Ukrainekrigen
Læsetid: 9 min.

Vidnesbyrd fra Kherson by kaster nyt lys over Ruslands forbrydelser i besatte områder

Efter befrielsen af Kherson by har ukrainske efterforskere offentliggjort de første grusomme fund, og en ny rapport afdækker en række mulige krigsforbrydelser i hele regionen. Information har talt med Arkadiy Dovzhenko, der var tilbageholdt i en kælder i syv dage
Efter tilbageerobringen af Kherson by fandt efterforskere ligene af 63 personer, der efter alt at dømme havde været udsat for tortur – formentlig i dette lokale, som de mener, har været anvendt som torturkammer. Til The Guardian har naboer fortalt, hvordan de jævnligt har hørt skrig fra bygningen og set folk blive fragtet dertil med poser over hovedet.

Efter tilbageerobringen af Kherson by fandt efterforskere ligene af 63 personer, der efter alt at dømme havde været udsat for tortur – formentlig i dette lokale, som de mener, har været anvendt som torturkammer. Til The Guardian har naboer fortalt, hvordan de jævnligt har hørt skrig fra bygningen og set folk blive fragtet dertil med poser over hovedet.

Alessio Mamo/Guardian/eyevine

Udland
29. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da Rusland invaderede Ukraine og besatte store dele af landet, var 29-årige Arkadiy Dovzhenko »bare en almindelig fyr fra Kherson«, som han selv beskriver det. Med den russiske besættelse blev hans fødeby forvandlet til en spøgelsesby med kampvognsspærringer i gaderne, og alle spor af det lokale politi var forduftet.

»Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg kunne stille op – uden våben. Så jeg besluttede at være med i protesterne,« fortæller han.

Gadeprotester var hyppige og bestod af både mænd, kvinder, børn, ældre og personer fra udlandet. En dag greb Arkadiy Dovzhenko megafonen og talte til forsamlingen. Efter det begyndte folk at samles om ham, og ved et tilfælde var han blevet en slags leder for Khersons protestbevægelse.

På hans fotos fra marts måned kan man se ham stå i front af menneskemængden med megafonen, mens folk vifter med det ukrainske flag i baggrunden og holder skilte med tekster som »Kherson er Ukraine«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Thornvig Sørensen

I Izyum myrdede Rusland en prisbelønnet ukrainsk børnebogsforfatter.

https://www.newsweek.com/award-winning-ukrainian-writer-volodymyr-vakule...

Willy Johannsen

Paven har også fået nok af de russiske grusomheder.
Det kan russerne ikke lide. De gør ellers deres bedste...

https://www.themoscowtimes.com/2022/11/29/russian-officials-slam-pope-fo...

Willy Johannsen

Så lige, hvor fornærmet Kadyrov - slagteren fra Groznyj - er blevet over paven.
Kadyrovs "soldater" tager altid hensyn til civile - og ikke mindst til børn. Siger han.
Nu ligger de fleste på kirkegården, så det er lidt svært for dem at sige tak til Kadyrov.

@Willy

Nu går der jo rygter om, at Kadyrovs tropper primært har det job at stå bag linjerne og skyde desertører. Hvis det er korrekt, så kan han fint sige, at de tager hensyn til civile ;-)

Bortset fra det, har Kadyrov jo hevet sine børn ind i konflikten. Han har påstået, at de kæmper på Ruslands side og udsendt videoer, hvor de bruger skydevåben ... Jeg ved ikke, hvor hensynsfuldt over for børn den slags er ...