pressefrihed
Læsetid: 7 min.

Europa vil presse Marokko i sagen om den arabiske verdens modigste journalist

Den marokkanske journalist Omar Radi er dømt og fængslet for en række anklager, heriblandt spionage. Men dommen er blevet skarpt kritiseret for at være politisk og motiveret af, at Radi i årevis har været så kompromisløs, at end ikke kongen er undsluppet hans pen. Nu vil Europa-Parlamentet lægge pres på Marokko
Omar Radi under retssagen mod ham i 2020. Det var Omar Radis kritik af tidligere domme mod systemkritikere, der udløste sagen mod ham.

Omar Radi under retssagen mod ham i 2020. Det var Omar Radis kritik af tidligere domme mod systemkritikere, der udløste sagen mod ham.

Anders Fjordbak-Trier

Udland
18. januar 2023

Facaden er ved at krakelere for det marokkanske konstitutionelle monarki. I mange år har Marokko haft et omdømme som et progressivt land, der gradvist er ved at lægge enevælden bag sig til fordel for et mere åbent politisk system.

Siden kong Mohammed VI – landets absolutte hersker og Afrikas rigeste monark – overtog tronen fra sin far, kong Hassan II, er han blevet portrætteret som en dynamisk, oplyst og frihedselskende herre, der modsat regionens andre autokrater har forsøgt at gøre sit land mere demokratisk.

Men en opsigtsvækkende sag om den systemkritiske journalist Omar Radi, som er blevet idømt seks års fængsel på baggrund af tyndt bevismateriale, vil i de kommende dage for alvor så tvivl om denne sejlivede myte, når sagen kommer på dagsordnen i Europa-Parlamentet.

For første gang siden 1994 har Europa-Parlamentet valgt at fokusere på journalisternes vilkår i Marokko. Det vil ske i en resolution, som parlamentet vil stemme om torsdag, hvori Omar Radis sag bliver helt central.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Man må konstatere at sandheden er ille set over hele verden!
Løgnen, uligheden, korruptionen og griskheden vinder frem over alt, fy fan!
Desværre er mennskerne syge.....meget syge....

Man må håbe nogen får skovlen under ham, han er ekstremt dyr i drift.. Bh Jeanette
https://www.bt.dk/royale/kongens-oedselhed-og-folkets-armod

Det er afskyeligt, når et regime benytter en spionage-paragraf imod journalister og whistleblowere, der afslører løgne, ikke for fremmede magter, men for den måbende befolkning, der nok havde en mistanke, men ikke beviser.

Jeg tænker naturligvis på Rusland og Marokko. Ikke et eneste ord om USA og Danmark :-)

Det danske militærs løgne og anklager imod de få ansvarlige, der stod frem med sandheden, stiller ikke Danmark til skue som et enevældigt diktatur. De udstiller "forsvaret" og "politiet" som institutioner, der direkte nedstammer fra lakajer og ridefogeder, ikke fra en demokratisk forankret civilret til forsvar for folket, imod ethvert regime, lokalt eller invasionsstyrker.

Og ja, ligesom dansk politi var ivrige nazister for tyskerne, så er dansk militær også ivrige torturbødler for usa. Deres målrettede træning har virket efter hensigten, deres mission er at underkue befolkninger, ikke at kæmpe for demokrati.

De danske torturbødler er ikke en fejl, de er en konsekvens af forsvarets manglende demokratiske forankring i frihedsidealer og civilrettigheder.

Danmark har (stadig) ikke nogen demokratisk konstitution, og og ikke nogen konstitutions-ret, der kan tilsidesætte lovgivning, som er konstitutions-stridig, for eksempel ved at friholde royale eller politi for ansvar, eller mørklægningsloven, der forhindrer demokratisk indsigt i forvaltningen.

Det er faktisk en skandale, at mange naive danskere stadig betragter det som et demokratisk land, når der nu vitterlig ikke er lovgrundlag for at påstå det.