Tysk politik
Læsetid: 7 min.

Rasende personkamp og Ruslands krig river den tyske venstrefløj i stykker

Miljø, lighed og ligestilling. Der er brug for venstrefløjen i Tyskland, men med kampen om den populære Sahra Wagenknecht og Ruslands krig i Ukraine har Die Linke nedtur. Partiets ’grand old man’, Gregor Gysi, prøver fortvivlet at holde sammen på sit livsværk
Den populære tyske venstrefløjspolitiker Sahra Wagenknecht har skabt en paradoksal situation for sit parti, Die Linke: Partiet virker nærmest fortabt uden hende, men lige så fortabt med hende.

Den populære tyske venstrefløjspolitiker Sahra Wagenknecht har skabt en paradoksal situation for sit parti, Die Linke: Partiet virker nærmest fortabt uden hende, men lige så fortabt med hende.

Florian Gaertner/ Getty Images

Udland
19. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Sahra, Sahra, Sahra!«

Signalforvirringen var total, da Informations udsendte i efteråret var til demonstration mod de høje energipriser på Augustusplatz i østtyske Leipzig: Pludselig stod udgiveren af det højreekstreme magasin Compact og fik menneskemængden fra den yderste højrefløj til at råbe taktfast på Sahra Wagenknecht, der er Tysklands største venstrefløjsikon, overbevist marxist og – stadig – medlem af det yderste venstrefløjsparti, Die Linke.

Sahra Wagenknecht er jo »egentlig en af vores«, forklarede Compacts udgiver Jürgen Elsässer.

»Hun tænker på det tyske folk. Og hun forstår Rusland.«

Wagenknecht selv var ikke til stede. Men ved en parallel venstreorienteret demonstration på den anden side af pladsen var Die Linkes grand old man, Gregor Gysi, splitterrasende: Som rød bannerfører frabad Gysi sig fra scenen på det skarpeste »enhver usmagelig jubel fra den brune sump«. Men selv ved den røde demonstration blev den brune bismag alligevel hængende. Og Wagenknecht fik et forklaringsproblem mere at slås med i sit parti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Om ikke andet så ser vi langtidsholdbarheden af DDRs hjernevaskning af en stor del af tyskerne.
Den slags virker nu engang.
Og højrefløjen har nu engang altid været lige så tæt på kommunisterne - die LInke - som kommunisterne i KPD var på NSDAP i sin tid.
De sloges.
Og da Hitler kom til magten.
Så enten flygtede de fra Tyskland.
Det var de færreste.
Eller de meldte sig ind i NSDAP.
Det var, så vidt jeg ved, om ikke de fleste så temmelig mange.
Ringen var sluttet.

Holger Nielsen, Michael Hullevad og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Willy, jeg kan ikke helt gennemskue din kommentar - kan du forklare nærmere på hjernevasken og nærheden mellem KPD og NSDAP?
Mens jeg venter, kan jeg jo fortælle, at jeg snakkede med en AfD'er for nogle måneder siden, og han fortalte, at de gerne ville have Sahra Wagenknecht med i partiet, hvis det ikke lige var fordi, hun havde de (efter hans mening) forkerte holdninger. Så at hun er populær, er vist rigtigt nok.

Holger Nielsen, erik jensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Kvinden har jo ret; vi vil ha’ socialpolitik fremfor livsstilspolitik.

Det forstår de brune ikke, og forlanger immigranter og flygtninge ud.

Holger Nielsen, erik jensen, Michael Hullevad og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Die Linke

Det tidligere SED nu Die Linke lever i en forestilling om, at de har en personlig og særlig relation til russerne. De forestiller sig derfor: at Rusland kan overtales til et forhandlingsbord og at de som ligeværdige fredsmæglere kan få Regimet i Kreml til at slå ind på en anden kurs end den nuværende stalinistiske terror.

Det minder om dem i 1930´erne der så appeasement til vejen til at lukke for Adolf Hitlers krigsvanvid at så at sige tæmme udyret ved at fodre det med lunser af indrømmelser.

