Lars Løkke Rasmussen er tilbage på den internationale scene som udenrigsminister. Men verden har ændret sig. Og det har han faktisk også selv. Det er en forandret verdensorden med krig og geopolitisk konkurrence, der udstiller svaghederne i den moderne globalisering, som Danmark og Europa nu skal forholde sig til, understreger udenrigsministeren under et besøg hos sit franske modstykke, Catherine Colonna, i Paris. Det kræver en ændret dansk linjeføring i Europa.
Danmark har historisk set stået på den handelsliberale side i EU, men Lars Løkke Rasmussen peger på, at verdens gang også har justeret hans tilgang. Selv om det er nyttigt, at USA investerer 369 milliarder dollar i den grønne omstilling i en stor hjælpepakke, så har det også konsekvenser for Europas industri, når vilkårene er knyttet til at producere i USA for at få del i støtten. Risikoen er, at det støvsuger Europa for både kapital og innovative grønne virksomheder, lyder frygten i både Frankrig og Tyskland.
Jeg synes det er et super godt interview med vores nye udenrigsminister.
I forhold til klimamålene er det på høje tid at Europa,sammen med USA og resten af verden forlader markedsdoktrinen og overlader de langvarige investeringer til dem med økonomiske muskler hvilket vil sige EU,USA og feks. BRICS-landene som lokomotiver for resten af Verden.
1. Al Stats- og EU støtte til private virksomheder bør indeholde vilkår om medejerskab/overskudsdeling. Skatteborgernes penge er jo ikke gavebod.
2. Klart at LLR tager toget fra Paris til Bruxelles med TGV transporttid på 2 timer. Lige her er det langt mere bekvemt end at flyve.
Så kan han gøre sig erfaringer med effektiv togdrift og gøre sin indflydelse gældende på EU's koordination af togdriften i EU og gerne hele Europa.
Togdriften er også udenrigspolitik på linje med erhvervs-, transport-, forsvars-, flygtninge- og klimapolitik
3. Det ser ud til at LLR er ved at groome de store EU lande, så han kan blive EU Kommissær i 2025
4. Et udmærket interview
Jeg er med: Fint interview over en kompliceret proces. “ Globalisering 2.0. Som i højere grad kommer til at handle om diversitet, regionalisering og selvforsyning på de knappe elementer. Så vi skal da være åbne over for at udvikle en ny europæisk industripolitik.” Med Globalisering 2.0. må menes frihandel som grundprincip, da det er fredsopbyggende og nu med den variation at “…. man er nødt til at tage alvorligt, at Europa er en region, som skal kunne noget mere i sig selv,«
Det blev allerede klar da vi fravalgte forsvarsforbeholdet og tilsluttede os PESCO, som LLR har påpeget som en af de første. PESCO rejser spørgsmålet om det hensigtsmæssige i at udvikle europæisk militærindustri. MEN der er nu behov for at udvikle andet: nærområder i Afrika, alle former for fælles europæiske forsyningssikkerhed (inkl beredskab ved pandemier). Behovene skal legitimeres ift de balancer, der nævnes i artiklen, men det bliver noget af en balancekunst at være global liberalist med regionale forskel uden at være protektionist og samtidig ønske sig lidt europæisk investeringskapital. Jeg er også enig i at der skal styr på en fælles europæisk virksomhedserstatning. Det bliver vist nævnt i kommentarer ovenfor. Jeg bliver k ….. e……. s …… hvis tanker på dette plan bonner ud i bare skyggen af et argument om at beskære overførselsindkomster af hensyn til konkurrence-evnen. Eller et eller andet tilsvarende “skørt konkret”.
Bortset fra denne detalje synes jeg at der endelig luftes synspunkter, der involverer os i virkeligheden udenfor DK.
Korrektion: virksomhedserstatning = virksomhedsbeskatning