Forsker-appel til EU: Hold fast i hurtig handling mod pesticider

Et flertal af EU-lande har presset EU-Kommissionen til at indlede en ny undersøgelse af forslaget om halvering af EU’s pesticidforbrug i 2030. Ekstra undersøgelser kan forsinke indsatsen i op til flere år – forskere og ngo'er protesterer
EU har siden 1993 talt for vigtigheden af at reducere pesticidanvendelsen. Nu bliver pesticidforordningen igen udskudt.

EU har siden 1993 talt for vigtigheden af at reducere pesticidanvendelsen. Nu bliver pesticidforordningen igen udskudt.

Jean-Francois Monier

Udland
16. december 2022

Mere end 300 europæiske forskere og andre fagfolk retter nu en appel til EU-landenes miljøministre om at afstå fra den forhaling af EU's planlagte pesticidforordning, som et flertal af EU-lande er ved at beslutte. Forordningen, der pålægger EU-landene at halvere pesticiforbruget inden 2030, har været tæt på vedtagelse, men EU's tjekkiske formandsskab har banet vej for et krav om nye undersøgelser af forordningens konsekvenser for landbruget – undersøgelser der kan forsinke færdigbehandlingen af forordningen og dermed pesticid-indsatsen i op til flere år.

Et flertal af EU-lande er på Tjekkiets linje og ventes mandag på et møde i Ministerrådet at sige god for de ekstra undersøgelser. Det foruroliger forskerne bag sidste øjebliks-appellen.

»Med det påtrængende behov for at reducere konsekvenserne af pesticidforbrug er det bekymrende at registrere, at et antal medlemslandes regeringer og medlemmer af Europa-Parlamentet har anmodet om en forsinkelse og/eller udvanding af den ny pesticid-lovgivning,« hedder det i appellen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her