For mig at se er den eneste relation mellem Die Linke og Rusland: det at Die Linke stammer fra det Enhedsparti SED, der forvaltede undertrykkelsen og statsterroren i DDR intet andet.

Det er mærkværdigt, at der findes tyskere, som i den grad har udvisket historien om den røde hærs massevoldtægter i DE i 1945 har udvisket og forløjet historien om flugten fra Den Røde Hær i vinteren og foråret 1945, og som omtaler alt efter 1945 som venskabsgrænser venskabeligt samarbejde og så videre. Det egentlige Østtyskland nemlig det tabte land øst for Oder Neisse som følge af de tyske krigsforbrydelser i 2. Verdenskrig: Det virker som retoucheret væk af Die Linke. Historien eksisterer ikke: den er en hvid stalinistisk plet en ikke eksisterende plet, der af ideologerne hos Die Linke er fjernet for at få ideologi og Deres historieforestilling ( læs historie manipulation til at passe sammen ). Ligesom da Lev Trotskij forsvandt fra diverse SUKP billeder i 1930´erne, da Lev Trotskij blev myrdet af Josef Stalins håndlangere i Mexico i 1940.

Russerne har ikke nu og havde ikke før noget særligt forhold til DDR udover, at det var en russisk besættelseszone, som 1 skulle plyndres for at levere arbejdskraft og råmaterialer til et komplet ødelagt Sovjetunionen.

Men det der sker i Ukraine burde vække et minimum af ikke eksisterende realitetssans hos tyskerne. for ødelæggelsen svarer helt nøje til den røde hærs hærgen og ødelæggelse af DE og af utallige østeuropæiske nationer. Der er intet nyt over den russiske krigsmaskines ødelæggelsestrang. Den gang i 1930´erne Holodomor massemordet ved udsultning af den selvstændige ukrainske befolkning, som fik frataget deres landbrugsjord tvangs kollektiviseret af Josef Stalin. Nu er den russiske statsterror mod den ukrainske civilbefolkning, som vi ser udfolde sig med forsøgene på at fryse befolkningen i hjel og at ramme de ældre og de svage i en civilbefolkning, der ikke er ansvarlig for den Azov bataljon, som russerne hader som pesten.

Rusland er Ondskabes Imperium- en permanent trussel mod Det frie Vesten mod alle demokratier, og det bliver ikke anderledes med Regimets storhedsvanvid terror og hjernevask af russerne.

Et parti som Die Linke har totalt mistet realitetssansen i partiets iver for at forstå og analysere den russiske diktator Vladimir Putin og i partiets egen vrangforestilling, om at de som tyskere har en særlige relation til den tidligere besættelsesmagt Den Røde Hær og hele det grusomme slæng af statsterror og undertrykkelse, som blev bragt med øst fra Josef Stalins regime i Rusland.

VH
KFK

Annette Chronstedt, Michael Hullevad, Ole Olesen, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Én ting er rigtig: Signalforvirringen her er komplet.
Die Linke står i meningsmålingerne nogenlunde stabilt til 5% af vælgerne, altså på spærregrænsen. De tre kredsmandater er antageligt også sikre, og derved er partiet gennem en anden bestemmelse sikret fraktionsstatus i Forbundsdagen.

I hvilket omfang denne er truet af en udmeldelse fra Sahra Wagenknecht er ikke godt at vide, men resten af Die Linke har fundet ud af, at venstrefløjens vælgere - hvad der er noget mere end Die Linkes vælgere - har en livsstil og en klimapolitik, og den kan partiet uden Wagenknecht se sig selv i.

Torben Siersbæk, Holger Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Det er ofte underholdende at opleve Sahra Wagenknechtvi tyske tv-talkshows, for hun er leveringsdygtig i virkelig overraskende holdningsformuleringer. Og hun er forbløffende dygtig til at tale og tale og tale og tale og tale, selv om hun selv bliver tiltalt højt og tydeligt af udsendelsens moderator.

