Handelspolitik
Læsetid: 8 min.

Cepos advarer: Løkkes nye europapolitiske kurs er et historisk fejltrin

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos mener, at både EU og den danske regering er på vej i den forkerte retning. Mens EU gør klar til at lempe statsstøttereglerne og give massiv støtte til den grønne industri, frygter Cepos gældskrise, centralisme og statslig styring af økonomien
I sidste uge sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at COVID-19-pandemien, Kinas industri- og udenrigspolitik, Ruslands invasion af Ukraine og energikrisen har ændret det geopolitiske spillebræt. Det tolker Cepos, som at den danske regering har ændret europapolitisk linje.

I sidste uge sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at COVID-19-pandemien, Kinas industri- og udenrigspolitik, Ruslands invasion af Ukraine og energikrisen har ændret det geopolitiske spillebræt. Det tolker Cepos, som at den danske regering har ændret europapolitisk linje.

Axel Schmidt

Udland
17. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Skal Europa indføre målrettet statsstøtte og lave massive fællesinvesteringer i den grønne omstilling som svar på USA’s gigantiske grønne investeringspakke Inflation Reduction Act og Kinas årelange statsfinansiering af egne virksomheder? I EU er det lige nu et af de varmeste politiske emner, og Europas kurs bliver lagt i de kommende måneder.

Af samme grund fik Informations interview med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i den forgangne uge om dansk europapolitik analysechef Otto Brøns-Petersen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos til at spærre øjnene op. Han kunne ikke lide, hvad han læste.

I interviewet understregede Lars Løkke Rasmussen, at Danmark er en lille åben økonomi, der er afhængig af eksport. Men han pegede også på, at COVID-19-pandemien, Kinas industri- og udenrigspolitik, Ruslands invasion af Ukraine og energikrisen har ændret det geopolitiske spillebræt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

CEPOS er en flok fantaster, der fornægter al intelligent styring af kapitalismen!

Hvis der nu kommer et nedsving (det tyder alting på), så er den ansvarlige politik at pumpe nogle penge ud, for at minimere skaderne, og minimere tiden, det tager. Det har alle været enige om siden Keynes.

Hvis enkelte politikere kan se mere end et år ud i fremtiden, så har vi nogle valg:
- Skal vi give pengene til de 1% rigeste, selvom vi ved, de så fosser ud af landet?
- Skal vi give pengene til våbenindustrien, så vi kan bombe nogle russere og nogle brune mennesker?
- Skal vi investere i plejesektoren, fordi vi ved, at ældrebyrden er stigende?
- Skal vi investere i de grønneste virksomheder, og lade de sorteste dø, fordi vi ved, at der kommer en regning for klimaforandringer, energiknaphed, og fra grundvandsforurening?

Det er simpelthen fantastisk, (men forudsigeligt), at CEPOS agiterer for, at penge-udpumpningen skal være så naiv og kortsynet som muligt.

Det, som idag virker overraskende på mig, er at CEPOS ikke synes, vi skal koordinere omstillingen og penge-udpumpningen med resten af EU. Er de idioter, eller ønsker de simpelthen at sabotere politikken?

erik jensen, Rasmus Kristiansen, Torben K L Jensen, Kim Morten Nissen, Mathias Petersen, Kristian Spangsbo, Eva Kjeldsen, Marianne Wiltrup, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Thomas Petersen, Egon Stich, Jan S. Jensen, Bo Rosenkilde, Ditte Bjerregaard, Jørgen Tryggestad, søren ploug, Steen K Petersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det er ikke kun den grønne omstilling den amerikanske stat pumper massivt med skattekroner ind i. Den amerikanske regering har for få måneder siden sat 1.000 milliarder kroner af til en massiv statsinvestering i chip teknologien. Uden statsstøtte vil der ikke være meget tilbage af USA. De største teknologiske virksomheder i USA ville ikke have været der uden at den amerikanske stats har brugt massivt med statsstøtte til udviklingen af de grundlæggende kerne teknologier. Det har de hele tiden gjort inden for mange kerne områder. Længe før kineserne gik i gang med det. Mener også EU kommission har bevilliget omkring 300 milliarder til offentlig investering i chip udviklingen i EU med det mål at blive en af de førende i verden. Og som man har kunnet læse de seneste dage, så skal en del af de amerikanske skatte kroner bruges til at lokke førende grønne virksomheder i EU til at opgive deres hovedsæde inden for EU og flytte til USA betalt af den amerikanske regering. Ligesom den amerikanske regering vil forfordele sine egne virksomheder og lægge barrierer op for EU virksomheders afsætningsmuligheder i USA. Så meget til de højt besungne frie markeder og markedskræfter i fri konkurrence. Det er kun gyldig så længe USA bliver forgyldt på det. Ikke så sært kineserne i samarbejde med en stor del af resten af verden har indgået et tæt samarbejde for at bygge et alternativ til USA og deres kontrol over verdensøkonomien, som de lever endog særdeles højt på.

