Verdenshandel
Læsetid: 7 min.

Løst krudt og andre dagsordener: Derfor er USA og EU ikke på vej ud i en handelskrig

Det ville være økonomisk harakiri for Bruxelles, hvis man startede en handelskrig med USA nu. Europa bør i stedet glæde sig over, at USA med sin nye klimapakke vil sende milliarder af dollar i retning af den grønne omstilling
Teslas nye gigafabrik i Tyskland. Elbiler bliver allerede nu i stigende grad produceret i de lande, hvor de skal sælges, så de amerikanske subsidier står ikke til at ramme EU’s eksport af elbiler.

Teslas nye gigafabrik i Tyskland. Elbiler bliver allerede nu i stigende grad produceret i de lande, hvor de skal sælges, så de amerikanske subsidier står ikke til at ramme EU’s eksport af elbiler.

Patrick Pleul

Udland
15. december 2022

Der har i de seneste uger været megen fokus på en påstået kommende handelskrig mellem EU og USA foranlediget af Kongressens nye gigantiske hjælpepakke til amerikansk producerede grønne varer.

Ikke mindst den franske præsident Emmanuel Macron har offentligt advaret mod en risiko for at USA’s spirende grønne protektionisme kan splitte Vesten og potentielt underminere både koalitionen imod Rusland og ikke mindst på længere sigt kampen for en hurtig dekarbonisering.

Heldigvis er der en solid portion andre politiske agendaer i Macrons udmeldinger, og et Europa fokuseret på grøn omstilling bør i stedet glæde sig over, at amerikanske skattedollar nu også skal bruges på det formål – dog på en måde, som givet er protektionistisk, men næppe vil koste europæiske job. Samtidig vil EU’s netop vedtagne CO₂-afgift på importvarer næppe ramme USA, men snarere blive et eksempel på transatlantisk samarbejde om at presse resten af verden i en grønnere retning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

En uklar tekst af Funch Kirkegaard.
Fx
Hvorfor skal havvindmøller ind og stå i amerikanske havne? De plejer at stå mindst 10 km fra land.
Hvor mener FK at elbiler skal anvendes kun i de lande hvor de producerer? Mig bekendt markedsfører kinesiske elbilproducenter 6 nye elbilmodeller i Danmark i det nye år.
Hvad er det for et 'identifikationsproblem som FK omtaler?
Det var nedslag i nogle få tågede formuleringer.
Og helt generelt: Hvorfor er Kina helt fraværende som baggrund for Bidens IRA?