Korruption
Læsetid: 4 min.

Magtkamp og korruption sender Vietnams politiske top ud i stormvejr

Vietnams præsident, Nguyen Xuan Phuc, blev i sidste uge det seneste politiske offer for en omfattende korruptionsskandale. Hans fald er samtidig udtryk for gammelt nag og intens rivalisering i den øverste ledelse af Vietnams Kommunistiske Parti
Præsident Nguyen Xuan Phuc (nr. to fra højre) er nu ude, og det øger chancerne for, at partiets aldrende generalsekretær, Nguyen Phu Trong (i midten), kan køre den noget yngre parlamentsformand, Vuong Dinh Hue (til højre), i stilling som ny partichef.

Præsident Nguyen Xuan Phuc (nr. to fra højre) er nu ude, og det øger chancerne for, at partiets aldrende generalsekretær, Nguyen Phu Trong (i midten), kan køre den noget yngre parlamentsformand, Vuong Dinh Hue (til højre), i stilling som ny partichef.

Scanpix Ritzau

Udland
25. januar 2023

Pandemien har været et politisk minefelt i mange lande. I Vietnam har coronahåndteringen nu kostet præsidenten jobbet. Vietnams Kommunistiske Parti holder sine intriger bag lukkede døre, men rygterne om præsident Nguyen Xuan Phucs politiske endeligt tog længe til i styrke. De viste sig at tale sandt. Præsidenten, der også sidder i partiets 16 personer store politbureau, måtte sidste uge indgive sin afskedsbegæring.

Han er blot den seneste af en efterhånden lang række af ministre, diplomater og topembedsfolk, der er blevet viklet ind i skandaler om korruption og magtmisbrug i det sydøstasiatiske land.

Det er alt sammen med til at rykke på magtbalancen i vietnamesisk toppolitik og sker på en baggrund af gammelt nag og intens rivalisering i den øverste ledelse. Sammen med premierministeren og formanden for nationalforsamlingen udgør præsidentposten en af de fire vigtigste politiske embeder i det folkerige land. Men den mest magtfulde titel er generalsekretær for kommunistpartiet, der i dag tilfalder partiveteranen Nguyen Phu Trong.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her