Tysk politik
Læsetid: 9 min.

Et år med krisekansler Scholz: Udenrigspolitikken har overfaldet handelsnationen Tyskland

For et år siden lukkede Scholz Merkel-æraen med løftet om et indenrigspolitisk opbrud, men Ukrainekrigen har kanoneret udenrigspolitikken ind i den forvænte eksportnation. Scholz får hug i meningsmålingerne, mens eksperter roser hans krisepolitik
Efter et år med Olaf Scholz på posten som forbundskansler står vi nu med en tysk regering, der styres langt mere af global politik, end den selv sætter scenen for sin egen og den globale politik.

Efter et år med Olaf Scholz på posten som forbundskansler står vi nu med en tysk regering, der styres langt mere af global politik, end den selv sætter scenen for sin egen og den globale politik.

Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
10. december 2022

En historisk stor antiterroraktion mod en aldrende prins, en tidligere AfD-politiker og en pensioneret oberst fra den skandaleramte KSK-eliteenhed i forbundshæren.

Det var nok ikke lige den fødselsdagsgave, Olaf Scholz’ tyske regering havde ønsket sig, da den i denne uge fyldte ét år. Alligevel synes Scholz selv, at året har været »positivt« for trafiklysregeringen, og han brugte såmænd årsdagen torsdag til at melde ud, at han »selvfølgelig stiller op som kanslerkandidat igen« i 2025.

Alt kan ændre sig på tre år – hvis regeringen i Europas største økonomi holder så længe. Men her ved jubilæet ser det ikke rosenrødt ud for de tyske socialdemokrater. Næsten tre fjerdedele af tyskerne er utilfredse med, hvordan Scholz’ regering tackler de mange kriser. Og kun en tredjedel er tilfreds med kanslerens arbejde. SPD ligger i meningsmålingerne omkring 20 procent. FDP nærmer sig med syv procent spærregrænsen. Kun De Grønne har lagt lidt til i forhold til valgresultatet og ligger omkring 17 procent.

Selv som trepartiregering har Scholz’ tropper på papiret altså ikke længere et flertal i befolkningen bag sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

To tabte verdenskrige, og årtier med "Auferstanden aus Ruinen." som noget af det eneste rigtige i DDRs nationalsang lød, er det forståeligt, at tyskerne har problemer med krig.
Olaf Scholz har det i hver fald.
At han ikke kan se, at han fodslæben med hensyn til at give Ukraine våbenhjælp, er den bedste støtte, han give Putin, er ganske enkelt ikke til at fatte. Ganske enkelt ikke til at fatte. Det kan ikke gentages for ofte.
Det eneste mandfolk i Olaf Scholz regering hedder Annalena Baerbock.
Desværre må vi vente nogle år på næste tyske valg, så hun kan rette op på den tyske dødssejler. Og Olaf Scholz kan forsvinde i den glemsel, hvor han hører til.
Tyskland har godt nok ikke haft alt for meget held med sine forbundskanslere gennem tiderne....
Ingen nævnt. Ingen glemt...

Alvin Jensen, Peter Hansen, Tommy Clausen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg skulle selvfølgelig havde skrevet "kanslere".
Det var først efter 1945, det blev "forbundskanslere"...

Jørgen Mathiasen

Reichsbürger-ringen er og bliver et randfænomen, ganske vist et noget bizart, men ringens medlemmer er ikke de eneste i Tyskland, som truer med vold af forskellig art. Det er en sag for sikkerhedsmyndighederne,

Ampel-regeringen er måske den mærkeligste, forbundsrepublikken har haft. Det er en regering "hen over midten", og dens konstruktion skal forklares med, at tyskere meget nødigt vil regeres af mindretalsregeringer. For dem rækker det med den slags tilfælde, hvor forbundsrådet nedstemmer forbundsdagen, - det var netop tilfældet med borgerlønnen, og man må finde den store kompromismaskine frem.

Tyskland har den bedste af de mulige regeringer, men SPD har tabt forbindelsen til store grupper af vælgere, nogle af dem findes hos AfD, men en anden og større del findes hos De Grønne. Internt i SPD er Scholz selv et kompromis mellem den nødvendige politiks SPD og omfordelings-SPD, og det er i sidstnævnte gruppe, at man finder de mennesker, som har lagt sten i vejen for hjælpen til Ukraine. Det har været tungt for partiledelsen at lægge Ruslandspolitikken om, og det er ikke blevet nemmere af, at dele af partiet og større dele af vælgerbefolkningen har haft svært ved at indse nødvendigheden af det.

Tyskland må mande sig op og vise sit værd, hvis USA, af en eller anden grund, en dag svigter, så er det kun Tyskland, og ganske få andre, der vil kunne gøre en forskel for en europæisk troværdig sikkerhed.

Tyskerne og Olaf Scholz bliver nødt til at komme videre og vaske anden verdenskrigs åg af sig!

Jo mere tyskerne hjælper Ukraine til at befri deres territorie i dag, jo hurtigere vil krigen være overstået!

Jo mere tyskerne, med andre, tøver, jo bedre tid får russerne til at opruste og trække denne krig i et uendeligt langdrag, hvor risikoen så til sidst vil være at vi (den frie verden) selv bliver nødt til at gribe ind, ligesom vi gjorde i det tidligere Jugoslavien, for at ende denne krig på en rimelig og fair måde der ikke er til Ruslands fordel på nogen som helst måde!

Carsten Kristensen

Kræmmernationen Tyskland...

Kræmmer
Person der småligt eller beregnende søger at tilgodese sine egne (økonomiske) interesser.
ordnet.dk