brasilien
Læsetid: 3 min.

Det gule våben: Derfor bar demonstranterne Brasiliens landsholdstrøje

Da tusindvis af brasilianere stormede kongressen i Brasiliens hovedstad, Brasília, havde de særligt en ting tilfælles: Canarinhoen – Brasiliens ikoniske fodboldtrøje, som er blevet symbolet på støtten til Bolsonaro
Jair Bolsonaro har ivrigt brugt den ikoniske brasilianske fodboldtrøje som symbol. I søndagens angreb på kongressen i Brasilien var størstedelen af stormløberne iført den.

Jair Bolsonaro har ivrigt brugt den ikoniske brasilianske fodboldtrøje som symbol. I søndagens angreb på kongressen i Brasilien var størstedelen af stormløberne iført den.

Antonio Cascio
/Ritzau Scanpix

Udland
10. januar 2023

En demonstrant bliver med ryggen mod jorden trukket hen ad asfalten. To politibetjente har hårdt fat i den gule trøje, der nærmest trækkes af overkroppen, mens han befinder sig foran den brasilianske kongresbygning.

Men det er ikke bare hvilken som helst trøje. Det er det brasilianske fodboldlandsholds gule hjemmebanetrøje – i folkemunde kendt som canarinhoen.

Scenen er fra i søndags, hvor tusindvis af demonstranter stormede flere offentlige bygninger og paladser i Brasiliens hovedstad, Brasília. Demonstranterne mente, at Brasilien havde været offer for valgsvindel, og anerkendte ikke præsident Lulas indsættelse den 1. januar.

Begivenheden vækker mindelser om stormen på Kongressen i USA den 6. januar 2021, men en særlig ting skiller sig ud:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det virker bare så uintelligent. Både plagiatet af Trump, og det, at folk stormer en kongres i fodbold-trøjer. Hvor er det godt, at det kun er en lille procent af Brasiliens befolkning der er så tåbelige. Det afspejler desværre den forhenværende præsidents
ignorance, som det også -igen afspejler egoet Trumps fatale færden. Der er hverken brug for eller tid til så vanvittige idioter. Her kan Putin selvfølgelig også lige være med: I den grad som krig, ufred, og våben regerer på verdensplan, er det STRENGT nødvendigt at der kommer en global grøn verdensdagsorden og at den bliver udført med fred og retfærdighed.
Derefter kan de små fodbolddrenge ellers vifte med deres middelaldersymboler. For fri for dem bliver man jo aldrig, og de skal vel også have et hjørne af legepladsen.

Knud Anker Iversen, erik pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man kan jo håbe hovedparten af spillerne på det brazilianske landshold tager så meget afstand fra Bolsonaro - eller i det mindste fra stormen på kongressen - at de er i stand til at påvirke deres idiotiske proselytter i en mere forsonende retning.

Eva Kjeldsen, David Zennaro og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar