COVID-19
Læsetid: 5 min.

»Xi Jinping, træd tilbage. Vi vil have frihed!« Coronaprotester breder sig i Kina

Voldsom utilfredshed over strenge coronaregler har ført til demonstrationer i flere kinesiske byer, og vreden rettes mod styret. Protesterne er den hidtil største udfordring for præsident Xi Jinping, og regimet vil ikke tøve med at slå brutalt tilbage, advarer dissidenter
Politifolk står på linje for at bremse kinesere, der går i protest på gaden i vrede over coronarestriktioner. Billedet her er fra storbyen Shanghai.

Politifolk står på linje for at bremse kinesere, der går i protest på gaden i vrede over coronarestriktioner. Billedet her er fra storbyen Shanghai.

Eva Rammeloo

Udland
28. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I Kina, hvor regimet ofte slår hårdt ned på demonstrationer, udspiller der sig i disse dage sjældne og bemærkelsesværdige scener. Protester spreder sig på tværs af landet over en drakonisk coronastrategi, og den folkelige vrede bliver i stadig større grad rettet direkte mod kommunistpartiet og præsident Xi Jinping.

I Kinas rigeste by, Shanghai, samlede hundredvis af demonstranter sig natten mellem lørdag og søndag.

»Kommunistparti, træd tilbage! Xi Jinping, træd tilbage!« råbte flere af dem på videoer, der blev delt på sociale medier.

I andre optagelser klagede de over coronarestriktionerne:

»Vi vil have frihed,« lød det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Som Berthold Brecht sagde, da østtyskerne - forgæves - rejste sig mod deres kommunistiske diktatur i 1953:

“Das Volk hat das Vertrauen der Regierung verscherzt. Wäre es da nicht doch einfacher, die Regierung löste das Volk auf und wählte ein anderes?”

Jeg er helt sikker på, at ingen troende socialist, for slet ikke tale om troende kommunister, forstår det.
Men der findes programmer, som kan oversætte det.
Men betonhjerner vil nok alligevel aldrig forstå det.
Dem har vi jo en hel del af her på Information...

Antoniette caldera, Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, Ditlev Palm, Torben Siersbæk, Søren Fosberg, Torben K L Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Det som sker i Kina, zero-covid strategien, falder ind under det kinesiske værdibegreb "dui lian", at tabe ansigt, taber Xi Jinpeng og regimet ansigt er det ensbetydende med at miste prestige og selvrespekt, da det i Kina hedder sig at værdibegrebet er vigtigere end livet selv. Man kan lidt sige, det er i hvert fald mit bedste bud, at det kineserne kæmper imod er som 1000 og en nats eventyr, hvor Xi Jinping og regimet lever ud fra en kobling af poesilinje(r), eksempelvis: "nedlukninger som læringshavet har ingen ende, nedlukningerne henimod zero-covid gør båden...!!

Torben K L Jensen

En storm i et krus kinesisk the - men et fuld berettiget vink med en vognstang til Beijing.

Jens Mose Pedersen

Nu er der to vira at slås mod for det kinesiske styre : Corona virus og friheds-ide virus.
Begge er meget vanskelige at bekæmpe og kan sprede sig med lynets hast.

Antoniette caldera, John Scheibelein, Peter Beck-Lauritzen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kune godt tænke mig, at der kommer fredelige demokratiske revolutioner i både Kina og Iran, som kunne være med til at presse Putin så meget fra to sider, at han selv ikke med hjælp fra altid opportunisktiske Indien er i stand til opretholde sit terrorregime. Men, det er nok lige i overkanten at ønske sig, selv om det snart er jul.

Antoniette caldera, Peter Beck-Lauritzen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar

Nǐ zěnmeyàng ? – tjae hva’ ska’ man Xi ? – måske at KKP–kejserhoffet om et øjeblik er så bekymret for det himmelske mandat at den kommende tid som ventet vil vise mere massiv ekstremovervågning og undertrykkelse af Folket uden Coronamaske og flortynde socialistiske kerneværdier – måske en rask specialoperation på Taiwan eller Hongkong eller fisketur langt ude på kanten af det Sydkinesiske Hav – Den Kinesiske Drøm om Folkets Frihed i sursød konsum er måske mere antagonistiske entiteter end pragmatisk rød Kong Futzi – Méi guānxi .)

Arne Albatros Olsen

CCP's elendige beslutninger og deres kontrolpsykotiske tiltag er et langstrakt men dødsdømt projekt.

Peter Beck-Lauritzen

Tror der bliver fyldt godt op i kinesiske fængsler igen, som efter "paraden" på Den Himmelske Fredsplads! Xi vil bestemt ikke vedkende sig, at være formand for en "kolos på lerfødder", hvad Kina jo er rent økonomisk og ligeså med frihed. Som Adolf engang konstaterede; kan tyskerne ikke opfylde mine ønsker, har de ikke fortjent mit geniale og storslåede lederskab. Både Putin og Xi burde kende historiens "vingesus"!

Arne Albatros Olsen og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Xi burde kravle ned fra træet, købe de vestlige vacciner, der virker, og herefter få den kinesiske befolkning vaccineret. Synd for kineserne at de stadig skal leve under dette vanvids-regime.

Flere har forudset store problemer for det kinesiske styre når middelklassen blev for stor og stærk, for den har et helt andet agenda. Og det er det, vi ser nu. Læg dertil studenter hvor mange taler og/eller forstår engelsk. De er på en anden planet end store dele af befolkningen og de såkaldte kommunister i Kina.
Vestlige medier vil altid benytte engelsktalende kilder - som vi også ser i Ukraine - men de er altså ikke typiske for befolkningen.
Det virker oplagt, at den kinesiske strenge coronapolitik er for streng og unødigt begrænsende for den almindelige borgers adfærd. Og det er kimen til det, vi ser nu. Ikke mindst i lyset af VM i Qatar.