Jeg finder ikke at det er en kvalitet i sig selv, ikke at ville lytte, men selvfølgelig handler det ikke om - for deltagerne - at debattere for at blive klogere og måske endda selv skifte holdning/mening/indstilling/position men snarere at pleje menigheden.

Hvad Mathias Sonnes artikel klart demonstrerer er, at Sahra Wagenknechts menighed står i højre grøft, sammen med AFD og det der er mørkere brunt.

Hvis hun vitterligt er så klartskuende og socialt indstillet, som hendes støtter lader til at mene, kunne det være interessant at få nogen af dem til at forklare, hvorfor hun sluttede sig til SED tidligt i 1989, hvor alle kunne se, at partiet kun var interesseret i sin egen overlevelse - koste hvad det ville - og førte den mest brutale undertrykkelse af sin egen befolkning.
Og ved samme lejlighed uddybe hvorfor hun konsekvent og konsistent har videreført det gamle tyske kommunistiske partis katastrofale strategi fra 1920'erne og begyndelsen af 1930'erne: bekæmpe hovedfjenden, SPD!

Nike Forsander Lorentsen

Bogen: De Selvretfærdige, af Sahra Wagenknecht er god læsning og en øjenåbner, når man føler sig ubekvem men er ikke sikker på hvorfor, overfor venstrefløjenes politik.

Torben Siersbæk

Er det en selvbiografi?

Torben Siersbæk

Supplement:
Mathias Sonne anmeldte bogen sidste år: https://www.information.dk/moti/anmeldelse/2021/04/selvretfaerdige-livss....

En interessant betragtning i bogen er, at SW roser Mette Frederinsens regering!
Mens det socialdemokratiske SPD og de franske socialister under Benoît Hamon er eksempler på venstreorienterede partier, der er gået ned på en åben flygtningepolitik og krampagtig integrationsdebat, nævner den erklærede kommunist Wagenknecht derimod »die dänische Regierung Frederiksen« som et positivt eksempel på »mere socialstat, mindre indvandring«.

Tak for kaffe!

Jørgen Mathiasen, jens christian jacobsen, Michael Hullevad og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

... FrederiKsens ...

Jørgen Mathiasen

Jeg supplerer lige Torben Siersbæk:
Wagenknecht har i Forbundsdagen kaldt De Grønne for Det farligste Parti.
https://www.tagesschau.de/inland/wagenknecht-gruene-101.html

Har man overværet Wagenknechts valgkampagne i 2021 er det ikke nogen overraskelse, men som jeg allerede har skrevet, så er partiet løbet (næsten skrigende) væk fra den position.

Hvad partiet (til forskel fra Wagenknecht) mener om krigen i Ukraine, kunne man høre co-Vorsitzender Martin Schirdewan forklare i "Maybritt Illner" den 8. december. Det er tilfældigvis standpunkter, som er nogenlunde egnede til at komme i tale med dem, som er venstrefløjens vælgere. (Og dem har Die Linke ikke monopol på.)
https://www.zdf.de/politik/maybrit-illner/krieg-winter-waffen-ist-die-ze...

Advarsel: Det er en relativt langhåret diskussion. Det er nogle ret vakse debatdeltagere.

Michael Hullevad

Splittelsen på venstrefløjen præges af det gamle udsagn: frænde er frænde værst!
Ideologi uden realisme vil udrydde fløjene, Betragt de radikale som fik ønsket om en bred midter regering opfyldt, men ikke turde hoppe med på vognen. Sidste mand slukker og lukker.!

jens christian jacobsen

Også den såkaldte danske venstrefløj har svært ved at acceptere USAs og NATOs skyld i russernes massakrer i Ukraine. Det gør Wagenknecht opmærksom på.

