Feature
Læsetid: 11 min.

Kanye West er »en PR-gave for nazismen«

Kanye West – nu Ye – har skabt røre med en række antisemitiske udtalelser, blandt andet om sin beundring for Hitler. Nynazister opfatter rapperen som den største skikkelse siden ideologiens fader. Eksperter frygter, at stjernens udtalelser kan påvirke unge fans
Kanye West »er i en situation, hvor ingen vil have noget med ham at gøre ud over nazister. Det lyder som en lille gruppe, men jeg tror ikke, man skal undervurdere, hvor stor den her gruppe er i USA,« siger musikjournalist og Kanye West-ekspert Kristian Karl.

Kanye West »er i en situation, hvor ingen vil have noget med ham at gøre ud over nazister. Det lyder som en lille gruppe, men jeg tror ikke, man skal undervurdere, hvor stor den her gruppe er i USA,« siger musikjournalist og Kanye West-ekspert Kristian Karl.

Edward Berthelot/Getty Images

Udland
12. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»KANYE WEST IS RIGHT ABOUT THE JEWS«

Dette var ordene på banneret, som den nynazistiske amerikanske gruppe Goyim Defense League påstår at stå bag. Det nazistiske budskab hang i slutningen af oktober fra en bro over en trafikeret motorvej i Los Angeles. Også det amerikanske flag hang ned fra broen, mens seks fremmødte nazister – fem hvide mænd og en kvinde – alle stod med højre arm stift ud fra kroppen og heilede til bilisterne på vejen.

Antisemitismen er igen et voksende samtaleemne i Guds eget land, og nynazister har nu fået en stemme i populærkulturen, der hylder Hitler, viderebringer nazisternes propaganda og direkte taler om at gå »death con 3 on JEWISH PEOPLE« (death con 3 refererer til defcon, som er det militære udtryk for national sikkerhedstrussel, hvor 1 er højeste trusselsniveau) på det sociale medie Twitter. Manden bag citatet er rapstjernen Ye – bedre kendt som Kanye West.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sikke en gang whitesplaining. "5 hvide nazist mænd hylder Kanye West" lyder som starten på en joke.
Chesk feks David Chapelle og hans opgør med industrien. Start med: "The industry is a monster" på youtube.

Det er jo latterligt. I nazityskland ville Kanye West være sorteret direkte i udryddelseslejr.

Maia Aarskov, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Men, når vi skruer tiden frem en bunke årtier, hvor klimaudfordringen har sat sit alvorlige præg på verden med stor mangel på stort set alt og med 11 milliarder mennesker på Jorden, hvoraf største parten står på kanten af en overlevelseskrig, hvordan kommer verden så til at se ud til den tid? Der vil næppe være mangel på radikale politiske bevægelser til den tid. Vi ser det jo allerede komme frem de seneste år. Selv i lille Danmark er der kommet partier som Nye Borgerlige, som ikke ligefrem bygger på et grundlag af medmenneskelighed. De har måttet sortere de værste medlemmer fra i første omgang. Men der findes ikke det, som ikke kan gå hen og blive det nye "normal". Lige meget, hvor sort det end måtte være. Det har vi set før i historien. For fremtiden kan strækmarch hurtigt blive den nye tango.

Jens Thaarup Nyberg

“ Kanye har alt. For ham er der ingen grund til, at han er nazist, … “

Succes hindrer næppe nazisme.

Men er Kanye antisemit, eller måske antizionist, omgærdet af glade nazister der har fået en stemme.

Egoistisk set, så er den amerikanske helt idiotiske mangel på krav til Israel et ret lille problem, i forhold til den helt konkrete terror trussel imod amerikanske jøder og imod amerikanske sorte mænd.

Selvom en jødisk dame ikke selv bliver skudt, eller mister sin virksomhed, eller får sin søn såret af et terror angreb, så er hun naturligvis stadigvæk påvirket af terror truslen. Og reelt forhindret i for eksempel at tage på turist tur til Egypten.

Og selvom en sort amerikansk læge ikke selv risikerer at blive arresteret af en racistisk betjent, så kan hans søn blive skudt af en færdselsbetjent med lidt for meget kløe i aftrækkerfingeren.

Der er sikkert mange grunde til at sympatisere med Kanye West. Personlig har jeg kun foragt til overs for den slags idiotisk flirt med terrorister.

Holder det dog aldrig op. Vi, der var her under sidste verdenskrig ved, hvad det er de så gerne vil ophidse til. Man bli'r så træt.

Fin artikel. Det kunne dog godt nævnes at antisemitismen også er udbredt i sorte kredse. Nation of Islam er åbent antisemitiske. Ligeledes nogle grupper inden for Black Hebrews, som mener at de er de sande jøder. Hertil kommer et voksende antal hatecrimes, hvor sorte overfalder jøder i de dele af Brooklyn hvor de to befolkningsgrupper bor side om side. Man behøver ikke være nazist for at være antisemit.