Lejesoldater
Læsetid: 9 min.

I byen, hvor ingen længere tæller de dræbte, kæmper Wagner-chef for sin plads i Ruslands politiske elite

Jevgenij Prigozjin har en broget historik med mange anklager om krigsforbrydelser bag sig. Med krigen i Ukraine og slaget om Bakhmut håber han at blive opfattet som sejrherre og derigennem styrke sin position i den russiske politiske elite
Jevgenij Prigozjin har en broget historik med mange anklager om krigsforbrydelser bag sig. Med krigen i Ukraine og slaget om Bakhmut håber han at blive opfattet som sejrherre og derigennem styrke sin position i den russiske politiske elite

Abaca/Ritzau Scanpix

Udland
16. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den er blevet beskrevet som helvede på jord, ’kødhakkeren’ og byen, hvor ingen længere tæller de dræbte. I over fem måneder har den østukrainske by Bakhmut været centrum for hårde kampe, som har kostet et ukendt, men højt antal soldater og civile livet.

Mere end 60 procent af byen er ødelagt ifølge Ukraines militære administration, og under 7.000 af de 70.000 indbyggere er blevet tilbage i byen, hvor der hverken er strøm eller varme.

I løbet af den seneste uges tid har russiske styrker erobret mere og mere af den lille, nærliggende by Soledar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Karakteristisk nok hører vi INGEN kritik af Ruslands brug af private hære (fra Putins venner A/S og omegn)!

Hvordan var det nu, da det var børsterne fra Blackwater, der løste voldsomt kritisable opgaver for USA?

Var der også dengang radiotavshed?

Jan Kauffmann, Espen Bøgh, Willy Johannsen, Thomas Andersen, Holger Nielsen, Lasse Schmidt, Torben Arendal og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Jojo, Torben. Men det er bare ikke så vigtigt, når det er Rusland, der gør det. Husk: Rusland er jo tvunget til at forsvare sig med vold mod en indbildt trussel fra nabolande, der hellere vil være med i en forsvarsalliance, der ikke angriber sine egne medlemmer (som Warszawa-pagten fx havde for vane).

Prøv at forestille dig de frådende kommentarer fra Putins disciple, hvis Ukraine havde en hær som Wagner, der
- er oprettet af en dømt kriminel
- har en medstifter (Utkin) med Nazi-tatoveringer
- er opkaldt efter Hitlers favorit-komponist
- i flere tilfælde har tegnet hagekors og skrevet Heil Hitler som graffiti i de lande, hvor de er tilstede.
- hiver mordere og voldtægtsmænd ud af fængsler og giver dem våben.

Note: Mild sarkasme kan være anvendt i dette indlæg :-)

Kim Folke Knudsen, Jan Kauffmann, Holger Nielsen, Willy Johannsen, Thomas Andersen, Torben Siersbæk, Danny Hedegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Lasse Schmidt - 16. januar, 2023 - 09:02.

Præcis!

(Bortset fra det kan jeg nu også vældig godt lide Wagner (altså Richard) - eller rettere hans operaer....)

Og hvis ellers Blackwater - i sin nuværende inkarnation - tog imod bestillinger fra Kreml, så ville Putinisterne nok også standse kritikken af den!

Jeg oplever det ligesom det, jeg fik fortalt af mine forældre om de danske kommunister, der havde et pokkers besvær, der fra august 1939 lige pludselig var blevet venner med nazisterne (altså .... Nazisterne, du ved, dem fra Tyskland, engang...).

De - kommunisterne, sltså - var så så heldige, at nazisterne (altså .... Nazisterne, du ved, dem fra Tyskland, engang...) i 1941 angreb deres bonkammerat J. Stalins USSR. Og så kunne de bagefter endda komme i regering i 1945 sammen med Socialdemokrater, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Samling og Ringen.

Rigtige demokrater blev de nu aldrig...

Kim Folke Knudsen, Holger Nielsen, Jens Christensen, Lasse Schmidt og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ Når Ukraine alligevel bliver ved med at forsvare Bakhmut med store ofre til følge, kan det handle om, at man vil svække Rusland mest muligt: … “

Øh … store ukrainske ofre vil svække Rusland.
Uden tvivl, men hvad med Ukraine, der har ofret sig og fortsat må ofre sig stort i tilbagetrækningen fra Donbas.

poul pedersen

Det er dog spektakulært, at de bedste anbefalinger til magtens inderkreds i Kreml synes at være røvhulsmeritter i ødelægge, vold og mord og flirten med nazistiske symboler.

Putin hævder at ville bekæmpe nazister. Hvad med en dosis selvransagelse?

