international Økonomi
Læsetid: 4 min.

Argentina og Brasiliens plan om en fælles valuta får dommen »vanvittig« af økonomer

Argentina og Brasilien ventes i denne uge at annoncere et mål om at etablere en fælles latinamerikansk valuta. Men de politiske og økonomiske realiteter i begge lande får planen til at ligne en fiasko
Brasiliens præsident Lula hos sin argentinske kollega Alberto Fernandez mandag. Håndslaget handler blandt andet om bestræbelsen på at etablere en fælles valuta mellem de to lande.

Brasiliens præsident Lula hos sin argentinske kollega Alberto Fernandez mandag. Håndslaget handler blandt andet om bestræbelsen på at etablere en fælles valuta mellem de to lande.

Agustin Marcarian

Udland
24. januar 2023

I denne uge er Brasiliens præsident Lula på sit første udlandsbesøg siden sin tiltrædelse først på måneden. Turen går til Argentina, hvor de to lande højst opsigtsvækkende vil annoncere ambitionen om at etablere en fælles valuta. Det bekræfter den argentinske regering i Financial Times.

»Der kommer en beslutning om, at vi skal kigge på rammerne for en ny, fælles valuta, som vedrører alt fra budgetspørgsmål, økonomiernes størrelse og centralbankernes rolle,« siger økonomiminister Sergio Massa til avisen.

I første omgang vil den ny valuta – som muligvis skal hedde sur, spansk for syd – være et bilateralt anliggende mellem Argentina og Brasilien, men på sigt vil resten af regionen blive »inviteret med,« oplyser Massa.

En valuta for hele Latinamerika vil være verdens næststørste fællesvaluta. Euroen dækker 14 procent af verdens BNP, en latinamerikansk variant ville omfatte cirka fem procent.

Umiddelbart kan projektet virke risikabelt. Eller »vanvittigt,« som den toneangivende franske økonom Olivier Blanchard skrev på Twitter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Eller også tillægger man bare konceptet penge lidt for meget selvstændig værdi i forhold til de opgaver, valutaer skal løse.

Jan S. Jensen

Hvad bilder de sig ind dernede i "det, vi kan kalde EU’s periferi mod syd".........

Torben K L Jensen

Brasilien er medlem af BRICS-gruppen,Argentina har sammen med Saudi-arabien observatør-status så det er i denne sammenhæng det skal ses og i virkeligheden var det en beslutning der blev truffet i Samarkand sidste år.

Torben K L Jensen

Målet for BRICS er en fælles digital valuta der er baseret på en ny guldstandard der indbefatter alle vigtige ressourcer - det hele koncentreret om den kinesiske digitale Yuan.

Torben K L Jensen

Så hvis resten af Syd-amerika beslutter sig for denne model vil den økonomiske magt i BRICS-samarbejdet overskride USA´s monopol på verdens reserve-valuta.