Verden i 2023
Læsetid: 16 min.

Flere migranter og et skæbneår for Erdogan: Informations korrespondenter giver deres bud på verden i 2023

Pres på grænserne i Europa og USA, en eksplosion af coronasmitte i Kina og stærk oprustning i Polen. Informations seks korrespondenter giver deres bud på, hvilke globale tendenser man skal holde øje med i 2023

Katrine Bælum

Udland
30. december 2022

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Christensen

"Ifølge Verdensfødevareprogrammet er 4,7 millioner haitianere i akut fare for hungersnød, og 20.000 er døden nær, især i Porte-au-Princes slumkvarter Cité Soleil. Hovedårsagen til denne misere er kriminelle bander, der kontrollerer op til 60 procent af Haitis territorium og flere steder blokerer for transport af føde og medicin."
"I 2022 var der ifølge FN for første gang flere end 100 millioner mennesker på flugt på verdensplan. Og antallet vokser med foruroligende hast. I 2012 var 41 millioner på flugt. I 2019 var det 79,5 millioner."

"Kurven vil ikke knække i 2023. Krigen i Ukraine fortsætter, stadigt flere afrikanere og asiatere søger væk fra dyb fattigdom forårsaget af pandemien og voksende fødevareusikkerhed, energipriser og inflation. Andre flygter fra naturkatastrofer. Afghanere og syrere flygter fortsat fra den desperate situation i deres lande."

Så nej, hovedårsagen er ikke kriminelle bander, pandemier og lignende, men den fortsat øgede ulighed i fordelingen af verdens fantastiske mangfoldighed af rigdom.

Gitte Loeyche, Nova Lone Jespersen, Erik Pedersen, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Jan S. Jensen, Jes Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor den reelt misvisende overskrift over afsnittet der faktisk handler om flygtninge? De store problemer skabes jo ikke af migranter, men af flygtninge!

Skændigt at Informations redaktion og journalister er så dovent danglish-sprogede at I bidrager til forplumring af virkeligheden for læserne og, som UNHCR har påpeget, forværrer virkeligheden for flygtninge der dels således mister nogle af deres menneskerettigheder, dels udsættes for ussel behandling fordi de ikke er i stand til at gebærde sig som migranter!
Der er faktisk stor forskel på at rejse som migranter gør, og at flygte!
Tænk, at skulle fortælle en såkaldt modstandsavis dette.

Jan Henrik Wegener

Hvilke bud er der udover at fortsætte i de vante men ikke lovende spor?
Er der andre mål for de styrende med magt end at fortsætte og om muligt øge denne magt?
For Ruslands, Kinas, Irans m.fl. magthavere virker det sådan:"utopien" er at systemet fortsætter. Og gælder det ikke andre stæder? Kontrol og magt er målet i sig selv for de der har det, og det skal andre ikke lave om på?