Holger Nielsen, Jens Christensen, Torben Siersbæk, Lasse Schmidt og kim Lahn anbefalede denne kommentar

Modbydelig artikel, dybt deprimerende for almindelige mennesker. Tænk kloden har så mange "djævle" med magt.
Stakkels os uanset hvor vi er!

Kim Folke Knudsen, Holger Nielsen, Jens Christensen, Carsten Munk og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er en rædselsfuld krigsmetode Rusland fører sig frem med i Ukraine, - krigsmetode er for pænt sagt, da det snarere er terrorkrig der føres mod civilbefolkningen, for den skal opgive landet.

Udviklingen til denne krigsterrorisme finder vi i og hos der elendige russiske generaler der ikke r fulgt med tiden, og heller ikke har de nødvendige våben til rådighed.

Den overordnede mangel på krigslogistik for krigsførelse der skal lykkes, ser vi intet sted er at finde i den krig som Rusland(Putin) holder så fast i, at det nærmest er blevet en besættelse hos Putin.

Den helt store general er Putin, - manden der skifter generalerne ud en efter ene og tilbage igen, - og lige lidt lader det til at hjælpe.

Ideologien tilbage fra Stalintiden, og her ikke mindst 2. VK med Tysklands leder Hitler, der begge troede sig værende store krigsgeneralsbegavelser, som det så viste sig ikke var sandt.

Tyskland tabte på grund af dunhed, og Rusland mistede mio. af soldater - ligeledes grundet dumhed, - der begge afspejler sig i ledernes selvovervurdering af deres egne evner.

Passiviteten i generalstabene og dyrkelsen af Hitler og Stalin som guder blev for Tysklands vedkommende deres undergang, blev det unødvendige mange tabte liv på krigsskuepladsen.

Det sidste gentager sig med Putin i øjeblikket, - han ingen stor krgsgeneral, og bliver det næppe, men diktatorligegyldigheden har han taget til sig, forskellen i dag - nutiden er bare, at prisen for Rusland bliver langt højere i fremtiden, - for som altid kommer der en tid efter krigen

Kim Folke Knudsen

@Den Russiske Konføderation: Wagner gruppen

Det hele understreget behovet for en langt mere udvidet Økonomisk blokade af hele Den Russiske Konføderation og af det netværk af private hære, som Vladimir Putin nu er ved at udvikle til regimets proxykrig mod andre nationer på Jordkloden og i særdeleshed mod Vesten og Den Frie Verden.

Den Russiske Konføderation udgør nu den største trussel mod den globale fred og er ved at udvide sig til et balkaniseret kaos og/eller et Nordkoreansk terrorregime i langt større målestok.

Alle varer og tjenesteydelser fra og til Den Russiske Konføderation skal omfattes af blokaden og den skal vare ved så længe det nuværende Regime eller et lignende er ved magten. Blokaden er dermed helt uafhængig af krigsforløbet i Ukraine. Bliver Ukraine tvunget til at kapitulere eller slutte en sørgelig finsk fred med landafståelser, så skal blokaden fortsætte uanfægtet eller om nødvendigt forstærkes og udvides.

Det er ligeså på tide, at supplere med en tilsvarende fuldstændig økonomisk blokade rettet mod de nationer, som aktivt finansierer Putins militærindustrielle kompleks herunder hans private hære. Iran, Myanmar, Nord Korea, Nicaragua er oplagte kandidater til at blive udsat for den økonomiske blokade. Vesten bør afbryde de diplomatiske forbindelser helt med Præstestyret i Iran og Myanmar.

Blokaden kan hvis Regimet i Kreml suppleres med en fastlandsspærring som rammer sø trafikken til og fra Den Russiske Konføderation, så der ikke fragtes varer igennem farvande, som ligger indenfor den vestlige hemisfære.

En blokade vil betyde, at herboende russiske statsborgere stilles overfor valget enten tilslutter i Jer uden forhåndsbetingelser koalitionen af frie vestlige nationer eller også så må i forlade Europa og rejse hjem til Den Russiske Konføderation. Slut med at udnytte Vesten til at tjene penge til den russiske krigsmaskine. Russiske statsborgere i Vesten forbydes at handle med aktier, værdipapirer ejendomme at have adgang til en lang række virksomheder som anses for at være krigsvigtige og forbydes adgang til at opholde sig på statslige institutioner som anses som krigsvigtige. Ubehagelige valg ja men nødvendige for antallet af mulige sabotage aktioner og spion virksomhed er uendelig hvis der ikke strammes op i rette tide.

Russere der ansøger om asyl skal bevilges ophold og de er naturligvis ikke omfattet af de her sanktioner.

Derudover behov for massiv oprustning og for gradvist at udvikle det militære beredskab i alle NATO lande og specielt i NATO lande, som deler grænse med Hviderusland, og Den Russiske Konføderation.