Holger Nielsen, Alan Frederiksen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Fra en artikel på theguardian.com fra den 19. september med overskriften "Germany’s Die Linke on verge of split over sanctions on Russia"

"In her speech last Thursday, Wagenknecht had called chancellor Olaf Scholz’s left-leaning governing coalition “the stupidest government in Europe” because it imposed sanctions on Russia, which supplied over half of Germany’s gas needs before the start of the war in the spring."
“Yes, of course the war in Ukraine is a crime”, Wagenknecht said. “But how dumb is the idea that we can punish Putin by pushing millions of German families into poverty and destroy our economy while Gazprom makes record profits?” The speech was greeted with applause not only by the Linke leadership but also by delegates of the far-right Alternative für Deutschland (AfD)."
https://www.theguardian.com/world/2022/sep/19/germanys-die-linke-on-verg...

Det er desværre altid de svageste grupper i samfundet, der kommer til at betale den højeste pris. Bare vent til der kommer overenskomstforhandlinger. Lønstigningerne i det offentlige bliver ikke så store, at de kan udligne inflationens negative virkninger på vores købekraft. På det private arbejdsmarked vil lønmodtagerne blive mødt med opfordringer til at udvise løntilbageholdenhed. Der bliver ikke skelnet mellem om man er højt- eller lavtlønnet. Kartoffelkuren (1986-93) var kendetegnet ved stor løntilbageholdenhed i det offentlige. Desuden bliver de sociale ydelser ikke sat så meget op, at de dårligst stillede bliver holdt skadesfri. Det er dem der endnu engang må betale den højeste pris.

Det forholder sig desværre sådan fra et overordnet økonomisk perspektiv; giver man en fattig 100 kr. går pengene til forbrug. Giver man de velhavende skattelettelser går en (stor) del af pengene til opsparing/spekulation i værdipapirer. Så hvis man ønsker at dæmpe forbruget og øge investeringerne er det skattelettelser til de velhavende, der er vejen frem. De dårligst stillede kommer til at spænde livremmen ind de næste (mange) år.

Torben Siersbæk

jcj:

Korrekt!

Men det kræver vist, at man er alternativt begavet.....

Jens Thaarup Nyberg

“ Men det kræver vist, at man er alternativt begavet..... “

Tja … der kræver man går til historien og ikke bliver hængende i narrativerne.

Torben Siersbæk

Nu er artiklen fra The Guardian ikke ny, idet den er fra 19. september i år.

Men det er nu bemærkelsesværdigt, at SW har den frækhed at foreslå Mandagsdemonstrationerne fra det døende DDR-diktaturs sidste år, genoplivet, for at protestere mod de stigende energipriser!
"The Wagenknecht faction continues to grab headlines, most recently by calling for a revival of cold war-era “Monday demonstrations” in protest against rising energy prices."

At foreslå demokratibevægelsens fredelige hovedvåben aktiveret til støtte for Putin er en hån mod alt og alle, der ønsker fred og demokrati.
At det igen igen viser SW's forankring i diktaturet kan ikke overraske noge, der har fulgt hendes meritter.
Men at nogen kan anbefale hende som et fyrtårn for venstrefløjen. viser højst, at de totalt har mistet orienteringsevnen!

Gad nok vide, hvordan SW tænker sig krigfn afdluttet!

Michael Hullevad, Lasse Schmidt og kim Lahn anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Uanset alle Sahra Wagenknechts bestræbelser lykkedes det hende ikke at flytte bare en brøkdel AfDs vælgere til Die Linke, - man kunne ved lejlighed overveje hvorfor. Til gengæld sørgede hun for at sende vælgere væk fra partiet, som med nød og næppe nåede fraktionsstatus ved forbundsdagsvalget.

Wagenknecht er en skarp debattør, især i en akademisk kontekst, men alle ved, at hun ikke er nogen organisator, derimod det modsatte. Hun er en sten i skoen på Die Linke, som i mellemtiden gør sig store anstrengelser for ikke at blive set sammen med AfD ved de spredte mandagsdemonstrationer.