USA har ved flere lejligheder sat EU's virksomheder for døren med den nationale sikkerhed som begrundelse. EU skulle ellers være en nærtstående allieret på alle punkter. Men så alligevel ikke.

Så her er jeg enig med Løkke. Men det må ikke gå ud over mere økonomisk lighed og socialt engagement. Alle borgere i EU skal have en ordentlig tilværelse. Og statsstøtte finansieres gennem en øgede selskabsskatter som tak for sidst. Ligesom jeg mener det er helt afgørende EU/Europa kommer til at stå på egne ben helt uafhængige af andre. Det er helt helt afgørende for vores fremtid her i Europa. Vi skal samarbejde med alle dem der vil og ikke dikteres.

erik jensen, Rasmus Kristiansen, uffe hellum, Torben K L Jensen, Martin Mortensen, Susanne Kaspersen, Brian Andersen, Søren Kristensen, jens christian jacobsen, Bo Rosenkilde, Jørgen Tryggestad, søren ploug og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

CEPOS er en flok ideologiske krigere, der sætter frihandelsidelogi over klima og alt andet. Nu har EU i årtier begrænset EU-landenes fremme af bl.a. vedvarende energi med statssttøtteregler, så det er da dejligt at der nu kommer andre toner derfra. Det bør Danmark støtte op om

Torben K L Jensen, Margit Hansen, Marianne Wiltrup, Mogens Holme, Søs Dalgaard Jensen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

CEPOS berører et væsentligt problem: Skal EU (og Danmark) i fremtiden konkurrere på statsstøtte til kapitalistiske virksomheder, fordi de to andre blokke USA og Kina gør det?
Ja, det skal vi, men ikke uden modkrav. Her er et problem, som CEPOS ikke kommer ind på. Kan 'vores' politikere - også dem i EU - sørge for, at det er de rigtige virksomheder der får statsstøtten og ikke bare de, der giver højste profit eller har de bedste lobbyister. Som Jesper Johannsen skriver så skal der først skabes gennemsigtige fælleseuropæiske beskatningsregler, så statsstøtten ikke gives ud i det blå. Desværre er historien her ikke med EUs politiske system, hvor lobbyister, lande (Tyskland og Frankrig), organisationer og enkeltpersoner får manipuleret systemet til at give for meget til de forkerte. Vi skal i al fald holde os uden for aftaler for eurozonen. Men uden statsstøtte vinder USA og Kina.
Eller vi kan håbe på at inden EU får nosset sig sammen til fælles aftaler så er USA forlængst gået statsbankerot, fordi de ikke kan betale, hvad de skylder i statsgæld til Japan, sauderne og - Kina.

Jan S. Jensen

Hvis vi omregner de coronapenge (fra grafen) Tyskland har brugt, til dollar giver det $400+. Er det virkelig rigtigt!!! Så er Bidens pakken til klima særdeles begrænset i omfang. Biden førte valgkamp på 2t$ til klima + infrastruktur, men vi ved jo hvordan løfter bliver holdt. Så pakkerne blev selvfølgelig langt mindre. Men stadig....sammenlignet til de europæiske landes coronapenge??

Problemerne med Bidens pakker er at det er klausulen køb amerikansk! Amerikanerne og EU har gjort det ulovligt at føre statsstøtte politik bla. via WTO. Og når så amerikanerne gør det alligevel, så er der ingen til at sanktionere dem. Og europæerne tør dårligt nævne det for nogen. Og så bliver det jo naturligvis en pinlig forestilling.

Men tænk hvis man sad i en dansk kommune og bare kunne købe en skovl til Park og Miljø-afdelingen uden at skulle sætte indkøbet i konkurrence. Eller man skulle have lavet taget lavet og kunne skide på alverdens udbudsregler!

Flemming Sørensen, Susanne Kaspersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Hvis CEPOS er imod, så må der jo være noget fornuftigt i det :-)

Problemet med grønne investeringer er, at de gerne skulle gøre vores energiforsyning både renere og billigere. Jeg husker en investor i TV for nogle år tilbage, som sagde at strøm fra vindenergi gad han sgu ikke at investere i, for det var alt for billigt! At kunne gøre det billigt betyder lavere afkast, og så løber de private investorer skrigende væk.

Og nu, uha, kan det se ud til at investorerne går glip af at kunne fordyre den grønne udvikling i EU og få høje afkast ud af det. Jeg tillader mig i hvert fald at håbe, at den centrale styring kan sikre, at priserne bliver holdt i ave. og det gøres selvfølgelig ikke ved at forære koncessionerne til de største spillere, og lade dem selv sætte prisen. Så vi skal lige holde den typiske fransk-tyske model i stram snor. Der skal nok blive nogle spændende kampe i EU på den baggrund.