Deployering af det militære beredskab aftales ud fra NATO og USA´s og de enkelte medlemslandes behov for materiel og mandskab til at kunne afskrække Den Russiske Konføderation fra nye terrorkrige påført NATO nationer.

Der skal udarbejdes overordnede langtidsplaner for tilrettelæggelsen og prioriteringen og koordineringen af oprustningen i NATO for at udligne den russiske tilsvarende oprustning, som har stået på i langt over 10 år uantastet og uimodsagt.

Kernevåben arsenalet i Europa skal moderniseres og udvides, så der sendes et helt tydeligt signal til det krigsgale regime i Den Russiske Konføderation om, at ethvert forsøg på at provokere konflikter indenfor NATO område vil blive besvaret håndfast og systematisk.

Rammstein formatet kan gøres til en permanent krisestab, som løbende koordinerer indsatsen i denne krise.

Parallelt skal der dannes en Sanktionsstab, som kan tilrettelægge den økonomiske blokade af Den Russiske Konføderation og af det kriminelle netværk af private hære, så blokaden optimeres og gøres så effektiv som overhovedet muligt.

NATO står overfor et behov for at udvide sig til en global koalition af nationer, som bekæmper det russiske storhedsvanvid, vi nu ser udfolde sig. Hvorfor ikke udvide NATO med lande i Det Fjerne Østen: Australien, New Zealand, Singapore, Syd Korea, Japan med flere kandidater. Formål en systematisk inddæmning af Den Russiske Konføderation globalt og regimets muligheder for at iværksætte nye proxykrige globalt set.

Desuden afskrække Kina fra at prøve med en invasion af Taiwan.

Blokaden er nødvendig for at belaste og destruere Den Russiske Konføderations kapacitet til at kunne føre krig i andre nationer. Skal russerne selv til at producere en lang række varer, så bindes der personer, som så ikke kan anvendes i den militære industri i Rusland eller på slagmarken i Ukraine.

Denne Konflikt med Den Russiske Konføderation og diktaturet i Kreml er allerede en konflikt som rækker langt ud over den isolerede krig i Ukraine.

Ukraine skal støttes med alle de våben som den ukrainske hær har behov for. Alle selvpålagte begrænsninger glem det. Vi har passeret punktet, hvor der kan tales fornuft med Regimet i Kreml- Deres hensigt er helt tydeligt at erobre magten i Europa og påtvinge frie nationer deres diktatur ved anvendelse af alle midler terror politisk undergravelse, økonomisk sabotage, forsøg på at tage Afrika som gidsel med fødevarer og anvendelse af private hære til at udøve terror i andre lande. Slut med at have dialog med den nye udgave af Josef Stalin: Det russiske uhyre er nu ved at vokse sig større og større: opmuntret af for mange nationer, der ikke erkender truslen eller som fejlagtigt tror at det at bøje sig det gør regimet mere medgørligt.

Det sker ikke. Det vil kun gøre Kreml Regimet mere sulten på nye overfald og nye erobringer og nye forsøg på at tilrane sig magten med vold i nationer, som ligger indenfor Den Russiske Konføderations rækkevidde.

Der er siden Torsdag den 24 Februar 2022 fremsat så mange trusler og horrible udtalelser fra Diktaturet og kliken i Kreml, at de nu selv har anbragt sig helt udenfor Verdenssamfundet og fremstår som et regime der under ingen omstændigheder kan forhandles med i fremtiden. Tålmodigheden er slut punktum.

Oveni kommer den brutale krigsførelse i Ukraine præget af terror og overgreb på den ukrainske civilbefolkning i en målestok ikke set siden russerne gik amok forrige gang i vinteren 1944-1945 i Østeuropa. Den Russiske Konføderation har haft utallige muligheder for at vælge en anden vej og løse deres grænsestridigheder med nabolande på en mere civiliseret vis. De har selv valgt voldens, magtens og terrorens vej. Det et det definitive facit under 10 års optrapning af de russiske provokationer senest med det eklatante og brutale overfald på et frit og selvstændigt Ukraine.

Erkend situationen det bliver en lang men helt nødvendigt opgør med Regimet i Kreml og alle dets udløbere, som har ødelagt alle tilløb til demokrati indenfor Den Russiske Konføderation og som nu opfører sig som det de er: En farlig totalitær terrorstat for hele Verdensfreden og for alle nationers muligheder for at leve i frihed og uafhængighed og fred med hinanden.

Det ubehagelige valg: fordi forhandling desværre ikke længere er muligt !

Det handler om at stå på den rette side i denne konflikt på frihedens og retfærdighedens side:

Kongens Nei - Leve Kong Haakon den VII , Leve det norske folk
Aldrig mere en 9. April 1940

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

VH
KFK