Toårsdagen
Læsetid: 6 min.

Efterdønningerne fra stormløb på Kongressen påvirker stadig det politiske landskab i USA

Demokraterne og republikanerne har hver deres version af, hvad der skete på den traumatiske dag, hvorfor og hvem der bærer ansvaret. Den manglende konsensus om den historiske begivenhed har båret ved til polariseringen i Washington, D.C.
Medlemmer af en højreradikal militsgruppe hjælper en Trump-støtte, der er blevet ramt af tåregas, væk under stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

Medlemmer af en højreradikal militsgruppe hjælper en Trump-støtte, der er blevet ramt af tåregas, væk under stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

Mark Peterson

Udland
6. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I anledning af toårsdagen for flere tusind Trump-tilhængeres stormløb og indbrud i Kongressen den 6. januar 2021 kan det nøgternt konstateres, at efterdønningerne af denne voldelige episode i amerikansk politisk historie endnu ikke har lagt sig.

Amerikanerne er stadig ikke nået frem til en konsensus om, hvad der skete, hvorfor og hvem der bærer det politiske og retlige ansvar for den traumatiske episode.

Det er der talrige eksempler på.

Tirsdag i denne uge blev udvalget i Repræsentanternes Hus, der brugte halvandet år på at efterforske og interviewe hundredvis af vidner, opløst. Inden jul offentliggjorde det en 845 sider lang rapport, hvori de ni medlemmer blandt andet anbefalede justitsministeriet at retsforfølge ekspræsident Donald Trump.

Men republikanerne er lodret uenige i rapportens konklusioner. Især gør de indsigelse imod, at Trump bør stilles for en domstol. Så i det nyvalgte Repræsentanternes Hus, hvor de har flertal, planlægger partiet at nedsætte et udvalg, hvis angivelige opgave bliver at undersøge 6/1-udvalgets arbejde. Planen er at indkalde vidner til kongreshøringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her