Analyse
Læsetid: 3 min.

Et internationalt retsopgør med Putin tegner vanskeligt

Vi har ikke i dag en international domstol, der kan dømme Rusland for ulovlig angrebskrig – det ville kræve et særtribunal. I mellemtiden stempler flere landes parlamenter Rusland som et ’terrorregime’ – nu opfordres Folketinget til at følge trop
Så længe Putin sidder ved magten og er beskyttet af Kreml, vil et retsopgør mod ham være umuligt, politisk såvel som praktisk.

Så længe Putin sidder ved magten og er beskyttet af Kreml, vil et retsopgør mod ham være umuligt, politisk såvel som praktisk.

Wang Zhao

Udland
13. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ruslands angrebskrig mod Ukraine er fastslået ulovlig af ICJ, FN’s primære juridiske organ. Men hvordan skal den internationale retsorden håndhæves?

Andre end domstole kan fælde domme og sanktionere. Parlamenterne i Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet og Holland samt Europa-Parlamentet, Europarådets Parlamentariske Forsamling, og NATO’s Parlamentariske Forsamling har således alle vedtaget resolutioner, der erklærer Rusland for »statssponsor for terrorisme« eller udpeger Putins Kreml som »terrorregime«.

Information erfarer, at der nu foreligger et borgerforslag, om at Danmark skal følge deres eksempel. Man skal her bemærke sig, at der lægges op til mere end en moralsk stigmatisering. Ideen i de nævnte lande såvel som i Danmark er, at udpegningen skal have retslige implikationer, der medfører vidtgående restriktioner over for Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Selvfølgelig kan Putin ikke retsforfølges nu! Hr. Adolf kunne heller ikke retsforfølges i primo 40'erne. Den slags skal besejres og kan derefter retsforfølges, med mindre de flygter til et "safe-heaven". Send flere våben til Ukraine, så Putin kan blive stillet til ansvar for angrebskrig/"wage war"!

olivier goulin, Torben Siersbæk, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Peter Aarslev

@ Peter Beck-Lauritzen "Send flere våben til Ukraine, så Putin

(og de andre meddelagtige ikke at forglemme)

kan blive stillet til ansvar for angrebskrig/"wage war"!"

Søren Svensson og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

- Arh...., et retsopgør med Ruslands Putin er vist lige så langt væk som de fjerneste stjerne på vores nattehimmel, som James Webb teleskopet kan opfange.

Vi må vel i øjeblikket nøjes med at glæde os over hvordan det går med krigen i Ukraine, selv om oplysningerne for tiden er sparsomme, grundet kampene i og omkring Bakmut og Solidar.

Til gengæld kan vi aflæse udviklingen i antallet af russiske generaler der er blevet skiftet ud - for at få vendt krigsbilledet til russisk fordel, og så hurtigt som udskiftningerne sker kan man vel godt tillade sig at tænke det ikke går helt så godt for de russiske styrker, - tværtimod!

- Der er jo snart ikke flere generaler Putin kan vende sig imod og udnævne til øverstkommanderende for de russiske styrker i Ukraine, - han har snart været dem allesammen igennem, - men alligevel ikke indset det vigtigste; "fordums tiders russiske bjørn" ikke længere er så stor og stærk længere.

Der er mangle på moderne våben, som ikke er blevet udviklet, og dertil kommer generalerne og deres tankemønstre for krigsførelse heller ikke er fulgt med tiden.

Selvtilfredsheden hos kommunismen er vokset ind fremtiden uden at have udviklet sig, - krigen i Ukraine vil udhule kommunismens tag i befolkningen - de politiske skåltaler for kommunismens storhed i verden, er og var et selvbedrag.

Lasse Schmidt, Torben Siersbæk, Holger Nielsen og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ Der er mangle på moderne våben, som ikke er blevet udviklet, og dertil kommer generalerne og deres tankemønstre for krigsførelse heller ikke er fulgt med tiden. “

Den nyudnævnte general for de russiske styrker, Gerasimov, fremlagde i 2013 sine tanker om moderne krigsførelse; han citeres som forbillede, af den ledende general for Ukraines hær, ligesom andre, vestlige, militærfolk.

Morten Balling

Putin skal nok blive stillet til ansvar af russerne selv, når det går op for dem, hvad de har gang i, og at de ikke kan vinde krigen på sigt. I krig findes der kun tabere.

