Kina skærer igennem på COP15: Nu er det knald eller fald

Forhandlerne på FN-mødet om beskyttelse af den globale biodiversitet har ikke kunnet finde fodslag, så søndag gjorde Kina kort proces med sin egen kompromistekst til en global naturaftale. Fra sent søndag begyndte landene at drøfte udspillet
Mens det kinesiske udspil blev diskuteret søndag, meldte spørgsmålet sig, om kineserne har luget for hårdt ud i nogens mærkesager, til at der kan opnås enighed.

Mens det kinesiske udspil blev diskuteret søndag, meldte spørgsmålet sig, om kineserne har luget for hårdt ud i nogens mærkesager, til at der kan opnås enighed.

Christinne Muschi

Udland
19. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kina bryder sig ikke om at tabe ansigt. Et fejlslagent COP15-møde i Montreal med ingen eller en svag biodiversitetsaftale vil være et alvorligt prestigetab for den kinesiske regering, der er formand for FN-mødet og leder forhandlingerne med deadline mandag.

Derfor tog Kina lørdag styringen over de konfliktfyldte drøftelser efter at have holdt foruroligende lav profil mødet igennem. Det kinesiske formandskab skar igennem og fremlagde søndag sit eget bud på en global biodiversitetsaftale som alternativ til den gennem flere år forhandlede tekst, der lige fra start har været præget af uenigheder og spækket med konkurrerende formuleringer i kantede parenteser.

Den seneste udgave af denne forhandlede tekst, offentliggjort lørdag, rummede 311 kantede parenteser – den kinesiske tekst, lagt på bordet søndag formiddag, havde nul.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jimmy Marquardsen

Hvis bare vi havde EN stor verdens-diktator, der kunne diktere alle at de SKAL passe på naturen og...øh, eller, nej det går nok ikke. ;o)

Torben Kjær Andersen, erik pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Er der en tids- eller handleplan koblet til det kinesiske forslag (der i øvrig ser fornuftig ud.)?

Anita Bondo, Torben Kjær Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jens - lad os nu først se om det bliver vedtaget - tidpunkter og skæringsår står i den ovenstående tekst så start forfra,

Jesper Johannsen

27% af alle levende dyr, insekter og planter er på vej til at uddø frem mod 2100. Vi kan glæde os over de 73% fortsat er tilbage. Samt at der har udviklet sig 5% nye arter. Så hva Søren. Desuden er vi allerede i dag næsten fri for insekt klask på frontruden af elbilen. Og med lidt hel er ulven i Danmark en af dem der forsvinder. Der er der da ikke noget galt ved.

Jesper Johannsen

PS. Hvis ulven ikke forsvinder ved at uddø, så er der nyt på vej fra EU. For efter en ulv tillod sig at sætte tænderne i en pony ejet af formanden for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen vil EU måske ophæve totalfredningen af ulven og tillade nedskydning i et vist nødvendigt omfang. F.eks. på Ursula's pony landsted.

Ja, nok er jo nok.

jens christian jacobsen, Michael Hullevad, erik pedersen og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar
Jimmy Marquardsen

Jesper Johannsen. Ja alle disse andre levende væsner er jo egentlig kun til gene for os mennesker. Jeg vil da fx ikke komme til at savne fluerne.

Torben Kjær Andersen

@johannsen Hvis du savner insektet på forruden, så prøv at køre en sommertur på en jysk landevej. På en motorvej med en 100 m bred solopvarmet asfaltvejkasse sørger opdriften for at redde insekterne.

Jesper Johannsen

Torben, jeg køre cykel og kan glæde mig over det er flere år siden jeg på den konto slugte en flue.

Har lige tjekket den endelige tekst fra COP15 og så vidt jeg kan se er kravet om at fjerne eller nedskrive subsidier til især landbruget skrevet ud af den.
Kan nogen be- eller afkræfte det?