsfähig – så er tariffen € 449 ca. DKK 3.339,17 pr. måned ! – til det hele !

som en af de andre ca. 6.000.000 på Harzt4 (6% befolkning) er du stavnsbundet i en ejendomsspekulationslejebolig eller fremlejer(untervermieter) en privatspekulationsejerbolig – alene eller i et bofællesskab(wohngemeinschaft WG)
udsigt til et kummerligt liv på billig junkmad er du for det meste zombie–agtig passiv – undtagen på jagt efter varetilbud i en pervers Cargo–kultur
eller du er politisk radikaliseret yderst til venstre eller yderst til højre – og hører du om den danske model overenskomster arbejdsløsheds–/sygedagpenge kontanthjælp osv. tror du det er løgn !

tjek det https://www.hartz4.org/kein-anspruch/

i den parallelle verden er De Rige De kyniske arrogante vulgære selvfede Rige som tager det som en selvfølge at De er De rige – og du og de andre er de fattige og selvforskyldte som skal straffes i Europas største økonomi ! – du bist ein mensch in KZ ohne Stacheldraht – zum kotzen .)

Jens Thaarup Nyberg

Og mu lokkes tysk industri til usa.

jens christian jacobsen

@Ditlev Palm
Det lyder voldomt med 6,000,000 tyskere på Hartz IV. Jeg kan kun få det til 3,6 mill:
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1396/umfrage/leistungsemp...
og tallet er faldende. Man kan supplere med Sozialhilfe/socialhjælp mv. men det ligger uden for de paragraffer, der styrer HartzIV.
Deltiudsarbejdere har iikke kunnet søge supplerende hjælp fra Hartz IV. Det kan man så gennem de kommende borgerpenge - med mindre Forbundsrådet også får sløjfet den rettighed.

NÅ så 5.288.038
statistik og statistik og løgn ! – så er det jo forklaret og ikke så slemt !
men det tyske bureaukratiske kinesiskæske–system er en jungle af forskellige skrankekasser der slører problemernes omfang – og de der falder uden for forsvinder
den NY borgerløn ? UBI eller BIEN – eller BI ? (uden betingelser ? eller gradbøjninger af behov ?) – 2023-01-01 Beim Bürgergeld handelt sich nicht um ein bedingungsloses Bürgergeld oder bedingungsloses Grundeinkommen, sondern um ein Bürgergeld, dessen Zahlung an bestimmte Bedingungen geknüpft ist. Wichtigste Bedingung dabei ist die Bedürftigkeit.

https://www.buerger-geld.org/

MIN tilspidsede pointe er den negative spiral i Europamotoren – salamitaktikken og det enkelte menneskes retsløshed håbløshed udsigtsløshed i et elitært hensynsløst samfundssystem
hvis MF og socialdemokraterne kopierer Tyskland sammen med de blå er du virkelig f u c k e d !
OG de Rige altid flyder ovenpå uden skam – OG champagnesocialisterne .)

prøv at pille lidt i links

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/788702/umfrage/personen-i...

https://www.hartz4.org/leistungen/

https://de.statista.com/themen/120/armut-in-deutschland/

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/436276/umfrage/langzeitar...

https://poradnuk.com.ua/da/social-sikring-i-tyskland-i-.htm#SZN1