Ligesom økonomi er udveksling af begrænsede ressourcer mellem konkurrerende parter, så er krigen i Ukraine langt overvejende en krig om og med ressourcer. Ingen penge ingen småkager, med mindre du er villig til at bruge vold og magt.

Ressourcerne bliver mere og mere knappe i disse år, og det går hurtigt. Man kan godt begynde at indstille sig på mere egoisme og mindre altruisme. Både fra naboen, men også mellem nationer og i alliancer. Putin er (formentlig) ikke den sidste "crook" vi kommer til at opleve. Når truget er tomt...

Holger Nielsen, Carsten Munk og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Når russerne som nation bliver enige om, at Putin ikke længere er nogen nytte til for dem, og at hans person ikke længere kan bruges som andet end byttevare i forhold til udlandet, vil de drage konsekvensen.

Lasse Schmidt

@Espen Bøgh skriver, at
"dertil kommer generalerne og deres tankemønstre for krigsførelse heller ikke er fulgt med tiden."

og @Jens Thaarup Nyberg svarer, at
"Den nyudnævnte general for de russiske styrker, Gerasimov, fremlagde i 2013 sine tanker om moderne krigsførelse; han citeres som forbillede, af den ledende general for Ukraines hær, ligesom andre, vestlige, militærfolk."

De to ting udelukker sådan set ikke hinanden. Gerasimov kan sagtens have gjort sig gode tanker og fremlagt dem til stor applaus, men når man ser på Ruslands måde at gebærde sig på under deres invasion af Ukraine, så er det ret tydeligt, at generalernes hjerner stadig hænger fast i sidste århundrede.

Hvis man ser på Ruslands fremfærd i Ukraine og tænker "wow - det er godt nok moderne krigsførelse", så bør man lave en tidsmaskine og hoppe tilbage til 1941, hvor man vil føle sig hjemme :-)

Måske kan russerne komme efter det og lære nyt, men de har ikke præsteret at lære andre måder at kæmpe på i løbet af 2022, så jeg tillader mig at tvivle.

Holger Nielsen, Espen Bøgh og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Allan Frederiksen

Rusland er ikke medlem af den internationale domstol i Haag, så ligesom USA udleverer de ikke egne statsborgere til domstolen, derfor er det lige så umuligt at retsforfølge Putin som det er at gøre det ved en af USAs præsidenter, selvom de alle har begået krigsforbrydelser.

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Lasse Schmidt; 13. januar, 2023 - 17:31

Ja, det er pudsigt, begge hæres militære overhoveder følger den enes strategi, og deres hærstyrker performer skidt, på hver deres måde..

Man må så sige, opgaven er hhv at forsvare og angribe svært befæstede stillinger i dybden, et oplæg der næppe giver anledning til “moderne krigsførsel “.

Anders Thornvig Sørensen

Ofte møder man det argument, at Rusland af princip og af juridiske grunde ikke udleverer sine egne statsborgere til retsforfølgelse i udlandet; og at Putin derfor heller ikke vil blive udleveret.

I Putins regeringsperiode er det velkendt, at han har stået over loven. F.eks. når han som fornyligt offentligt kaldte sin krig i Ukraine for en krig, mens alle andre russere end lige netop ham selv risikerer strenge straffe for at fravige den officielle betegnelse "speciel militær operation".

Forventer man så, at Putin igen skulle komme til at stå under loven, hvis eller når han mister magten i Rusland. Jeg tror ikke, at det går sådan. Har man én gang stået over loven, kommer man ikke under den igen. Til gengæld kan man risikere at komme til at stå uden for loven, når andre tager éns plads oven over den.

Lasse Schmidt

@Jens Thaarup Nyberg

"Ja, det er pudsigt, begge hæres militære overhoveder følger den enes strategi, og deres hærstyrker performer skidt, på hver deres måde.."

Kan du virkelig ikke se forskellen i de to hæres måder at kæmpe på igennem det sidste år? Eller forsøger du bare at lave lidt ravage i debatten her?

At sige at begge hære følger den samme strategi er en bevidst eller ubevidst løgn. Jeg håber det sidste.

Anders Thornvig Sørensen

Rob Lee på twitter ser ændringerne i Ruslands hærledelse som et logisk træk, hvis hensigten er at lave et nyt russisk landangreb direkte mod Kyiv og denne gang med aktiv deltagelse af Belarus.