Nej, de private investorer må nøjes med at købe ejendomme og pumpe deres egne aktier op, som de plejer, mens EU styrer den grønne udvikling. Ikke mærkeligt, at CEPOS er sure.

uffe hellum, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Kunne vi ikke godt slippe for Cepos-overskrifter i Information? Det burde I sgu være for gode til

erik jensen, Martin Mortensen, Flemming Sørensen, Jørgen Tryggestad, Mogens Holme, Susanne Kaspersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Ulrik Hermann

Det er skidt for Danmarks handelspolitik, at Storbritannien ikke er medlem af EU længere, forstået på den måde at vi altid kunne samarbejde med dem om en liberal tilgang til handel og internationalt samarbejde.

CEPOS har derfor helt ret, det er virkelig et problem hvis der kommer begrænsninger ind i den frie handel. Vi skal have meget mindre socialisme og meget mindre regulering af den frie handel. For det er den frie handel der skaber væksten i samfundet og at Danmark har en åben og liberal tilgang til handel, er en meget væsetlig årsag til velstanden i Danmark. Men det har CEPOS i modsætning til Information fundet ud af for længst.

Annette Munch

Cepos manden er enten seriøst naiv eller taler mod bedre vidende og det kunne klæde journalisten at give bare en smule modspil til den slags tåbeligheder

Virksomhedernes lobbyister styrer politikken i såvel DK som i EU jf. https://corporateeurope.org/en - og der er brug for regulær styring af markedskræfterne, så de skader samfundene mindst muligt og forhindrer udvikling til gavn for borgerne og ikke kun for aktionærerne

Hvad tror Ceposmanden, at Landbrug og fødevarer foretager sig i diverse ministerier?
hvad tror han er grundene til at lobbyvirksomhederne i EU sidder med ved bordet, når Kommissærernes medarbejdere udarbejde lovforslag/politik?

Michael Hullevad, uffe hellum, Steffen Gliese, Eva Kjeldsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Hvor stor forskel er der i grunden mellem Cepos og lobbyorganisationerne?
Er Cepos folkene ikke en slags professionelle talspersoner for de interessenter der skyder penge ind?

Jesper Johannsen

En anden ting er så, at krigen i Ukraine bliver misbrugt af højrefløjen til at bilde befolkningen ind det er nødvendigt med drakoniske ændringer i det danske samfund - Velfærdsstaten skal afvikles for at krigen i Ukraine kan vindes lægges der op til.

Så kan politisk misbrug af en ulykkelig situation ikke blive meget være.

Torben Arendal, erik jensen, P.G. Olsen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

CEPOS er et propaganda bureau for over Danmark, som forsøger at ødelægge de danske værdier til fordel for de rigeste. Og deres analyser tenderer til manipulation.

poul pedersen

Cepos ønske om at staterne ikke blander sig i den opkommende grønne industri med lempede statsstøtteregler synes at være et defensorat for den internationale kapitals overherredømme over investeringerne også i dette områder, der ellers på mange måder burde henregnes til kritisk infrastruktur.
I december købte Shell danske Nature Energy for 14 milliarder kr., som blev startet af de fynske kommuner. Det producerer med succes biogasprodukter.
Men hvad er det for en historie vi ser her.
Dette selskab har gennem tiden fået støtte fra staten, fordi det bidrager til udviklingen af dansk miljøindustri, der er håbet om et dansk industrieventyr i de kommende år, når den grønne omstilling rigtigt tager fart.
Og hvordan hænger det så sammen med, at selskabet først blev overtaget af to udenlandske fonde i 2018, og så nu videresælges til Shell.
Jamen det hænger for det første sådan sammen, at enhver illusion om, at selskabet forbliver en del af et dansk industrieventyr må siges være en Saga blot.
Alle de foretagne anstrengelser er nu helt ude af kontrol, og realiteten er jo, at selskabet nu indgår i Shells samlede strategiske interesse i at kontrollere markedet for biogas i sammenhæng med at strække den sorte naturgasforretning så langt som muligt. Det er muligt man forfølger en udvikling på dette område, men de har i hvert fald ved samme lejlighed fjernet en mulig irriterende konkurrent type.
Det virker jo håbløst naivt at bruge penge på at udvikle ny miljøteknik, og så, så snart teknikken har udviklet sig til en mulig økonomisk gunstig aktivitet, så bare at sælge det til en udenlandsk multinational gigant.
Jeg mener, at vi har brug for at kunne holde på fremtidens teknologi, især når det handler om strategisk infrastruktur, så vores bestræbelser bliver til andet end udviklingsprojekter, der, så snart der virkelig viser sig et forretningspotentiale, sælges til udlandet og gør en enkeltperson til milliardær.
Vi har allerede set samme skæbne tiltænkt Ørsteds vindmølleparker af Venstre, hvis en investor blot lægge 60 milliarder for statens aktier. Det er jo en latterlig udsalgspris for dette projekt, der ellers skal sikre danske arbejdspladser og eksport.
Er det hvad vi kan forvente af statens politik fra det nye SVøM samarbejde?

Michael Hullevad, jens christian jacobsen, Jesper Johannsen, erik jensen, uffe hellum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det er hverken Kina eller Rusland EU/Europa skal frygte. Det er USA.