Analyse
Læsetid: 7 min.

Med valgsejr i ryggen vil Kasakhstans nye stærke mand forsøge at vriste sig fri af Putins greb

Præsident Tokajev vandt søndag med stor afstand til alle rivaler, skønt valget var så ufrit og unfair som vanligt i det strategisk vigtige centralasiatiske land – han lover en ’ny æra’ og ventes yderligere at løsne de gamle bånd til Moskva
I januar i år udviklede fredelige demonstrationer i Kasakhstan sig til blodige sammenstød, da landets præsident gav ordre til at skyde med skarpt. Over 200 blev dræbt.

I januar i år udviklede fredelige demonstrationer i Kasakhstan sig til blodige sammenstød, da landets præsident gav ordre til at skyde med skarpt. Over 200 blev dræbt.

Alexander Kuznetsov

Udland
24. november 2022

Søndag afholdt Kasakhstan sit første præsidentvalg efter den voldsomme politiske uro, som i januar rystede landet og bragte de større byer på randen af anarki, før folkeopstanden – der var begyndt som fredelige demonstrationer – blev slået ned. Især takket være ’broderlig’ militærhjælp fra Putins Rusland.

Blodsudgydelserne blev omfattende: Over 200 blev dræbt, ikke mindst fordi landets præsident gav ordre til at skyde med skarpt imod, hvad han kaldte »terrorister«.

Tirsdag blev et endeligt valgresultat – så forudsigeligt som amen i kirken – meldt ud fra landets centrale valgkommission: 81,1 procent af stemmerne sikrede selv samme siddende præsident siden 2019, 69-årige Kassym-Jomart Tokajev, i hvad statsmedier kalder en ’jordskredssejr’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Niels Ivar Larsen

Har du selv fundet på overskriften med ordet "valgsejr" uden anførselstegn ??

Søren Kristensen
Willy Johannsen

De har før vist, at de ikke kan lide russerne.
Når de kom med V-tegn på bilerne.
Måske det er en god begyndelse - en øvelse i modstand - som siden hen kan bruges til at få deres eget regime væltet eller reformeret.
Det rumler i Sovjetistan....
Måske hænger det også sammen med de sociale mediers udbredelse.
Folk kan se, at de ikke er alene med problemerne - og hvordan folk i andre lande reagerer.
De sociale medier har brudt regimernes medie- og informationsmonopol - og censur.

@ Willy
Og de sociale medier er ikke censureret eller hvad?