Kommentar
Læsetid: 4 min.

Mandag begynder verdens mest latterlige vigtige begivenhed

Det er igen blevet den tid på året, hvor verdens spidser samles i Davos til World Economic Forum. Scenen er sat for både store geopolitiske markeringer og tåkrummende parodier, der bekræfter alle vores fordomme om den globale elite
Klaus Schwab er formand for World Economis Forum, der hvert år bliver afholdt i den schweiziske skisportsby Davos.

Klaus Schwab er formand for World Economis Forum, der hvert år bliver afholdt i den schweiziske skisportsby Davos.

Laurent Gillieron

Udland
16. januar 2023

Mandag begynder World Economic Forum i Schweiz. De rige, de magtfulde, de kloge og alle mulige andre samles for at diskutere verdens største spørgsmål. Det er en mærkedag i Financial Times-segmentets årshjul, en festival af skåltaler og et nærmest mytologisk symbol på den globale elite.

Nogle ville kalde det en parodi. Spidserne ankommer i privatfly til et afsides, eksklusivt skisportssted med billedskønne bjælkehytter og ild i pejsen. Man ser for sig, hvordan Hillary Clinton, Jeff Bezos, Saudi-Arabiens kronprins og en kinesisk bitcoinmilliardær spiser kanapeer og chitchatter om det foredrag, Yuval Noah Harari – eller en anden bestsellende forfatter af lufthavnslitteratur – netop har holdt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lene Basballe

Hvad er det, som er det latterlige?

jens christian jacobsen

@Lene Basballe
'...Verdensbankens forskning viser, at det har større effekt på bekæmpelse af fattigdom, hvis Gini-koeficienten (målestok for indkomstulighed) reduceres med 1 procent, end at øge et lands vækst med 1 procentpoint. Hvilket altså betyder, at det er mere hensigtsmæssigt at mindske indkomstuligheden for at reducere fattigdom end kun at fokusere på økonomisk vækst.'
Det skriver Oxfam-Ibis' Lars Koch i dagens kronik i Politiken.

Nu ved jeg ikke hvad overskriftsredaktøren har tænkt, men mit forslag kunne være, at hvis alle de rige drenge og piger bare betalte en lillebitte smule til en fælles kasse ville de slet ikke have behov for at udstille deres hykleri en gang om året på en svejtisk rigmandsresort.

Bitten Jensen, Mogens Kjær, Karen Grue, Mogens Holme, Torben Arendal og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg har også altid undrert mig over man flyver til Davos når der rmed få skift er gode togforbindelser. Fly fra Jylland kræver skift undervejs.
Og når jeg efterfølgende spørger dem der har været med hvad de reelt har fået ud af deltagelse, og 6md sener hvilke tilltag og forbedringer de har eksekveret på - ja så kikker de lige så undrende på mig som da jeg i først omgang nævnte tog som en rejsemulighed. Og alt dette under de seneste ars store fokus på bæredygtighed.......

Kan forresten tilføje at under folkemødet stiger antal daglige flyankomster til Rønne med knapt 700% ;-)

Anne Bruun, erik jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der er noget pinligt over det, som vi godt kunne vøre foruden, især i den aktuelle situation.

Jesper Johannsen

World Economic Forum's årsmøde i den schweiziske bjergby Davos har kun et formål.

At beskytte de rigestes formue fra høtyvene og beskatning. Resten er bare en luksuriøs cocktailparty og dække over det egentlige formål.

Mette Johansson

de spiller en slags davoserjas

poul pedersen

Hvis alle verdens rigdomme var samlet på en person, ville alle tænkelige efterspørgselskurver vise en pris for den mængde, denne person ville købe af varen, og derefter være 0 for alle andre mængder.
I økonomerne verden beregner man, i f.eks. cost-benefit disciplinen, samfundsnytten af et gode, som arealet under efterspørgselskurven, indtil man når ud til den mængde, der opstår ved den givne pris i markedet. (kunne jeg dog bare tegne her). Det danner f.eks. grundlag for afgørelse af et broprojekts samfundsmæssige nytte og rentabilitet.
Man skal ikke have gået længe i skole for at indse, at øget ulighed derfor skaber en ringere behovsdækning , fordi færre alt andet lige opnår fordele ved det udbudte produkt. (Det ville kun være mogulen ovenfor, der kørte over broen ved enhver takst over 0).
Tillige medfører ulighed i Davos - klassen, at nogen spilder resurser og arbejdsindsats på at skabe produkttyper, som man ser det i Monacos havne, en pekuniær pragtudstilling af lystyachter, der måler op over 100 m i længden, men som kun gavner en minimal personkreds . Vi kan sige, at markedsmekanismen i tiltagende grad perverteres med stigende ulighed mod en grad af fuld uduelighed i forhold til fordeling af produktionen på forbrugerne.
Jeg synes det emne måtte være en topprioritet på mødet i Davos, når man nu har fået samlet verdens mest entusiastiske tilhængere af markedet på et sted.

Sikke noget arrogant pis at skrive om Yannik Noah Harari! Hvid Du kalder "En Kort Historie Om Menneskeheden" for lufthavnslitteratur, burde nogen vaske din mund med sæbe..............................................................