Nekrolog
Læsetid: 4 min.

Mislykket kupforsøg sendte ham i eksil. Grækerne glemte ikke hans støtte til militærdiktaturet

Den græske ekskonge Konstantin flygtede i eksil efter et mislykket kupforsøg. Han var om nogen selv årsag til den folkelige modstand mod et kongehus, der frem for at udvise loyalitet over for grækerne og de i forvejen spinkle demokratiske institutioner hældede til den autokratiske opfattelse af kongens rolle
Den græske ekskonge Konstantin og hustruen Anne-Marie under et besøg i København i 2015. Konstantin døde tirdag 82 år gammel på et hospital i Grækenland

Den græske ekskonge Konstantin og hustruen Anne-Marie under et besøg i København i 2015. Konstantin døde tirdag 82 år gammel på et hospital i Grækenland

Udland
12. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I sine mindeord om svogeren, den tidligere græske konge, der døde tirsdag 82 år gammel på et hospital i Grækenland, omtalte dronning Margrethe afdøde som Hans Majestæt Kong Konstantin 2. Titlen følger det danske kongehus’ regler, men er ikke gangbar i Grækenland. Her blev monarkiet endeligt afskaffet ved folkeafstemning i 1974.

Konstantin, der i marts 1964 efterfulgte faren kong Paul 1., var om nogen selv årsag til den græske folkelige skepsis og siden modstand mod et kongehus, der frem for at udvise loyalitet over for grækerne og de i forvejen spinkle demokratiske institutioner, hældede som stærkt konservativ til den autokratiske opfattelse af kongens rolle. Mere end af navn anbragt i spidsen for landets væbnede styrker fjernt fra den civile virkelighed.

Borgerkrigen fra Anden Verdenskrigs slutning og frem til 1949 havde sat sig blodige spor i det græske samfund med grusomheder på begge sider, begivenheder, der ikke lod sig stuve af vejen. Det gjorde heller ikke den kendsgerning, at et lille flertal af royalister og konservative med aktiv støtte fra England og USA vandt borgerkrigen og tog deres told.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birgitte Johansen

Tak for en nyttig påmindelse.......

Poul Reynolds, Gitte Loeyche, Michael Cain, Inge Lehmann, Jette Kjældgaard, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Søren Kristensen, Annette Chronstedt, Denise Ellefsen, Mogens Holme, Ole Meyer, Per Christensen, uffe hellum og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Siden 1974 har manden været på kontanthjælp i uber luksusklassen.

Dan Ysnæs, Inge Lehmann, Anita Bondo, Susanne Kaspersen, Mogens Holme og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja tak for den gennemgang - en noget mere "ærlig" end den der høres i P1 , der kun fortæller, at han selv forsøgte et modkup som mislykkedes og han med familien måtte flygte.
Ligeledes blev der i Orientering fortalt, at statsminister Krag ikke fandt det i orden ,at de deltog i kronprinsesse Margrethes bryllup - hvilket skabte stor forargelse i kongehuset. Dronning Ingrid skulle ha' stillet mange billeder af dem frem i alle værelser hvor gæsterne var.
Krags modstand skyldes nok kong Konstantins modarbejde mod den socialliberale Papandreou .

Poul Reynolds, Dan Ysnæs, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Bjarne Tingkær, Eva Schwanenflügel, Marianne Wiltrup, Hans Larsen, Annette Chronstedt, Mogens Holme, Ole Meyer og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Metz gør sit arbejde godt som altid. Men hvorfor f.... er han så vidt jeg kan se den eneste i danske medier der gør rede for hvad der faktisk skete dengang i 60'erne og 70'erne?

Poul Genefke-Thye, Poul Reynolds, Tom A. Petersen, Birgitte Johansen, Dan Ysnæs, Gitte Loeyche, Søren Fosberg, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Bjarne Tingkær, Jette Kjældgaard, Eva Schwanenflügel, Marianne Wiltrup, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Søren Kristensen, Dorte Sørensen, Annette Chronstedt, Denise Ellefsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

PS Lige for at dokumentere, med et eksempel – Berlingeren af i dag:

https://www.berlingske.dk/internationalt/ekskong-konstantin-naegtet-stat...

Citat. “At den tidligere konge ikke får en statsbegravelse, trækker tråde til en mangeårig konflikt mellem den græske regering og kong Konstantin, der tog sin begyndelse i 1967 [!!!], da officerer i høren tog magten ved et kup. Efter et mislykket forsøg på et modkup…”

Om den slags historieløshed skyldes journalistens alder, professionel dovenskab eller gammeldags redaktionel monarkisme, skal være usagt.

Gid der ikke var brug for Metz ....

Dan Ysnæs, fin egenfeldt, Inge Lehmann, Bjarne Tingkær, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det danske kongehus insisterer på, at benævne Konstantin som konge. Ikke ex-. Anerkender det ikke folkets suverænitet - som sikrede prinsesse Margrethe adgang til tronen?

Birgitte Johansen, Søren Fosberg, Bjarne Tingkær, Inge Lehmann, Ole Meyer, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Dorte Sørensen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar

Det danske kongehus insisterer på, at benævne Konstantin som konge. Ikke ex-. Anerkender det ikke folkets suverænitet - som sikrede prinsesse Margrethe adgang til tronen?

Borgerkrigern;: Blev det ikke aftalt på Jalta at Grækenland skulle høre til i Vesten, og som følge heraf var Sovjetunionen ligeglad/passiv i konflikten?

Marie-Christine Poncelet

Godt at få ting på plads , sørgeligt med nogle historieløse journalister/værter på p1 orientering!