italien
Læsetid: 6 min.

Mafiabossen er fældet – ikke mafiaen

Arrestationen tidligere på ugen af Italiens mest eftersøgte mafiaboss markerer afslutningen på et brutalt og voldeligt kapitel i kampen mellem staten og den organiserede kriminalitet. Men mafiaen er langtfra besejret
Den udramatiske anholdelse af  Matteo Messina Denaro på en privat kræftklinik på Sicilien har jubel i hele Italien, men mafiaen er ikke fortid af den grund

Den udramatiske anholdelse af  Matteo Messina Denaro på en privat kræftklinik på Sicilien har jubel i hele Italien, men mafiaen er ikke fortid af den grund

Lapresse/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Udland
21. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da Matteo Messina Denaro, Italiens mest eftersøgte mafiaboss, tidligere på ugen blev arresteret på Sicilien efter tre årtier på flugt, var der stor jubel. Folk klappede i gaderne i Palermo, og premierminister Giorgia Meloni hyldede det som en »stor sejr for staten«.

Men der var også andre bemærkelsesværdige reaktioner på arrestationen, som understreger, at mafiaen ikke i alle kredse ses som et onde, men i stedet fortsat nyder respekt for sin økonomiske og sociale betydning i områder, hvor staten opfattes som fraværende, svag og ineffektiv.

På sin hjemegn blev Messina Denaro af nogle set som en slags Robin Hood, der gennem sin kriminalitet beskyttede de svage.

»Det var en fejl at arrestere ham,« erklærede en ældre mand i mafiabossens fødeby, Castelvetrano, i det sydvestlige Sicilien i et interview på tv-kanalen Rai3. »I 30 år har han skaffet mad til vores allesammens borde. Hvorfor er det nu lige pludselig et problem?« spurgte manden.

Men i de fleste italieneres øjne er den ældre mands syn på Messina Denaro uhyrligt.

For det ignorerer, at han har stået bag nogle af mafiaens mest afskyelige forbrydelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jes Enevoldsen

Nino di Matteo er offentlig anklager og en af de vigtigste figurer i kampen mod mafiaen. Han har formuleret det således, at hvis Messina Denaro viser sig at være villig til at samarbejde med undersøgelsesdommerne, så må staten være klar til at "møde" sandheden. Dermed mener han, at mafiaen uden tvivl nyder godt af politiske forbindelser/beskyttelse, og at det ikke hjælper noget, at Messina Denaro samarbejder, hvis visse statslige institutioner modarbejder den hele sandhed. Det er også sagt på den måde, at det ikke er muligt at holde sig skjult i 30 år uden at have beskyttlese på højeste niveau. Bl.a. fordi bosserne altid putter sig, hvor de er opvoksede og har deres magtbase (Riina i Palermo, Provenzano i Corleone, som var Denaros to forgængere). - Mange italienere tror således, at han har lavet en handel med myndighederne, og har overgivet sig frivilligt. Sandheden overgår ofte den vildeste fantasi......

Claus Nielsen, Søren Rehhoff og Hanne Andreasen anbefalede denne kommentar