Baggrund
Læsetid: 9 min.

Sydafrikas præsident ville bekæmpe korruption. Nu kæmper han selv mod korruptionsanklage

En sag om 28,5 millioner kroner i kontanter gemt i puder på præsidentens gård er kommet frem i lyset på et kritisk tidspunkt for landet. Selv hævder han, at det er fra salg af langhornet kvæg
Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, nægter sig skyldig i korruptionsanklagen mod ham. Han mener, at anklagerne er politisk motiveret, fordi de kommer fra en af præsidentens kritikere.

Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, nægter sig skyldig i korruptionsanklagen mod ham. Han mener, at anklagerne er politisk motiveret, fordi de kommer fra en af præsidentens kritikere.

NIC BOTHMA

Udland
13. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I Sydafrika har korruption længe været et altoverskyggende problem. Store summer af offentlige midler er forsvundet, og magthavere er endt i retten, mens problemerne for befolkningen er fortsat med at vokse.

Så da en rapport fra et uafhængigt panel for nylig konkluderede, at der er grund til at gå videre med anklagerne mod Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, om et muligt coverup af skjulte penge, der blev stjålet fra hans gård i 2020, var det et flashback til tidligere skandaler.

Stod man nu med endnu en præsident, der havde omgået reglerne?

Anklagerne går på, at præsidenten, der har siddet ved magten siden 2018, har skjult et indbrud på sin gård, hvor der blev stjålet millioner af kroner, der var gemt i nogle sofapuder. Det har rejst spørgsmål om, hvor pengene kommer fra, og hvorvidt de er deklareret.

Selv nægter Ramaphosa at have gjort noget forkert, og indtil videre har han fået opbakning fra sit parti, Afrikas Nationalkongres (ANC), der dermed gør det muligt for ham at blive genvalgt som formand på partiets konference på fredag den 16. december og potentielt fortsætte som præsident efter parlamentsvalget i 2024.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

God afbalanceret artikel. Personligt hælder jeg bestemt til at mene at sagen om pengene i sofaen er politisk motiveret. Der er nogen magtfulde i eller udenfor ANC som føler sig truede og derfor kommer sagen på det mest ubekvemme tidspunkt for at skabe størst mulig ravage. Det er selvfølgelig ikke fordi jeg tror Ramaphosa er ganske uskyldig. Det virker bare for amatøragtigt for en dreven og erfaren person som Ramaphosa at skjule penge i en sofa.