Analyse
Læsetid: 4 min.

Kroatien er kommet med i euroklubben. Det er ikke just et tegn på valutaens styrke

Et stolt og nervøst Kroatien har indført euroen, mens Bulgarien stadig ønsker den. At rige lande som Sverige stadig holder sig langt væk, siger en del om europrojektet, som omvendt har et større mål med udvidelsen: at binde Balkan tættere til EU
Kommissionsformand Ursula von der Leyen var på visit i Zagreb den 1. januar og drak kaffe med Kroatiens premierminister, Andrej Plenkovic, som de havde betalt for med euro. Landet tilsluttede sig euro- og Schengen-samarbejdet ved årsskiftet til 2023.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen var på visit i Zagreb den 1. januar og drak kaffe med Kroatiens premierminister, Andrej Plenkovic, som de havde betalt for med euro. Landet tilsluttede sig euro- og Schengen-samarbejdet ved årsskiftet til 2023.

Emica Elvedjipixsell/Ritzau Scanpix

Udland
3. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Nyt år, gamle problemer. Det er sjældent, at et årsskifte bringer meget andet end gode forsæt med sig.

I Kroatien er forandringerne derimod til at tage og føle på: Med 2023 er det smukke Balkan-land nu medlem af Schengen-zonen, hvormed kroaterne kan rejse frit i Europa – og de europæiske turister kan rejse frit til Kroatien: I 2019 besøgte hele 17 millioner turister landet, og efter pandemien, der gjorde ekstremt ondt på Kroatiens økonomi, er turisterne nu begyndt at vende tilbage til adriaterhavskysten mellem Split og Dubrovnik i hobetal. Det bliver nu endnu lettere med Kroatien som en del af Schengen.

Endnu større betydning for både landet og turisterne har det, at Europas tredjefattigste land samtidig har sagt farvel til sin relativt svage valuta, kuna, og goddag til euroen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Du kalder sådan lidt hovski-snovski Kroatien for et artigt EU land.

Du burde droppe den hovski-snovski tone overfor Kroatien -
og i stedet fortælle os andre, hvem det er, som du mener kroaterne
opfører sig artigt overfor .

Henrik Nielsen

Vi kommer nok ikke uden om at vi skal medvirke til at udjævne fattigdommen omkring os. Det har omkostninger for os - ja, men kan på sigt stabilisere sikkerheden og med øget produktivitet hjælpe både velfærd og klima løsninger