Skiferie
Læsetid: 6 min.

Fremtidens skiturist skal huske paraply til regn. Rekordvarme gør skiferien stadig mere sjappet

En rekordvarm vinter i Alperne smelter pisterne og understreger, at klimaforandringerne er i gang med at forandre skiferien for evigt. Snart kan turen på ski kun ske i de allerhøjeste bjerge og vil blot være forbeholdt en lille eksklusiv skare
Skisportsgæster i Alperne vil i stigende grad blive mødt af nøgne bjerge uden snedække, så de skal stå på ski ned ad græsbakker eller på striber af kunstsne, der er så tynde, at de næsten er transparente og den brune jord nedenunder kommer til syne.

Skisportsgæster i Alperne vil i stigende grad blive mødt af nøgne bjerge uden snedække, så de skal stå på ski ned ad græsbakker eller på striber af kunstsne, der er så tynde, at de næsten er transparente og den brune jord nedenunder kommer til syne.

Urs Flueeler/Ritzau Scanpix

Udland
12. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

ZONCOLAN – Sjap, sjap, sjap. Janez Horvat stamper i sneen med sine skistøvler, men det giver bestemt ikke lyden af en drømmeskiferie, konstaterer han. Her i Alperne i det nordøstlige Italien er der ingen hvid, frostkold sne. I stedet er det mest af alt en omgang snesjap.

Da Janez Horvat forleden ankom med familien fra Slovenien til skisportsbjerget Zoncolan, var det med en udsigt til pister af kunstsne, der løb som smalle hvide bånd ned ad de brune bjergsider, hvor der ikke lå et eneste naturskabt snefnug.

På anden dag af ferien var der masser af nedbør – det var dog i form af regn og ikke sne, og familien på fire droppede helt at tage ski på.

Men da de vågnede denne morgen, var der endelig faldet ny sne, og de skyndte sig ud på pisterne. Det var »fantastisk«, siger familiefaren, men også en kortvarig fornøjelse, da temperaturen her midt på formiddagen allerede er nået op på fem-seks grader ved skiliften. Der er ikke længere en knitrende, skarp lyd under skiene. I stedet var sidste tur ned ad bjerget nærmest som at køre i pløre, siger den erfarne slovenske skiløber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

For fremtiden er det kun de ultra rige, som har råd til en omgang skiferie. I Dubai :-)

Viste du, at hvis de aller rigeste blev afskåret fra et vildt forbrug ville vi være halvvejs i mål for at sikre klimaet?

Sara Sindberg Bentsen, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Zonkolan skistedet ligger i 900 m - 1970 m højde. Små skisportsteder i den højde har mistet mange kunder de seneste årtier. Og de kunder vil forsvinde årtier før klima ødelægger pisten. Skistederne vil altå lukke lang tid før af anden årsag end klima. Snehistorikken for sådan et lavtliggende skisporsteder har til alle tider været elendig og usikker. Der var ikke altid sne på pisten i 50erne i 1000 meters højde i det nordøstlige italien, selvom alle havde uldtrøje på og verden var i sort-hvid. Kunstsne gør det i dag langt mere sikkert at besøge sådan et sted. Men stigende indkomstforskelle og stigende udgifter til en skiferie har sat sig for længst og lukker de små steder. Men alt det er selvfølgeligt langt mere kedeligt end at der pt er dårligt føre i alperne som giver skræmmende billeder.

Og de nordiske skipister er vel også snart fortid...

Jesper Johannsen

Ikke helt Alvin. Du kan stå på ski på taget af Amagers affaldsforbrændingsanlæg. Og det året rundt.

Anders Sørensen

Det er noget værre pis. Man vil ikke fremover være i stand til at spænde brædder under fødderne for dernæst at lade sig fornøje ved at SWUUSH opleve det der sug i maven SWWUUSH som man får SWUUUSH lige ned ad pisten ved faldet som voksen UHHH som man fik som barn i UHHH rutschhhhebanen uhh det kilder åhhh nejj.

jens christian jacobsen

Jamen så er det da bare med at gå i gang med at fjerne vegetationen og malplacerede stenformationer på i øverste etager af de sidste bjerge med sne. Løjperne er motorveje for den fartglade overklasse. Så kan beboere i dalene tage imod jordskreddene bagefter.

Arne Albatros Olsen

Skiferien i Østrig bliver ikke til noget i år, og sommerferien i Sydspanien kan jeg vist godt aflyse allerede nu.