Analyse
Læsetid: 5 min.

EU-lande mundhugges højlydt om milliardstøtte til grøn industri

På EU-topmødet i Bruxelles strides de europæiske lande om svaret på USA’s massive grønne statsstøtte. Ifølge Belgien og Frankrig er der behov for en enorm europæisk hjælpepakke som modsvar, mens en række andre lande inklusive Danmark advokerer for en mere forsigtig tilgang
Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at man efterhånden i mange EU-diskussioner ender det samme sted, nemlig at der skal finansieres stadig mere i fællesskab, og at regningen lander hos nogle lande frem for andre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at man efterhånden i mange EU-diskussioner ender det samme sted, nemlig at der skal finansieres stadig mere i fællesskab, og at regningen lander hos nogle lande frem for andre.

John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
16. december 2022

Det var en fransk præsident, som havde smagt sejrens sødme, som ved ankomsten til EU-topmødet torsdag spillede særdeles offensivt ud. Netop landet i Bruxelles efter en fransk sejr i VM-semifinalen i fodbold i Qatar langede Emmanuel Macron ud efter de lande, som efter hans smag ikke er villige til at bevæge sig hurtigt nok i svaret på den 367 milliarder dollar store amerikanske statsstøtteplan for klima og grønne teknologier. 

Han opfordrede EU til at reagere »meget hurtigere og stærkere« på den amerikanske statsstøtte og fremlægge en konkret plan for et robust modsvar inden begyndelsen af 2023. Altså at give massiv statsstøtte til Europas grønne industri på EU-niveau. Den europæiske finansiering, der skal mobiliseres, kan tage form af garantier, lån eller tilskud, tilføjede han, men »vi må ikke tillade, at Europa bliver fragmenteret ud fra et finansielt synspunkt«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Men hvis "vi" virkelig ønsker en grønomstilling, så må støtteordninger da være vejen frem.

Der kan også sættes afgifter på de produktioner der ikke er grønne - dels vil det kunne betale til den grønne omstilling og dels vil omstillingen nok ske hurtigere samt forbrugerne vil købe de billigere grønne produkter, osv......

Der er vel fordele ved en fælles fond - men det hurtigste vil nok være national støtte til de allerede produkserende grønne omstillinger.
Foruden støtte til den grønne omstilling bør der også være krav om medarbejderdemokrati.