Biodiversitet
Læsetid: 9 min.

Kinas natur betaler prisen for årtier med uhæmmet økonomisk vækst

Som forhandlingsleder indtager Kina en nøglerolle ved FN-topmødet om biodiversitet, COP15. Hjemme i Kina er pandaen en solstrålehistorie, men trods tiltag og politisk bevågenhed halter det med at beskytte dyr og natur
Forskere venter på at få kæmpepandaen Taotao ind i et bur, så den kan komme til helbredsundersøgelse. Mens historien om at redde den truede panda er en succeshistorie, står det anderledes skidt til for resten af det kinesiske dyreliv.

Forskere venter på at få kæmpepandaen Taotao ind i et bur, så den kan komme til helbredsundersøgelse. Mens historien om at redde den truede panda er en succeshistorie, står det anderledes skidt til for resten af det kinesiske dyreliv.

China Daily

Udland
10. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Tager man lyntoget mellem Kinas to største byer, er det svært ikke at blive ramt af to følelser på samme tid. Imponerende er det, når det strømlinede og ultrastabile højhastighedstog rammer over 300 kilometer i timen. Turen mellem Beijing og Shanghai langs den kinesiske østkyst nærmest flyver af sted. Men så er der det andet indtryk.

Ude på den anden side af vinduet glider et goldt og deprimerende syn forbi. Spredt ud over det tørre landskab skyder trøstesløs og tung industri, skorstene og boligblokke i beton op. Vejr og vindforhold afgør, om hele udsynet er svøbt i en dyne af smog. Mangfoldig biodiversitet er noget nær det sidste, der møder øjet.

Årtiers hæsblæsende økonomisk vækst har haft sin pris. Udfordringerne er enorme, fortæller landerepræsentant for WWF i Kina Zhou Fei Information.

»Kina befinder sig fortsat på et udviklingsstadium, hvor forandringerne i samfundet er store og drevet frem af urbanisering og industrialisering med en befolkning på over en milliard. Så presset på de økologiske systemer vil fortsætte,« siger Zhou Fei.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Naturen betaler over hele kloden. Vi har ikke så meget tilbage at miste her i dk, men det vi har ryger nok i den kommende regeringsperiode

Rasmus Kristiansen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Asiya Andersen, Jesper Johannsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

I Danmark, ja hele EU, har naturen det heldigvis godt og biodiversiteten har slet ikke taget skade af 75 års intensiv landbrug på 60% af alle Danmarks landarealer, hvor 1.000.000 ton kemikalier er vel blevet sprøjtet rundt over det hele, flere 1.000 lossepladser fyldt op til randen ligger fordel landet rundt ligesom Harboøre Tange med Cheminova og Høfte 42, Grindsted med det gode gamle Grindstedværk, Himmark Strand på Nordals, hvor Danfoss har boltret sig ved stranden er kendte turist mål.

Med lidt held kan du stadig se en Sommerfugl flyve omkring om sommeren - Det er derfor den hedder Sommerfugl.

Rasmus Kristiansen, Gitte Loeyche og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Naturen er og bliver opfattet som noget billig skidt set med kapitalistiske briller med ugennemtrængelig spejlglas.

Torben K L Jensen

"Den enes brød - den andens død". Sådan var forholdet mellem Kina og Vesten før i tiden og for første gang man kunne se den blå himmel over Kina var da pandamien ramte Verden så man kunne se de omfattende nedlukninger som godt for miljøet i Kina men mindre godt for Vesten og deres overforbrug - "en win-win" situation for klimaet og Verden.

jens christian jacobsen

Og lad os som sammenligning se lidt på Kinas globale modstander USA: https://www.nwf.org/Magazines/National-Wildlife/2017/Feb-March/Conservat...
Her går det kun lidt værre end i Kina....

Else Marie Arevad

Torben K L Jensen, Pandami?

Rasmus Kristiansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Else - unskyld det har selvfølgelig ikke noget panda-diplomati at gøre men covid 19 pandemien.

Rasmus Kristiansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

TKLJ: pandami= den var go', havde flere gode facetter, kendetegnende Kina.